Röportaj: Barış Arslan
[email protected]

**Batman’a yaklaşık iki ay önce atanan Batman Valisi Yılmaz Arslan’la, Çağdaş’ın ‘özel bayram gazetesi’ için bir aradaydık. Batman basınındaki ilk röportajını Çağdaş’a veren tecrübeli Vali Arslan, Batman’ın sorunlarından, Kürt sorununa dek sorulara samimi yanıtlar verdi.
** Kürt sorunuyla ilgili sorulara Vali, ‘kaçamak’ yanıtlar vermedi. Türkiye ve bölgedeki en önemli meseleyi şöyle nitelendiriyor Arslan; “Bu ülkede yaşayan insanların dostça, kardeşçe, çağdaş, demokrat bir ülkede standartları yakalamak şartıyla bir birbirlerini sevmesini sağlamalıyız. En önemli işimiz bu.”


** Balıkesir’de 3 yıl görev yaptıktan sonra Batman Valiliği’ne atanan Yılmaz Arslan, Çağdaş’ın özel bayram sayısı konuğuydu. Gazete sahibimiz Nedim Arslan’la sohbet ettiğimiz Vali Arslan, makam koltuğunda değil, misafir bölümünde ağırladı bizi. Şu sıralar ilçelere geziler sürdüren Vali Yılmaz Arslan, yorgunluğuna rağmen soruları ‘samimi’ yanıtlıyordu. 


- Bölgeye atanmayı bekliyor muydunuz, Batman’a atanınca ne hissettiniz?
Atama bekliyordum. Sonuçta görev sürem dolmuştu. Batman’a atanacağımı bilmiyordum; ama Güneydoğu’yu bekliyordum. Size büyük bir il’e atanmayı beklemiyordum desem yalan olur. Bunu her Vali de ister. Ancak yer seçme hakkımız yok. Neresi olursa olsun görevimizi layıkıyla yapmaya çalışırız. İçişleri Bakanlığı tecrübeli isimlere bu bölgede görev veriyor. Bu açıdan bölgeye atanacağımı bekliyordum.
“ÖNEMLİ OLAN YÖNETİM ANLAYIŞINIZ”
- Balıkesir’e oranla daha ‘sıcak’ bir yerde görev yapıyorsunuz. Batman Valiliği zor mu?
Mesleğimizde özellikle de Valiliklerde zor-kolay ayırımı olmaz, bu durum açıkçası tercihlerinize bağlı. Terör ve terör unsurlarını bir kenara bırakırsak, eğer rutin bir yönetim anlayışını benimsiyorsanız nerede görev yaparsanız yapın, büyük bir farklılık olmaz. Ancak şartlar gereği çabalıyorsanız, mücadele veriyorsanız o zaman her yerde görev zordur. Balıkesir rahat bir görev yeri olarak yorumlanıyor; ancak hiç de öyle değil. Kendi bölgesine göre sıkıntıları olan bir şehirdi. Önemli olan idare anlayışınız.
“BATMAN’IN SANAYİ HAMLESİ İYİ”
- Her yönüyle Batman’ı nasıl buldunuz?
Açıkçası bana anlatılandan daha iyi buldum Batman’ı. Terör ortamına rağmen sanayi hamlesini iyi buldum. Gerçekten son dönemlerde güzel işler yapılmış. DİKA’nın da sorumluluk alanındaki Batman, bölgenin en iyi kenti konumunda. Eksiklikler yok mu, elbette var. Bu konuda Batman’a haksızlık yapmak istemem. Ancak genel itibariyle kentimiz iyi bir noktada.
- İki aydır görevde olmanıza rağmen ziyaretler hala sürüyor. Ziyaretler abartılıyor mu?
Bu durum her yerde hemen hemen aynı. İnsanlarımız sıcak. Bire bir dertlerini anlatmak istiyorlar. Haliyle yoğunluk oluyor; ama bu durumdan rahatsız değilim.
“ATIL TESİSLERE MÜSAMAHA GÖSTERMEYECEĞİZ”
- Batman’ın son dönemlerde OSB’de hep atakta olduğu söyleniyor; ancak birçok firma üretimde bile değil. Kapalı olan tesislerle ilgili bir çalışmanız var mı?
Bu durum benim de dikkatimi çekti. Kanunda ne varsa onu uygulayacağız. Yatırımcılar, kanundan kaynaklı eksilik nedeniyle işi ağırdan alıyor. Kanun gereği birkaç işlemin ardından hemen tapu veriliyor. Şartları yerine getirmeyenlere fırsat vermeyeceğiz. Birçok yatırımcı arsa beklerken, atıl durumdaki tesislere müsamaha göstermeyeceğiz.
“BİR BÜROKRATIN KENDİNİ 
PAZARLAMASI DOĞRU DEĞİL”
- Batman’da gerçekleştirmeyi hayal ettiğiniz bir projeniz var mı?

