Yerel Basın olarak Batman kent merkezinde olduğu gibi kırsalında nabzını tutmak gibi bir görevimiz olduğu bilinciyle en uzak ilçemiz olan Sason’a gittim. Kaymakam Yusuf İzzet Karaman. 1979 Çorum doğumlu. Eşi öğretmen ve iki yıldan beri Sason’da görev yapmakta.   Daha önceki görev yeri Gaziantep Yavuzeli ilçesi. Sason Kaymakamı ile makamında yapmış olduğumuz sıcak sohbete sizleri de davet etmek istedim.
Sayın Kaymakamım Sason’da durumlar nasıl?
Sason’un her yanı şantiye alanı gibi. 500 kişilik Kapalı Spor Salonu, 200 kişilik Kız Öğrenci Yurdu, 200 kişilik Erkek Öğrenci Yurdu. Sason ilçe merkezindeki tüm yollar asfaltlanıyor. Şehir içi yol genişliği 10 metre. Sokak ve mahalle araları Belediye tarafından parke taşı ile döşeniyor. Geçen sene kanalizasyon yapıldı. Sason hızlı bir kentleşme trendi yakaladı son iki yıldır. Ayrıca köylerimizde de çalışmalarımız mevcut. Köylere tanesi 150-200 bin TL’den 7 adet köprü yapılıyor.
Sason ilçesinin en büyük sorunu nedir?
En büyük sorun ulaşım. Yollar kışın çamur içinde ve sık sık heyelan oluyor. Dereler kışın taşar, geçit vermez. Bunun içinde köprü ve menfez yapımına ağırlık veriyoruz. Kısa bir sürede 60’a yakın menfez yapıldı. Asfaltlama çalışmamız Sason tarihinde bir ilk.
Kırsalda kızların okulluluk oranı nedir?
Kızların okulluluk oranı maalesef Türkiye ortalamasının altında. Ancak bu sayı gözle görülür bir şekilde artmakta. Fiziki şartlar sağlanırsa, mesela yurt gibi, öğrencilere yardım gibi bu sorunda ortadan kalkacak ve biz elimizden geldiğince bu konuya ağırlık veriyoruz.  Bu amaçla öğrencilere taşımalı eğitim sistemi ile servis sağlıyoruz. Lise öğrencilerine parasız öğlen yemeği veriyoruz. Çocuğunu okutması için ailelere her türlü imkânı sağlıyoruz. Sason kent merkezinde kalacaklarsa gıda yardımı, yakacak yardımı yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalar sayesinde kız çocuklarının okulluluk oranı eskiye oranla  % 50 arttı.
Sayın Valimiz en uzak konumda olan Sason’a nasıl bir ilgi göstermekte?
Sayın Valimiz Ahmet Turhan ile çok iyi bir diyaloğumuz var. Sason, Batman kent merkezine en uzak ilçe. Ekonomi, eğitim gibi konularda bu yüzden bir dezavantaja sahip. Ancak Sayın Valimizin destekleri sayesinde herhangi bir sorunumuz anında çözüme kavuşabiliyor. Sayın Valimiz her konuda olduğu gibi eğitim ve eğitim materyalleri konusunda en büyük katkıyı sağlıyor.
Katkı derken Valiliğin dışında katkısı olan kurum ve kuruluşlar var mı?
TPAO yapımı halen devam eden bir köprünün üst tablasını yapmayı üstlendi.
Maliye Bakanının Batmanlı olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Batman için büyük bir şans. Bunun semeresini şimdiden görmeye başladık. Nitekim Maliye Bakanlığı ile ilgili işler çok daha rahat bir şekilde ilerleme sağlıyor. Bakanın Batmanlı olması dolayısıyla muhtarlar bile gerektiği zaman kendisine sorunlarını iletebiliyor, açık kanal bulabiliyor. Böyle bir şey daha önceden mümkün değildi.
Sportif faaliyetleriniz ne durumda?
Sason ilçemiz sportif faaliyetlerde de bir sıçrama yaptı. Tae-kwondo sporunda kızlı erkekli 60 sporcumuz mevcut. Satranç, masa tenisi, voleybol, basketbol gibi branşlarda alt yapıyı güçlendiriyoruz. Yakın zamanda Sason sportif faaliyetlerde büyük bir çıkış yapacaktır.
Çocuklara yönelik projeleriniz var mı?
