En az bir yabancı dil, en az bir enstrüman, en az bir spor branşı…’

Batman Bahçeşehir Koleji, eylül ayında eğitim-öğretime start verecek!

Farklı zekalar aynı yöntemlerle eğitilmemeli”

**‘Kurulacak’, ‘kurulmak üzere’ derken Bahçeşehir Koleji, Batman’da kuruldu. Yaklaşık 5 yıl önce kurulması planlanan kolej, arsa meselesi yüzünden rötarlı geldi Batman’a. Bahçeşehir Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel, geçtiğimiz günlerde petrolkentineçıkarma yaparak, ‘kolej’i ve hedeflerini anlattı. Ardından kolej yöneticileri çalışmaları hızlandırarak, Turgut Özal Bulvarında tanıtım ofisiyle huzura çıktı.

**Batman’da kolejin başındaki isim Turgut Önal’la, koleji ve eğitimin güncel konularını konuştuk. 32 dönümlük kampus alanı iki yıl sonra tamamlanacak kolej, Uğur Dershanesi’nin mevcut yerine çevriliyor. Bahçeşehir’in ‘Okul Yapı firması’ okulu tasarlıyor, dolayısıyla bina her yerde aynı özellikte oluyor. İlk etapta ana okul ve ilköğretim olarak eğitim-öğretim verecek olan koleji, ‘diğer kolej’lerden ayıran en önemli fark; ‘Kişiye Özgü Öğretim’ modeli

Röportaj: Barış Arslan

İDDİALI SLOGAN


Bugünlerde gazete ve açık hava reklamlarında sık sık karşılaştığımız Bahçeşehir Koleji reklamlarında iddialı sloganlar yer alıyor. ‘Farkımız, içlerindeki cevheri keşfetmek’ sloganıyla yola çıkan Bahçeşehir Koleji, Batman eğitimine de farklı bir soluk getirecek. Türkiye genelinde 70 şubesi bulunan Bahçeşehir Kolejleri, Eylül ayında petrolkentinde eğitim-öğretime ‘merhaba’ diyecek. Batman’daki kolejin fiziki binası, eğitim metotları ve sosyal aktiviteleri İstanbul başta olmak üzere diğer büyük şehirlerdeki şubelerden farklı olmayacak. 17 yıldır dershanecilik ve eğitim sektöründe bulunan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Batman Kurcusu Turgut Önal’la ‘koleji’ konuştuk.

-Yatırım serüvenini anlatır mısınız?
Serüvenimiz ilk defa 2007’de başladı. Yatırımı gerçekleştirmek adına valilikten arsa talebimiz oldu. Arsayla ilgili kurum ve şahıslardan kaynaklı sıkıntılar yaşadık. Nihayetinde kampus yapma aşamasına geldik. Tabi ki çok zor oldu. Fakat bu zorluk işimizi daha çok severek yapmamamıza vesile oldu. Yatırımın gecikmesiyle birlikte Bahçeşehir Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel’in teklifiyle çok özellikli dershanemizin bulunduğu yaklaşık 3,5 milyon liraya mal olan binayı koleje çevirdik. Bahçeşehir’in standartlarına uygun binamızı ‘Okul Yapı firması’ tasarlıyor.

- Neden Batman?
Dershanecilik deneyimimizin avantajıyla Batman’daki genç nüfus potansiyelini de göz önünde bulundurduğumuzda ihtiyaç olan bir alana yöneldik. Bahçeşehir Eğitim Kurumları olarak anaokuldan üniversiteye yaşam boyu eğitime veren bir kurumuz. Batman’ın gerek ekonomik, gerek demografik ve sosyal yapısı gerekse de eğitime olan ilgisi açısından değerlendirdiğimizde iyi yerlerde olduğunu söyleyebiliriz. Bu alanda da ciddi bir boşluğun olduğunu görüyoruz. Sadece Batman değil, ülke genelinde uluslar arası bir araştırma merkezinin tespitlerine göre Türkiye’de özel öğretim kurumlarının oranı yüzde 2 civarında. Yine araştırmanın devamında bu oran yüzde 6’lara çıksa dahi okullar dolar. Yani bu potansiyel ve talep var. Batman’a dışarıdan gelen doktor, mühendis, askeri personel, öğretmenler ve Batman halkı kaliteli eğitim-öğretim arıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek istiyoruz.

- Bahçeşehir Koleji’nin diğer kolejlerden farkı ne olacak?
Birçok farkımız var. Ancak en belirgin farklarımızdan biri Kişiye Özgü Öğretim modelidir. Bu model dünyada sadece Bahçeşehir Koleji tarafından uygulanıyor. Bu modelde öğrenciler üç aşamadan geçiyor. Nasıl Öğreniyorum (KÖS), Neyi ne kadar öğrendim (AKORD), Ne zaman ve nerede çalışmalıyım (Bahçeşehir TV).

