Hareketli bir yılı geride bırakan Batman’da intihar olaylarında düşüş yaşanırken, trafik canavarı hortladı. Batman merkezde ve şehirlerarası yollarda 15 vatandaş yaşamını yitirdi. 2012 bir bakıma KCK operasyonlarının da yılıydı. Yılsonunda yapılan operasyonların toplamında 40 civarında BDP’li tutuklandı.

Ocak’ta 40 yıl aradan sonra Anter Anter, kardeşi Dicle’yle buluşuyordu. Anter Anter, “Yıllar sonra kardeşimle toprağımızda bir aradayız. Bu duygunun tarifi zor” sözleriyle toprak hasretini dillendiriyordu… Şubat ayında ise Baro’nun ‘faili meçhuller ve kayıplar’ raporu, eleştirilerin odağıydı. Tartışmalar öyle bir boyuta gitti ki raporu hazırlayan komisyon, istifa ediyordu…

*
Olaylı Nevroz kutlamalarında sadece Batman kamuoyunu değil, Türkiye gündemini de sarsan Ahmet Türk’e yumruklu saldırı Mart ayının en çok konuşulan haberiydi. 42 kişinin yaralandığı 152 gözaltının yaşandığı kutlamalarda, ‘Resmi giyimli bir polis bana yumruk attı’ diyen Türk’ün iddialarını dönemin Valisi Ahmet Turhan doğrulamıyordu. Türk, daha sonra ‘Beni yalancı çıkaran Valiyle hesabım var’ sözleriyle dikkat çekti. Turhan ise ‘Polemiğe girmeyeceğim’ diyerek, tansiyonu düşürmeye çalışıyordu. Ancak yıl biterken, Türk’ün yumruklanma olayı hala aydınlatılmadı…

*
Haziran ayının en can acıtıcı haberi ise ‘Akyürek’ mahallesinden geliyordu. Yoksul Atalay ailesinin evinde çıkan yangınca anne ve iki çocuğu yaşama veda ediyordu. Gözü yaşlı genç baba, çöküyordu. Batman Havalimanı, Diyarbakır Havalimanının tadilata alınmasıyla Temmuz ayında tarihindeki en yoğun uçuşları gerçekleştiriyordu. Batman’a gelen Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, ‘Batman büyümeye yatkın illerden’ diyerek uçuş müjdesi veriyordu. Feci trafik kazalarından biri de bu ayda yaşandı. Garzan barajında çalışan işçileri taşıyan aracın tekerleği patlayınca 4 işçi yaşama veda ediyordu.

*
Ağustos ayında ise Batman’da Vali değişikliği yaşanıyordu. 3.5 yıl görevde kalan Batman Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan’la yer değiştirdi. Batman’a ilk kez tecrübeli bir Vali atanıyordu. Ağustos ayı hareketliydi… Batman’ı ziyaret eden Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın BDP’ye yüklenmesine Milletvekili Ayla Akat yanıt veriyordu… Ermenilere ait kilisenin yıkılması, Rektörlük seçimleri, Hasankeyf kalesinin yeniden kapatılması, Dicle’nin can almaya devam etmesi öne çıkan haberlerdi.

*
Eylül’de Batman, 65 yıllık sembolünü yangında yitiriyordu. DDY’nin yangın kulesi, yangında kül oluyordu. Mayına kurban giden Özevin ve Özdemir kardeşlerin anıt açılışa katılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise ‘Savaş uzadıkça kirlenme çoğalıyor’ diyordu. Uzun süredir hayali kurulan Kantar köprüsü şantiyesi ise baskına uğruyordu. 3 kamyon ve 7 iş makinesinin yakılması çalışmaların aylarca aksamasına neden oluyordu.

*
Ekim ayının ‘unutulmayanı’ ise güvenlik ekiplerinin basına sıktığı tazyikli suydu. BDP’lilerin eyleminde basın mensupları, polisin hedefindeydi. Birçok gazetecinin makinesi zarar görürken, Valilik ve Emniyet olayın soruşturulduğunu belirtiyordu, yıl biterken bu olay da aydınlatılamadı. Batman Barosunda ise Ahmet Sevim göreve geliyordu. Ekim’in son gününde ise BDP’nin ‘hayatı durdurma’ eyleminde yine olaylar çıkıyordu.

*
Kasım’da İstanbul’da yaşayan Sargık ailesi olayı yaygın medyanın manşetlerindeydi. Aile faciasında cinnet geçiren Engin Sargık, ailesinden 6 kişiyi öldürüyordu. Maddi imkansızlıklardan cinnet geçiren Engin Sargık’ın olayını yaygın medya ‘farklı’ sununca, Batman’ın imajını yine zedeliyordu. Kasım ayında da Batman hareketliydi. Çöp konteynırından patlamamış uçaksavar mermisinin çıkması, Batman’daki 20 eğitimcinin Milli Eğitim Bakanlığınca fişlenmesi, Maliye’nin Esentepe tesislerini geri istemesi, trafik kazaları ve açlık grevlerinin sona ermesi öne çıkan haberlerdi…

*
Aralık’ta Batman’da iyi şeyler olmadı. Vali’nin ilk kez İHD’yi ziyaret etmesi, TOBB’un Batman’a eğitim kompleksi için 10 milyon liralık protokol imzalaması, TPAO’nun 8,5 milyonluk eğitim bağışı, Milletvekili Özdemir’in ‘fişleme yok’ açıklamaları iyi gelişmeler arasında yer alsa da KCK operasyonları, trafik kazaları, Suriyelilerin Batman’daki dramı ve Batman-Diyarbakır il sınırına atılan üçüncü ceset, yılın son günlerine damga vuruyordu. Özellikle aile içi infaza giden Hatice Daşlı’nın olayı vicdanları sızlatıyordu.