Röportaj: Barış Arslan
[email protected]

 180-240 Bin civarında Ezidi’nin yaşadığı Almanya’nın Berlin kentinde Federasyon çatısı altında bir araya gelen topluluk, ‘çözüm süreci’nden umutlu…

 EZİDİLER, ‘SÜRECİ’ DESTEKLİYOR 

** Almanya’nın Berlin kentinde Ezidilerle görüştük. Batman başta olmak üzere çoğu bölgeden Almanya’ya göç eden Ezidiler, çözüm sürecini ilgiyle takip ediyor. Ezidiler; “Çözüm sürecini sonuna kadar destekliyoruz. Kaygılarımız var ama umudumuzu yitirmek istemiyoruz” diyorlar… Siyasette lobi çalışmalarını da sürdüren Ezidiler, kendilerini temsil edecek ‘vekil’ istiyor…

** Baskıdan ve zulümden Almanya’ya göç ettiklerini belirten Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu Meclis üyesi Berlin sorumlusu ve Yenice Köy (Xerabya) Meclisi Genel Başkanı Aziz Alkış, şöyle konuşuyor; “Türkiye’de olumlu gelişmeler yaşanıyor. Süreç biraz daha olgunlaşırsa dönebiliriz. Orada çok büyük acılar çekmemezine rağmen topraklarımızın hasretini çekiyoruz.”

 

1 MİLYON NÜFUSLU EZİDİLER…
Bir dönemler Batman Beşiri ilçesi ve çevre köylerinde 25 bin civarında Ezidi yaşıyordu. O Ezidiler, yaklaşık 40 yıldır Almanya’da yaşamlarını sürdürüyor. Sadece Batmanlı Ezidiler değil, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve bölgenin diğer illerindeki Ezidi nüfusunun büyük bölümü de Almanya’da. Berlin ziyaretimizde Batmanlı Ezidilerden Mustafa Tağay’la görüştük. Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu Meclis üyesi ve Yenice Köyü (Xerabya) Meclisi Genel Başkanı Aziz Alkış’ın da aralarında bulunduğu Ezidi topluluğunu dinledik. Ezidi nüfusunun dünya üzerinde 1 milyon nüfusa sahip olduğunu dikkat çeken Alkış; “Nesli tükenen kuşlar gibiyiz. Almanya’da 180-240, Kürdistan’da (Kuzey Irak) 600, Ermenistan’da 150 ve Rusya’da 30 bin civarında Ezidi yaşıyor. Bizler, Türkiye’den göç eden 180 binlik nüfusun içinde yer alıyoruz” diyor.

 

“SÜREÇ, ÇOK HASSAS…”

Türkiye’deki topraklarından büyük acılarla ayrıldıklarını belirten Almanya Ezidi Dernekleri Federasyonu Meclisi üyesi ve Yenice Köyü (Xerabya) Meclisi Genel Başkanı Aziz Alkış, çözüm sürecini ilgiyle izlediklerini belirterek, şunları söylüyordu; “Topraklarımızda çok zulüm gördük. İmha ve zulümden kaçarak buralara geldik. 30 Yıldır Almanya’da yaşıyorum. Federasyonumuzun burada 4 kolu var. Ezidilerin birlik beraberini sağlıyoruz. Ezidilerin her türlü sorunuyla ilgileniyoruz. Eğitim ve kültürel çalışmalara ağırlık veriyoruz. Çarşama Sor festivaline büyük katılım oluyor. Türkiye’deki çözüm sürecini merakla izliyoruz. Ülkenin en önemli sorunu hassas bir süreçten geçiyor. Umudumuz o ki; sürecin tamamlanmasıdır. Türkiye’nin samimi adımlar atarak süreci tamamlamasını istiyoruz. Sürece katkı için dönmeye hazırız. Yeter ki samimi adımlar atılsın.”

 

SİYASETTE LOBİ ÇALIŞMALARI…
Aslen Mardin’in Yenice (Xerabya) köyünden olan Alkış, köye dönüş için de girişimlerini sürdürdüklerini belirtiyor ve ekliyor; “Yıllar önce zorla çıkarıldığımız topraklarımıza dönmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Köyümüzün yıllık 80 bin euro civarında geliri var. Tapulu arazilerimizi alacağız.” Siyasette lobi çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Alkış, partilerden teklif aldıklarına dikkat çekerek; “Ezidilerin de bir milletvekili olmalı. Bu konuda Kürdistan’ta görüşmelerimiz sürüyor. BDP bu öneriye sıcak bakıyor. Farklı partilerin bize teklifi var ama biz BDP dışında parti düşünmüyoruz. İleri ki süreçte bu konuda yeni gelişmelerin olacağına inanıyoruz” diyor. Yeni Anayasa çalışmalarıyla ilgili Adalet Bakanlığı’na görüş sunduklarını da ifade eden Alkış, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Yeni Anayasa çalışmaları ile Ezidilerin isteklerini bir dosya halinde Adalet Bakanlığı’na ilettik. Çalışmalarda görüşlerimizin dikkate alınmasını umud ediyoruz. Bu vesileyle tüm İslam aleminin, özellikle de Kürt kardeşlerimizin Ramazan bayramını kutlar ve barış dolu günler dilerim.”