- Diğer kolejlerde yabancı dillere ağırlık veriyor. Sizdeki sistem nasıl?
Yabancı dil öğrenime büyük önem veriyoruz. Birinci yabancı dil İngilizce, ikincisi ise Almanca olacak. Batman’da bir ilk olarak öğrencilerimize anaokulunda çift dilli eğitim vereceğiz. Bir öğünde dersler Türkçe, diğer öğün de ise İngilizce işlenecek. Biz İngilizceyi gramer olarak vermeyeceğiz. Öğrencilerimiz ‘farkında olmadan öğrenme’ metoduyla yabancı dili en iyi derecede öğrenecekler. Kolejimizde idarecilerimizin en az bir yabancı dili konuşabilme zorunluluğu var. Öğrencilerimiz yabancı dili farkında olmadan yaparak-yaşayarak edinirler. Bu amaçla okulumuzda Bilgi Erişim merkezi kuruyoruz.

- Kolejde kaç kişi istihdam edilecek? Kolejdeki öğretmenleri hangi kriterlere göre belirliyorsunuz?
Kolejde 40 öğretmen, 20 de idari personel görev yapacak. Bu sayı kampus alanına geçtiğimizde 300 civarında olacak. Öğretmenlerimiz tamamen genel merkezin belirlediği kriterlere göre belirleniyor. Tecrübeli, yetenekli ve idealist eğitimcilere öncelik veriliyor.

- İddialı sloganlarınız var… ‘Farkımız içlerindeki cevheri keşfetmek’ gibi. Nasıl keşfediyorsunuz içlerindeki cevheri?
İnsanların üç boyutlu olduğuna inanırım. Yani; beden, ruh ve zihinden oluşur. Dolayısıyla aldığı eğitimin de üç boyut olması gerekir. Öğrencilerimizin ruhu sanat ve müzikle, bedeni sporla, zihni de bilgiyle eğitilmemiz gerekir. İşte biz burada bunu yapıyoruz. Söz ettiğim dallarla ilgili tamamen işinde profesyonel olan eğitimcilerimiz, gerekli fiziki koşullarda eğitimler veriyor. Öğrencileri, ilgi alanları ve yeteneklerine göre yatkın olduğu alanlara yönlendiriliyor ve eğitiyor. Yani biz onlara uygun ortamlar sunuyoruz, geleceklerini kendileri tasarlıyor.

- Batman’ın sosyo-ekonomik yapısını ele aldığımızda fiyatlarınız hangi standartlarda olacak. Malum, bölgenin koşulları ortada?
Tabi ki bunları göz önüne alıyoruz. İstanbul’daki kalitenin aynısını Batman’ın ekonomik şartlarına göre sunuyoruz. Batı’daki fiyatlar haliyle daha yüksek. Kesinlikle kaliteden ödün vermeden daha cazip şekilde eğitim vereceğiz. Eğitim kalitesinde Batı’daki öğrenciye ne uygulanıyorsa Batman’dakine de o uygulanacak.

-Burs imkanlarınız nasıl?
Başarılı öğrencilere yönelik bursluluk sınavımız 15 Nisan’da yapılacak. Bu sınav sonunda başarılı öğrencilerimiz kolejde yüzde yüzde burslu okuyabilecek.

- Broşürlerinizi incelerken ‘Mentör öğretmenlik’ ibaresi dikkatimi çekti. Nedir mentör öğretmenlik?

Evet, önemli bir konuya dikkat çektiniz. Mentör öğretmenlik, bir tür ileri düzey danışmanlık. Maslov’un ihtiyaçlar hiyerarşisi kapsamında uygulanan bir model. Bu sistemde öğretmenlerimiz, öğrencinin sosyal, zihinsel ve fiziksel değişimlerini bire bir takip ederek, ailenin bir ferdi gibi hareket ediyor. Her öğretmen en az 7, en çok 12 öğrenciyi gözlemliyor. Bu yöntem, öğrenciyi daha iyi tanımamızı sağlıyor.

-Peki, sizden mezun olan başarılı bir öğrenciye neler sunuyorsunuz?
Öncelik bizden mezun olan bir öğrenci en az bir yabancı dil konuşuyor, en az bir enstrüman çalıyor ve en az bir spor branşıyla uğraşabilecek. Ayrıca derece yapan öğrencilerimizin de Türkiye’nin gözbebeği Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi’ne yönlendirebiliyoruz. Geçen yıl SBS Türkiye birincisi olan öğrencimiz Deniz Akyıldız da şu anda orada okuyor. Burası oldukça özel bir okul. Türkiye’den sadece 24 öğrenci burada okuyabiliyor. Geleceğin bilim adamları, belki de ülkeyi yönetebilecek öğrenciler buradan geçiyor. Geçen yıl üniversite giriş sınavlarında ilk 10’un 8’ini buradaki öğrenciler oluşturdu. Bu lisede şimdiye kadar Batmanlı 4 öğrenci eğitim görüyor, dünyanın da en iyi 10 okulundan biridir.

