**1994 Yerel seçimleri öncesinde Refah Partisi’nden Belediye Başkan adayı merhum Salih Gök’tü… Refah Partisinin İl Başkanı ise önceki gün aramızdan ayrılan eski politikacılardan Abdurrahman Ekmen’di. Birinci cadde ile ikinci caddeyi birbirine bağlayan Güneş pasajının ikinci katı, Refah Partisi’nin seçim lokaliydi. O lokaldeki bir anıyı sizlerle paylaşacağız.

**Batman eski Belediye Başkanı merhum Salih Gök, Hollanda’dan dönüş yapmıştı. Siyasette yeni isimdi ama yanında yıllarını politikaya veren tecrübeli bir siyasetçi vardı. O isim, Abdurrahman Ekmen’di. Eski Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin döneminde Belediye Başkan yardımcılığı ve Meclis üyeliği yapan Ekmen, siyasette iz bırakan bir simaydı.

SİYASETİN RENKLİ SİMALARIYDILAR
1994 Yerel seçimleri öncesi iddialı üç parti vardı Batman’da…

Anavatan, Doğru Yol ve Refah Partisi…

Üçüncü dönem Belediye Başkanı olmak isteyen Ataullah Hamidi, Cumhurbaşkanı merhum Özal’ın gözde isimlerindendi. Doğru Yol Partisi’nde de yine sevilen bir politikacı vardı; o da eski milletvekili Faris Özdemir’di… Refah Partisi’nin Batman Belediye Başkan adayı ise Hollanda’dan Batman’a dönüş yapan Mava köyünden Salih Gök’tü…

Anavatan’dan Ataullah Hamidi ile DYP’den Faris Özdemir’in kıyasıya yarıştığı o yerel seçimden galip çıkan isim merhum Salih Gök olmuştu.

O dönemlerde partilerde nabız tutmuştuk…

Birinci ve ikinci caddeyi birbirine bağlayan Güneş pasajının ikinci katında Refah Partisi’nin seçim lokali açılmıştı. O zamanlar lokallere daha çok ‘seçim karargahı’ deniliyordu.

Refah’ın adayı merhum Salih Gök ile uzun uzadıya sohbet imkanı bulmuştuk. Merhum Gök, Batman’ın siyasetine uzaktı ama yanı başında çok tecrübeli bir siyasetçi vardı.

EKMEN, SİYASETİN İÇİNDEYDİ
Batman’da Milli Nizam, Milli Selamet ve Refah Partisi’nin kurucu başkanlıklarını yapan Abdurrahman Ekmen, Batman’ın belde olduğu dönemlerden il’e kadar tanıklık yapan seçkin bir simaydı.

O’nun Aydınlıkevler’deki eski evine Milli Nizam ve Milli Selamet’in Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan konuk olmuştu.

Politikada altyapısı güçlü olan Abdurrahman Ekmen’le 80’li yıllarda gazeteciliğe başladığım yıllarda sık sık karşılaşırdık. Gerek ilçe gerekse de il döneminde açıklamalarını aldığımda Batman’a olan sevgisini anlatır, öyle sohbete başlardı…

O, Batman Belediyesi’nin 1955’te daha Cumhuriyet meydanındaki taşlı binasında hizmet verirken ilk katiplik yapan kişiydi.

‘Yüz Yüze Batman’ kitabında da konuk ettiğim Abdurrahman Ekmen ile birçok anım var…

Partisinin Genel Başkanı merhum Necmettin Erbakan, Batman’a geldiğinde önce yerel basını programa davet eder, hatta kentin sorunlarının bizzat Genel Başkana sorulmasını isterdi.

94 SEÇİMLERİNDE TAHMİNİ ÇIKMIŞTI
Bugünkü köşemde yayınladığım ve aramızda olmayan eski Belediye Başkanı Salih Gök ile önceki gün yaşama veda eden Abdurrahman Ekmen’in fotoğraf karesine baktığımda o günü dün gibi anımsıyorum.

1994 Seçimiyle ilgili net analiz yapmışlardı. Tam 25 yıl önce o küçücük seçim lokalinin önünde partililerle bir arada sohbet ettiğimiz merhum Ekmen, anlatmıştı; “Evet Batman’da üç iddialı parti var ama biz o iki partinin arasından çıkacağız. Başkan adayımız uzun süre Hollanda’da çalıştı. Batman siyasetine belki yabancı ama tabanımıza güveniyoruz. Seçimi kazanan Refah Partisi olacaktır…”

94 Yerel seçimleri kıran kırana geçmişti…

Az bir farkla da olsa Refah Partisi adayı Gök, seçimi kazanan isimdi.

O sohbette ilginç bir an da yaşanmıştı. Abdurrahman Ekmen, aynen şunları yazmamı istemişti; “Adayımızın kazandığı gün Belediye hizmet binasının kapısına ‘Rüşvet alan da veren de mel’undur’ yazılı tabelayı da asacağız.”

Gerçekten de öyle oldu ve asılan o tabela hala Batman siyasetinde konuşuluyor.

Merhum Gök, mazbatasını aldığı gün ilk işi o tabelayı Belediye hizmet binasının giriş kapısına asmak olmuştu.

Eski siyasetçi Ekmen’in bir başka özelliği de araç kullanmayıp sürekli yürüyüş yapardı. 1.5 Yıl önce geçirdiği görünmez bir kaza sonucu yürüyemez hale gelmişti. Önceki gün vefat haberini duyduğumuzda Batman’ın önemli bir simasını daha kaybetmenin üzüntüsünü yaşamıştık.

Özetle; Batman siyasetinde önemli ve renkli bir sima olan Abdurrahman Ekmen’i kaybettik. 84 Yaşında yaşama veda eden Ekmen, siyasetteki anılarıyla hatırlanacak.

Mekanı cennet olsun.