Bizim asli işlerimiz vardır. Bunları bir kenara bırakıp, tüm enerjimizi başka işlere verirsek doğru olmaz. Şimdilik hayal ettiğim bir şey yok. Kurum ve kuruluşları en iyi şekilde idare ederek vatandaşa kaliteli hizmetler vermeliyiz. Güvenliği, sağlığı, eğitimi ve diğer işlerimizle birlikte güzel projeleri de gerçekleştirirsek tabi ki güzel olur. Ayrıca bir bürokratın çeşitli araçlar kullanarak kendini pazarlaması veya reklamını yapması kabul edilebilir bir şey değil.
“SİLAH RUHSATLARINDAN 
BAĞIŞ ALMAK DOĞRU DEĞİL”
- Önceki dönemlerde silah ruhsatlarından öğrencilere burs sağlanıyordu. Bu uygulamaya son verdiniz, bir nedeni var mı?
Silah ruhsatı konusunda yasanın bize verdiği bir yetki var. Kişinin durumuna göre silah ruhsatını verebiliyoruz. Ticari konumu, can güvenliği ne kadar tehlikede ve tehdit altında olduğu araştırılır. Bunu gerekli kolluk güçleri yapar. Ancak silah ruhsatı almak isteyen kişi şunun yakını, bunun yakını deyip ruhsat vermem. ‘Valinin takdirine’ diye bir şey olmaz. Ruhsatı alan kişinin mantıklı bir gerekçesi olmalı. Zaten hak ediyorsa mahkemeye gider, mahkeme kararı neyse biz de onu uygularız. Ancak her isteyene silah ruhsatı vermem. Silah ruhsatlarından bağış adıyla öğrencilere burs aktarılmasını doğru bulmuyorum. Daha önce böyleydi. Ancak ben bu uygulamaya son verdim. Çünkü devletin öğrenciler için sağladığı burs kaynakları var. Şartları tutan öğrenciler bu kaynaklardan zaten burs alıyor.
“İMARDA RANT VAR”
- Batman’ın en önemli sorunlarından yeni imar alanıyla ilgili sıkıntı bir türlü çözülemiyor? Bu sorun nasıl aşılacak?
Bir birimize güven aşılamalıyız. Güven olmadan sorunu çözemeyiz. Belediyeyle ilgili bazı kanaatler oluşmuş. Belediyenin yeni imar düzenlemeleriyle kazanç elde edeceği ve teröre finans sağlayacağı söylentileri var. Bu söylentilerle ilgili elimizde bir delil de yok. Olsa zaten gerekli birimler gereğini yapar. Zaten kendileri de bu iddiaları doğrulamıyor. Türkiye’nin neresinde olursa olsun imar işinin rant işi olduğunu biliyoruz. Burada esas olun şu; bu rantın adil dağılıp, dağılmadığıdır. Bu tartışılır. Herkesin arazisi değerinde eşit bir şekilde yararlanması gerek. Sıfır rantla imar olmaz. 18 uygulaması Türkiye’de en çok mahkemeye götürülen konulardan birisidir. Balıkesir’de 5 bin dönümlük bir alanın imarı yıllardır yapılamadı. Bunları söylerken sadece Batman Belediyesi için söylemiyorum. Bu sorun genel bir sorun. Ancak kent de büyüyor. Kente soluk aldırmak gerekiyor. Bu durumu belediyeden gelen bir heyetle de istişare ettik. İnşallah kısa sürede bu sorunu çözeceğiz.
“KALİFİYE ELEMAN BULAMIYORUZ”
- Valiliği sivilleştirmek istiyorsunuz, bu değişim Emniyet’ten görevlendirilen özel kalemde de yaşanacak mı?