***********

GÜNCEL…

Dershanecilik bitmez”
Önal’ı yakalamışken, gündemdeki konuları da sormadan geçemedim. Başbakan Erdoğan’ın, ‘Dershaneler, ya kapanacak ya da liseye dönüşecek’ sözlerini de değerlendiren eğitimci Önal, “50 yıldır dershaneciliğin biteceği söyleniyor. Dershanecilik hiçbir zaman bitmez. Ancak dershaneyi oluşturan şartlar iyileştirilebilir. Sonuçta insanlar daha iyi okullarda okumak isteyecek, özel eğitim almak isteyecek. Hatta gelişmiş ülkelerde dershanecilik bizden çok daha ileri düzeyde. Amerika, Japonya, GüneyKore, İspanya, Hindistan gibi. Sayın Başbakan’ın aslında ifade ettiği dershaneyi oluşturan şartları ortadan kaldırmak. Bu da imkan ve zaman gerektiriyor. Bugün İstanbul Şişli’deki bir okul ile Ağrı Eleşkirt’teki bir okul arasında eğitim kalitesi açısından yüzde 183’lük bir fark varsa o zaman seçme, yarış ve sınav olmak zorunda” dedi. Önal, dershanelerin kapatılması düşüncesini de‘Trafik kazalarını önlemek için kaportacıların kapatılması gibi bir şey’ diyerek özetledi.

**

Problemin özü; eğitimin niteliksizliği”

Devlet ile özel okulları arasındaki uçuruma da dikkat çeken Önal, “Problemin temelinde yıllardır eğitimin niteliğinden çok niceliğinin konuşulmasıdır. Bugün bile bir futbol takımının taktiğini tartışır gibi eğitimi tartışıyoruz. Yanlış bir işi doğru yapmaya çalışıyoruz. Türkiye’de ne yazık ki eğitim bir sektör değil, terlik sektörü bile var ama eğitim sektörü yok. Son 10 yılda eğitimde ciddi adımlar atılmasına rağmen istenilen seviyeyi bir türlü yakalamadık. Ancak sayın başbakan özel sektörden hizmet alınacak denmesi olumlu bir gelişme.”

**

4+4+4 sistemini 10 yıldır uyguluyoruz”
Ülke gündeminde tartışmalara yol açan ve yasalaşan 4+4+4 kesintili eğitim sistemini de değerlendiren Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Batman Kurcusu Önal, şöyle konuştu; “Bahçeşehir Eğitim Kurumları olarak biz bu sistemi 10 yıldır uyguluyoruz zaten. Tabi ki desteklediğimiz bir sistem. Ancak devlet okulları bunu nasıl uygulayacak? İçeriği ne olacak? Bu altyapı mevcut mu?özellikle seçmeli dersler konusundaihtiyaç karşılanacak mı .Bunlar kafalarda soru işareti oluşturan konular. Ancak bu model oldukça esnek ve kız öğrencilerin okullaşmasını sağlıyor.”

*****

Carlyn Grubu ortak!
Dünya genelinde 148 milyar dolarlık fon yönetimi yapan ve eğitim alanında önemli yatırımları da bulunan Carlyn Grubu, Bahçeşehir Kolejleri’nin yüzde 48’ini aldı. Yeni hedef ülke genelinde 150 okul açmak ve 2023 yılında dünyanın en büyük eğitim kurumu olmak.

****************

Mavi kurdele alan tek okul!
Bugüne kadar sadece Amerika'daki okullara Mükemmel Okullar Birliği tarafından verilen ‘Mavi Kurdele Eğitimde Mükemmellik Ödülü’ sadece Bahçeşehir Kolejleri’ne verildi.

Nedir mavi kurdele?
Mavi Kurdele Mükemmel Okullar Birliği, Amerika'da kurulmuş, okulları belli değerlendirme alanlarında değerlendiren bir akreditasyon kuruluşudur. Her sene Amerika Eğitim Bakanlığı katılımı ile yapılan bir organizasyonda, Mavi Kurdele almaya hak kazanan okulların akreditasyonu ve ödülleri verilir. Mavi Kurdele alan okulların yönetici ve öğrencileri çeşitli aktivitelerde bir araya gelirler.