*1968 Yılında açılan Batman Endüstri Meslek Lisesi, sonradan Batman Mesleki ve Anadolu Lisesi’ne her ne kadar dönüştürüldüyse de kentte ‘EML’ olarak anılıyor. 65 Yıllık eğitim yuvasının yeri, 20 yılda öğle bir değişime uğradı ki fotoğraf kareleri her şeyi gözler önüne seriyor.

** 42 Yıl öncesinde Batman amatör ve mahalli takımların müsabakalarının oynadığı tarihte dönemin EML binasının olduğu yerin etrafında tek bir yapı yoktu. 1998 Yılında ise o toprak sahanın bulunduğu alana Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’nun temeli atıldığında dönemin Valisi Temel Koçaklar ve Milli Eğitim Müdürü merhum Tevfik Kale’nin bulunduğu kare, Batman Çağdaş’ın arşivinde.

YILLAR NE DE ÇABUK GEÇTİ
Bir şehir ancak bu denli hızla gelişir.

Petrol şehrinin 65 yıl gibi bir sürede ne kadar çabuk değiştiğini elimizdeki fotoğraflar kanıtlıyor.

Eski Diyarbakır Caddesi olarak bulunun Turgut Özal bulvarının en ücra köşesinde EML’nin eğitim-öğretime açılalı daha 7 yıl olmuş… Liseli gençlerin kurduğu mahalli takımlar, eski adıyla bilinen Endüstri Meslek Lisesi, yani şimdi ki Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binasının bahçesinde, çevre ilçelerin futbol takımlarıyla turnuvalara katılıyor. O toprak sahanın enkazı uçsuz bucaksız Batman ovasıydı. Stadın etrafında ise tek bir yapı yoktu EML binası dışında.

Mahalli takımlar, futbol turnuvalarına katılırdı, onlarca öğrenci kıran kırana geçen maçları izlerdi. Gençler buldukları çivili kramponlarla sahaya çıkardı. O dönemin mahalli takımlarından Güney Gençlik, komşu ilçe Silvan’ın oynadığı müsabakadan 4-2’lik galibiyetle ayrılacaktı.

O SAHA 1998’DE OKUL OLDU
Yıldız futbolcuların yetiştiği o toprak saha, 1998 yılında Vali Temel Koçaklar ve Milli Eğitim Müdürü merhum Tevfik Kale tarafından eğitim yuvasına dönüştürülmüştü. Şimdi EML’deki eğitimciler için yapılan lojmanlar da eski atölyelerin bir bölümü de yıktırılmıştı.

Dönemin Valisi Koçaklar, Zübeyde Hanım İlköğretim Okulunun temel atma çalışmalarını incelediğinde ‘Batman’a bu okulda yeterli gelmeyecek’ demişti.

Batman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin boş alanları, futbol sahası ile lojmanları birer eğitim yuvasına dönüştürüldü şimdilerde.

ŞİMDİKİ MANZARA
Göçe bağlı nüfus artışıyla birlikte hızla betonlaşan petrolkentinin ortasındaki o eski eğitim yuvalarının fiziki yapısı hızla değiştiği gibi o boş alanlar da devasa binalar oldu.

İşte 20 yılda bir değişen EML’nin eski futbol sahasının yeri.

Bu alan, aslında kentin diğer semtlerinin de nasıl hızla değiştiğini gözler önüne seriyor.

Bir yer ve üç kare için yorum siz değerli Batman Çağdaş okurlarının.

Petrol kentini geçmiş anılarıyla hatırlatan, genç kuşağa bir kültür hizmeti veren Batman Çağdaş’ın nostalji köşelerini kaçırmayın, çünkü bu şehrin ilk günlük gazetesi kentin bilincini oluşturmak için üzerine düşeni yapıyor.