Valilik daha da sivilleşecek. Her yeri güvenlik görevlileriyle donatmaktan haz almıyorum. Ancak ne yazık ki burada kalifiye personel bulmak zor. İşini iyi yapan herkesle çalışmaya devam edeceğim. İşini iyi yapan tecrübeli personel de yakaladıkça değişim devam eder. Bu arada Özel Kalem Müdürü Ahmet bey de işini iyi yapan arkadaşlarımızdan.
“10 KURUM MÜDÜRÜNÜN YERİNİ DEĞİŞTİRDİM”
- Balıkesirli meslektaşlarımızdan da öğrendiğimiz kadarıyla memurların mesai saatlerine oldukça dikkat ediyorsunuz. Çalışma potansiyeli bakımından Batman’daki kurumları nasıl buldunuz?

Siz de duymuşsunuzdur Balıkesir’de 10 civarında kurum müdürünü değiştirdim. Tabi hemen değil. İlk altı ay kimseye dokunmadım. Birini başkasından tanımam, kendim tanırım ve gerekliyse değişime giderim. Batman’da kurumlara yönelik çalışmam sürüyor. Bizim işimiz vatandaşa en iyi hizmeti vermek. Aksayan yerlerde değişimler tabi ki olacaktır.

“FAALİYETLERİMİZE AZ YER VERİLİYOR”
- Batman basınını nasıl buluyorsunuz, Balıkesir’le kıyaslar mısınız?

Her iki ilin de basını dinamik. Açıkçası Balıkesirli gazeteciler Valiliğin faaliyetlerine daha fazla yer veriyordu. Batman basınında bunu göremedim. Ayrıca bazı yanlış haberler nedeniyle zor durumda kalıyoruz. Haberlerde keşke bizim de görüşümüz alınsa. Balıkesir’de gazetecilerle sık sık diyalog halindeydik. Henüz iki aylık bir zaman oldu zaman içinde bir birimizi daha iyi tanıyacağımıza inanıyorum. Batman’ın güçlü bir basını var.

- Basına sıkılan tazyikli suyla ilgili Emniyet soruşturma başlatmıştı, bununla ilgili yeni bir gelişme var mı?
Keşke böyle bir hadise yaşanmasaydı. O arkadaşlara tekrar geçmiş olsun dileğinde bulunuyorum. Emniyet Müdürümüzle birkaç kez görüştüm konuyla ilgileniyor. Bu tür manzaraların bir daha yaşanmamasını diliyorum.
“BALIKESİR’E ORANLA BATMAN’DAKİ 
EĞİTİM YATIRIMLARI 15 MİSLİ FAZLA”
- Batman’ı eğitim alanında nasıl buldunuz?

550 bin nüfuslu Batman’da 170 bin öğrenci var. İşin ciddiyeti ortada. İhtiyaçlar var. Son 5 yılda çok ciddi yatırımlar yapılmış. Maliye Bakanımız sayın Mehmet Şimşek’in olağanüstü katkısını gözlerimle görüyorum. Bunu abartısız söylüyorum; Balıkesir’le bir kıyas yaparsak Batman’daki eğitim yatırımları 15 misli daha fazla. Şu anda eğitim yatırımları için 80 milyon lira ödeneğimiz var. Ancak ihtiyaç yok mu elbette var. Beşiri’de, Kozluk’ta ve Batman’da eğitim yatırımlarına hala ihtiyacımız var. Bu ihtiyaçlar da zamanla giderilecektir.
“YEREL MÜTEAHHİTLER İŞİNİ İYİ YAPMIYOR”
- Şu sıralar ilçe ziyaretlerinde özellikle yeni eğitim yatırımlarının inşaatlarını inceliyorsunuz, müteahhit kaynaklı sıkıntılar var mı?

