“2020’de 20 bin kapasiteli
bir üniversite olacağız”
** Yarın Batman Üniversitesi’nde rektörlük seçimi var. En iddialı isim Prof. Dr. Uluçam’la görüştük. İşte Uluçam’ın çarpıcı açıklamaları…
 
-          Hocam, uluslar arası prestijli web of sciens’da Batman Üniversitesinin ismini görünce gururlandık. Bundan biraz bahseder misiniz?
Bundan ötürü bizde gururluyuz. Yaptığımız onca çalışmanın semeresini almaya başladık. İnşallah ileriki yıllarda Batman Üniversitesinin ismini çok daha önemli platformlarda da duyacaksınız.WEB OF SCIENS’ da yayınlanan uluslar arası makale sayımız 124. Bu site uluslar arası seçkin makaleleri yayınlar. Siirt Üniversitesi 75, Mardin Artuklu Üniversitesi 5, Hakkâri Üniversitesi 24, Şırnak Üniversitesi 65 makale yayınlarken Batman 124. makalesiyle bir ilke imza atmıştır.
-          Batman’a yabancı öğrencilerde gelecek demiştiniz. Ayrıca Öğrenci Değişim Programı olan Erasmus ile ilgili ne tür gelişmeler var?
Yabancı uyruklu öğrenci alımına başlandı. Toplamda 25 öğrenci alınacak. Batman için başvuran ülkeler sırasıyla; Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan, Suriye ve Güney Kore.  Erasmus Programı kapsamında da 2011-2012 eğitim öğretim yılında 11 öğrenci ve 4 öğretim görevlisi İtalya’ya gitti. 2012-2013 yılında da 14 öğrenci göndereceğiz.
-          Bilimsel çalışmalarda durum nedir?
Fizik Laboratuarımız bölgenin en iyi laboratuarıdır. Gece gündüz çalışan başarılı fizikçilerimiz bir binanın tüm enerji ihtiyacını güneş enerjisinden elde etmeyi başardı. Bir anaokulu binasının enerjisi güneş panellerinden elde edildi.
-         Batman Üniversitesi bölgemizdeki diğer üniversiteler göre, mesela Bingöl, Muş veya Mardin’e göre nasıl bir performansa sahip?
Her Üniversitenin bir kuruluş amacı vardır. O yüzden teknik bir üniversite ile sosyal bilimlere yönelik tasarlanmış bir üniversiteyi mukayese etmek mantıklı değil. Sosyal konularda eğitim veren bir üniversitede alt yapıya çok da ihtiyaç duyulmayabilir. Bir tebeşir ve defter ihtiyacınızı görür. Teknik Üniversitelerde durum çok farklıdır. Teknik bir üniversitenin mutlaka çeşitli materyallere ihtiyacı olacaktır. Laboratuarlar, aletler, motorlar. Her şeye rağmen şu an 21 adet laboratuara sahip bir üniversite olduk. Yeni kurulan bir üniversitede 21 laboratuar az bir şey değildir. Kısmet olursa ileriki yıllarda semeresi alınacaktır bazı şeylerin. Biz şimdi yatırımlarımızı ve hizmetimizi en iyi şekilde yapmanın telaşı içindeyiz. Bu çalışmalarımız neticesinde 2020 yılında en güzide Üniversite Batman Üniversitesi olacaktır.
-         Hocam, biraz iddialı bir tarih bu.
Normalde 2024 yılı üniversitemiz için gelişiminin tamamlanacağı yıl olarak tespit edilmişti Devlet Personel Başkanlığı tarafından. Ancak yoğun çalışmalarımız neticesinde 2020 yılı bizim gelişimi tamamlama tarihimiz olacak.
-         Hocam gelişimi tamamlamak derken neler olacak?
Size rakamlarla şunu ifade edeyim; Batman 2020 yılında tam 20 bin öğrenci kapasiteli bir Üniversite olacaktır. Öğretim üyesi sayısı da 1700 olacaktır. Bunu çok açık söylüyorum, Batman tam bir kültür kenti olacaktır bu Üniversitesi sayesinde.
-         Yakın zamanda yeni bölümler açılacak mı?
Beden Eğitimi MYO kuruldu. Sosyal Bilimler 2013-2014’te aktive edilecek. Böylece Sosyoloji, Arapça, Kürtçe, Farsça ve Süryanice bölümler öğrencilerin tercihlerine sunulacak. Sadece bu da değil. Mesela Sinema ve Televizyon bölümü de öğrenci almaya başladı. Seneye Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği de açılacak. Türkiye’nin tek uygulamalı Kültürel Varlıklar Bölümü seneye ilk mezunlarını verecek. Batman Üniversitesi bölgeye ve dünyaya hitap etmeye başladı. Yabancı öğrencilerin seçtiği bir üniversiteyiz artık. Batman akademik manada büyük bir devrim yaşıyor.
-         Üniversite tarafından sportif ve kültürel faaliyetlere ağırlık verilmesi kentimiz için güzel bir durum. Batman’ın sosyokültürel yapısına yönelik bu tür faaliyetleriniz devam edecek mi?
Yaptığımız onca etkinlik, seminer, konferans, gezi ve sempozyum çok sevdiğim Batman insanının sosyokültürel yapısına bir nebze katkı sağlamak içindir. Tabii ki de bundan sonrada bu çalışmalarımız devam edecek.
-         Bir taraftan Hasankeyf kazıları, öte yandan Rektörlük ve derslerde de hocalık. Bir gün sizin için kaç saat hocam?