“EZİLEN HALKIZ…”
Ezidiler, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşamalarına rağmen örf ve adetlerinden kopmamış. Eğitime büyük önem veren Ezidi ailelerin çocukları akademik olarak da iyi noktalarda. Görüştüğümüz bazı Ezdilerin hem Türkiye ile hem de yaşantılarıyla ilgili görüşlerini sizlerle paylaşıyoruz;

 

Yılmaz Günay (Akademisyen-33 yaşında):

“Sosyal Pedogoloji bölümünü bitirdim. Üniversitede akademisyen olarak görev yapıyorum.  Midyat Ezidiler Federasyonu Meclisi yönetimindeyim. Ne yazık ki ben ve ailem de baskı ve zulümden kaçtık. Daha çok Ezidi gençlerine yönelik çalışmalar yapıyorum. Ezidi aileleri eğitime önem veriyor. Ezilen bir halk olduğumuzdan gençlerimizin çoğu hukuk okumak istiyor. Türkiye’deki süreci yakından takip ediyoruz. İnşallah süreç kazasız belasız tamamlanır. Türkiye’nin daha fazla demokrasiye ihtiyacı var. Demokrasiyle tüm sorunların çözüleceğine inanıyorum.”

 

Mustafa Tağay (Ticaretle uğraşıyor – 57 yaşında):
“Batman’ın Beşiri-Uğurca köyündenim. 35 Yıldır Almanya’da yaşıyorum. Buraya gelen ilk ailelerdeniz. Öğrenci olarak buraya gelmiştim. Ezidi halkı olarak Türkiye’deki süreci destekliyoruz. Burada ekonomik olarak iyi noktada olan Ezidiler var. Süreç iyi giderse kendi topraklarımızda yatırımlarımızı gerçekleştirmek isteriz. Özellikle benim Batman’a yönelik çok ciddi projelerim var. Çocuklarımız burada doğup büyümelerine rağmen kendi topraklarının hasretini çekiyor. Batman’la ilgili tüm gelişmeleri gazeteleriniz aracılığıyla takip ediyoruz. Gönlümüz hep orada.”

 

Hayrettin Has (Memur – 40 yaşında)
“Havalimanında memur olarak çalışıyorum. Ailem buraya geldiğinde ben 2 yaşındaydım. Köyümü hiç görmedim. Türkiye’de son yıllarda iyi gelişmeler yaşanıyor. Umarım bölge normalleşir. Ailelerimiz geçmişte büyük sıkıntılar çekti oralarda. Türkiye’deki reformların sürmesini diliyorum.”

 

İsmet Yavuz (Hukukçu – 47 yaşında)

“38 Yıldır burada yaşıyoruz. Hukuk fakültesini bitirdim. Her ne kadar insanlar Türkiye’deki çözüm sürecinden umutluysa da benim bir umudum yok. Çünkü çözüm için zihniyetin değişmesi gerekiyor. Ne yazık ki zihniyetin değişmediğini çok net görüyoruz. Belki biraz karamsarım ama gelişmeleri çok iyi görmüyorum.”

 

İsmet Esen (Memur – 42 yaşında)
“Belediyede memur olarak çalışıyorum. Batman’daki köyümü sadece bir kez gördüm. Çocuklarımın sünnetini orada yapmıştık. Türkiye’de kalıcı barış istiyoruz. Eskiye oranla güzel gelişmeleri görüyoruz. Kürtler sayesinde birçok kazanım elde edildi. Sürecin tamamlanması için hükümetin de adım atması gerekiyor. Gelişmeleri her gün takip ediyoruz. Umarız Türkiye barışa kavuşur.”

 

Yasemin Tağay (Öğrenci – 24 yaşında)

“Mimarlık okuyorum. Kendimizi buraya iyi entegre ettik. Örf ve adetlerimizi terk etmeden yaşıyoruz. Buradaki Ezidi gençlerin çoğu da öyle. Bir kaç kez köyümü gördüm. Orada yaşarım diyemem ama oraya sık sık gelip gitmek isterim. Sonuçta dünya artık çok küçük. İki saate istediğiniz yere gidebiliyorsunuz. Ben tatilimi kendi topraklarımda geçirmek isterim. Umarım çözüm süreci tamamlanır ve insanlar daha özgür olur.”

 

Ezidi Şeyhi;

“Tüm dinlere saygılıyız”

52 Yaşındaki akademisyen ve Ezidi şeyhi Cengizhan Heso’yu da dinledik. Tüm dinlere saygılı olduklarını belirten Heso, şunları söylüyordu; “Ezidilerle ilgili Osmanlı döneminde 58 ferman verildi. Yaklaşık 300 yıldır Ezidiler canlarından oldu, ezildi ve dışlandı. Her dine saygılı bir topluluğuz. İnancımızı örf ve adetlerimize göre sürdürüyoruz. Kimseye kin ve nefret beslemiyoruz. Tüm insanlığa barış diliyoruz.”