Ne yazı ki var. Bazı müteahhitlerin işlerini beğenmiyorum. Bugün yöneticilere talimat verdim; teknik ve fenni şartlara uygunluk yoksa müteahhitlere para ödenmeyecek. İşini düzgün yapmayanlara da ihaleye girme yasağı da getireceğiz. Yasal haklarımızı kullanacağız; çünkü bu sıkıntılar nedeniyle yatırımlar gecikiyor.
“ÜNİVERSİTE TAŞINMAYA HAZIR DEĞİL”
- Batman Üniversitesi’nin yeni kampus alanında incelemelerde bulundunuz, üniversite taşınmaya hazır mı?

Yeni kampus alanında büyük yatırımlar var. Üniversite, Batman için çok önemli. Maliye Bakanımız gerekli ödenekleri göndermiş. İhale süreçleri devam ediyor. Bildiğiniz gibi TOKİ bu yatırımların ihalesini gerçekleştiriyor. Neden TOKİ yapıyor derseniz cevabı çok net; çünkü yerel müteahhitlerin geçmişte yalan, yanlış yaptığı işler ortada. Üniversitenin taşınma işine gelirsek, henüz üniversite taşınmaya hazır değil. Eksiklikler fazla. Ama Rektörümüz iyi niyetle bazı derslerin orada verilmesini planlıyor. Oldukça mantıklı bir çalışma. En azından öğrenciler şimdiden yeni kampus alanına alışır.
“MÜLTECİLER, CİDDİ BİR SIKINTI”
- Son dönemlerde sıklıkla Batman’da Suriyeli ve Afgan mültecilere rastlıyoruz. Mülteciler için bir önleminiz var mı?
Bu sıkıntı bölge illerini kapsıyor. Şimdilik özel bir önlemimiz yok; fakat bu kişileri takip ediyoruz. Geçenlerde Kilis Valisiyle görüştüm. Kilis’te şuan 13 bin mülteci var, bir o kadar da gelmeyi isteyen ve yasa dışı yollarla giriş yapan mülteciler var. Geçmiş dönemlerde de bu tür sıkıntılar yaşandı. Başbakanlık Afet ve Acil Yönetimi Başkanlığının, Batman için özel bir önlem alması durumunda gerekli çalışmaları yaparız.
“KİMSENİN ‘BU ÜLKEYİ BEN DAHA 
ÇOK SEVİYORUM’ DEMEYE HAKKI YOK”
- Birçok kişiye göre Türkiye’nin en büyük sorunu değişiyor. Size göre en büyük sorunumuz nedir?
Kimisi terör, kimisi işsizlik diyor. Bu ülkede yaşayan insanların dostça, kardeşçe, çağdaş ve demokrat bir ülkede standartları yakalamak şartıyla bir birini sevmesini sağlamalıyız. En önemli işimiz bu. Bu sağlanırsa ekonomiye de yansır, işsizliğe de. Kimsenin ‘ben bu ülkeyi daha çok seviyorum’ demeye hakkı yok. Her insanımız bir değerdir.
“SİLAHLI BİR ÖRGÜTÜN VARLIĞI 
ÇÖZÜMÜ ENGELLİYOR”
- Bir Vali gözüyle Kürt sorunu?

Çeyrek asırdır yaşananlar bütün insanlarımızı incitti. Bu konuyla ilgili dönemin şartlarına uygun tedbirler alındı. Ancak silahlı bir örgütün varlığı daha fazla sulhu, daha fazla diyalogu engelliyor. Bu örgütün varlığı çözümdeki en büyük engel. Silahsız ve çatışmasız bir ortam da denenmeli. Siyasetçi değilim; ama sayın Başbakanın attığı adımları ve iyi niyeti de görmek lazım. Çözüm için bir fırsat var, karşılık verecek bir hükümet de var.
- Son olarak Batmanlılara vermek istediğiniz mesaj?
Sizlerin vasıtasıyla hemşerilerimin mübarek Kurban bayramlarını kutluyorum. Dini bayramlar tüm farklılıkları ve sıkıntıları unutup, aynı çatı altında birleştiğimiz dönemlerdir. Ramazan ve Kurban bayramları mutluluk günleridir. En azından benim için hep öyle oldu. İlk kez Batman’da bayramı yaşayacağım. Seyahate çıkacak olan vatandaşlarımızın sağ salim evlerine dönmeleri dileğiyle tekrar tüm vatandaşlarımın Kurban bayramını kutluyorum.