Günde 3 saat uykuyla idare ederim. En fazla 5 saat. Bu oruçta bile sabah 05’ten 10’a kadar Hasankeyf’te kazıdaydım. Benim yaşam tarzım bu. Mesela en son senelik iznimi 1987 yılında kullanmıştım. Tam 25 sene önce. Ben çalışmayı, üretmeyi seven bir insanım. Bir şeyleri ortaya koyabildiğim zaman mutlu oluyor ve tüm yorgunluğumu atıyorum üzerimden. Bazen yakın çevremde söylüyor bu kadar sorumluluk alma üstüne diye. Ancak şunu da tüm samimiyetimle belirtiyorum bu güne kadar hiçbir göreve kendim talip olmadım. Teklif hep karşı taraftan gelmiştir. Bende vazifemi en iyi şekilde yapmaya çalışmışımdır.
-         Arkeoloji ve Sanat Tarihi sizin alanınız. Bu alanda niçin bölümler açılmıyor?
Açmıyoruz, çünkü işsiz kalacaklar. Maalesef ülkenin gerçeği bu. Gencecik delikanlı ya da kız bin bir hayalle okuyacak, bitirecek ve işsiz kalacak. Benim bir değişim var; bir Üniversitenin başarısı mezun ettiği öğrenci sayısıyla değil, mezun ettiklerinden işe girenlerin sayısıyla ölçülmelidir. Çok sevmeme rağmen bu bölümleri açtırtmadım. O’nun yerine Kültürel Varlıkları Koruma bölümünü açtık. Bırakın bitirince işsiz kalmayı, daha üçüncü sınıftayken bile iş bulabiliyorlar.
-         Yarın Rektörlük seçimleri var. Tekrar görev almanız durumunda ne gibi radikal kararlar alacaksınız?
Hem idari ve hem de akademik kadroda üniversitemiz için belirlediğimiz hedefleri yerine getirebilecek, vizyon sahibi kişilerle yeniden bir yapılanmamız olacak. İnsan kaynaklarına büyük önem veriyorum. Ayak bağı olan, burayı çiftlik gibi gören zihniyetle yol ayrımına geldik. Zaman bizim için kıymetli ve 2020 yılına yönelik çalışmalarımızda enerjimizi boşa tüketen kişilerle birlikte olmamız imkânsız. Öyle yâda böyle pasifize edilecek ve gidecekler.
-         Yeni kampus alanı ile ilgili çalışmalarda olacak mı seçimden sonra?
Yer altından elektrik taşınacak. Çok büyük bir proje bu. Ayrıca 6000 kişilik bir cami var planlarımız arasında. İkinci etap çalışmalar bizi bekliyor. Su ve elektrik ile ilgili çalışmalar var. Bunları acilen tamamlayacağız.
-         Her zamanki gibi çok yoğun bir döneme gireceksiniz.
Çok büyük çalışmalar bizi bekliyor. İnanın elimden geleni yapıyorum. Günde 21 saat uyanık kalan ve bunun 18 saatini Batman’a harcayan bir başka kişi zor bulunur. Benim bilimsel çalışmaya ihtiyacım varsa Batman’ın da bizim gibi elini taşın altına koyan insanlara ihtiyacı var. Tek derdimiz Batman’ın aydınlık yarınları adına bir şeyler yapmaktır. Bu manada bir şeyler yapabilmişsek ne mutlu bizlere.
-         Batman adına yapılmakta olan bir projeniz var mı?
Hükümetimiz kız çocuklarının okullu olmasına son derece önem veriyor. Bunu bizde hayati bir konu olarak görüyoruz. Çünkü gelişmiş ülkeler kız erkek fark etmeksizin birlikte el ele vererek çıtayı yükseltmişlerdir. Bu manada 386 kız çocuğumuz Üniversite ve Avrupa Birliği sayesinde okul okumaktadır.
-         Yerel Medya ile ilgili düşüncelerinizi alabilir miyim?
Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum; üniversitemizin gelişimi ile ilgili bazı gazetelerin, özellikle de Batman Çağdaş’ın çok büyük katkıları var. Çağdaş Gazetesi kazı çalışmalarında da yanımızda oldu. Arif Arslan’ın bana bu konuda çok yardımı oldu. Kendisine minnettarım. Az sayıda gazete ise bize ve üniversitemize karşı bir tutum sergiledi. Haksız yere enerjimizi boşa harcadık. Yazdıkları yüzünden ceza alanlar oldu. Tazminat ödeyenler oldu. Bunlara gerek yoktu aslında. Ama Allah var Batman basını çoğunlukla yanımızda oldu. Biz hizmet insanıyız. Çalışmamıza bakarız.
-         Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim Hocam.
Köşenizde bana ve Üniversitemize yer verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Batman Çağdaş Gazetesini de tarafsız ve pozitif yayın yapmasından ötürü tebrik ederim.
 
***************
-Batman 2020 yılında tam 20 bin öğrenci kapasiteli bir Üniversite olacaktır. Öğretim üyesi sayısı da 1700 olacaktır.
 
-BİR ÜNİVERSİTENİN BAŞARISI MEZUN ETTİĞİ ÖĞRENCİ SAYISIYLA DEĞİL, MEZUN OLDUKTAN SONRA İŞE GİRENLERLE ÖLÇÜLMELİDİR.
 
 
- GÜNDE 3 SAAT UYUYOR 18 SAAT ÇALIŞIYORUM
 
-ÜNİVERSİTENİN GELİŞİMİ VE HASANKEYF KAZILARINDA ÇOK BÜYÜK YARDIMLARI OLAN ARİF ARSLAN’A MİNNETTARIM