SODES kapsamında “Güzel İlçemin Çocukları” projesini hayata geçirdik. Projenin içeriği şu; Yaz tatilinde ilçe merkezindeki çocukların boş vakitlerini değerlendirebilmeleri için bir Yaz Okulu düzenledik. Gelir seviyesi düşük, derslerinde başarısız, haşarı çocukları özellikle tespit ettik ki yaz tatillerini verimli geçirsinler diye. Servislerimiz bu çocukları evlerinden tek tek alıyor ve açık alanda eğitimin verileceği yere götürüyor. Ayrıca öğlen yemeklerini de ücretsiz veriyoruz. Dileyen Türkçe, Matematik eğitimi alırken dileyen de masa tenisi gibi sportif faaliyetleri tercih edebiliyor. Kaymakamlık ve Milli Eğitim birlikte hareket ediyoruz. Mekân ayarlandı, malzemeler temin edildi. Şimdi çocuklar okulda gördükleri dersleri veya sportif faaliyetleri açık alanda bir panayır tadında eğlenerek yapabilmenin sevincini yaşıyor.
Mereto Dağı sınırınız. Bu gizemli ve kadim yer için neler diyeceksiniz?
Mereto Dağı bölgenin en zengin doğal alanı. 3000 metre yükseltiye sahip bu dağın eteklerinde tarihi belki de binlerce yıl öncesine dayanan 25-30 köy mevcut. Birkaç ilin sınırları yine Mereto’nun eteklerinde. İçinde bulunduğumuz Temmuz ayında Mereto Dağına bir yürüyüş düzenleyeceğiz. Gelen ziyaretçiler için araç temin edeceğiz. Güneşin doğuşunu ve batışını izlemek isteyenler için Çadırlar kuracağız. Yiyecek olarak da pilav ve kavurmamız olacak menümüzde.
Bakın, orası çok farklı bir bölge. En tepede Ermenilere ait bir Kilise var. Hemen ötesinde ise Müslümanlara ait bir yatır. Hıristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal bir doruk noktasıdır Mereto Dağı. Amacımız Mereto sayesinde iç ve dış turizmi geliştirmek ve ekonomik, kültürel canlanmayı sağlamak.
Batman’da Valimizin desteği ile Hedef 15 projesi hayata geçirildi ve birçok gencimiz ücretsiz kurslar sayesinde Üniversiteli oldular. Sizde durum nedir?
Lise öğrencileri için Üniversiteye hazırlık kursları düzenledik. Bunun için yaprak testler, deneme testleri ve kaynak kitaplar temin ettik. Tüm bunları öğrencilerimize ücretsiz dağıttık.  Stoklarımızda halen bu materyaller mevcut. Derslerinde başarı gösteren 9.10. ve 11. Sınıf 50 öğrencimizi beş şehrimizdeki Üniversiteleri görmeleri için geziye gönderdik. Gittikleri şehirleri ve gezdikleri Üniversiteleri öğrencilerimiz döndükten sonra diğer arkadaşlarına da anlattı doğal olarak. Böylece diğer arkadaşlarını da motive etmiş oldular. Bu yüzden seneye bu sayının artmasını bekliyoruz.
Bir zamanlar Sason İpeği meşhurdu. Şimdi üretimi yapılmakta mıdır?
İpek böceği üretimi aslında 1990’lara kadar ciddi bir gelirmiş Sason için. Sonrasında yaşanan çatışmalı ortamdan sonra üretim durma noktasına gelmiş. 20 yıl önce 40-50 ton ipek üretilirmiş Sason’da. Bu konu ile ciddi şekilde ilgilenilmesi lazım. Bunun için bir ön çalışma mahiyetinde 100 aileye ipek böceği larvası dağıttım. Bir kutu larvadan bir ayda 30-50 kg. ipek elde edilebiliyor. On yıllığına bir proje başlattık. İpek böceğinin beslenmesi için gerekli olan fidanları ki yaklaşık maliyeti 100 bin TL ücretsiz bir şekilde isteklilere dağıtacağız. Amacımız bölge insanının kalkınmasıdır.
Bal ve Cevizi de meşhurdur Sason’un, değil mi?
Kesinlikle. Bal ve Ceviz festivalleri düzenliyoruz. Çok kaliteli bir balımız var. Yıllık 150 ton bal üretebiliyor Sason ilçesi. İlkel şartlarda bu kadar bal üretebiliyorsak bilimsel anlamda üretim yaptığımızda bu rakam çok daha fazla olabilecektir.
Sason uzak ve dağlık bir ilçe olduğu için mahrumiyet bölgesi midir?
Sason mesafe ve doğal şartlar bakımından her ne kadar mahrumiyet bölgesi olsa da en çok yatırım yapılan ilçe konumundadır. 26 yeni okulun yapılması Sason’un ayrıcalığıdır.
İlçe sakinlerinin Kaymakama yaklaşım tarzı nasıl oluyor?
Makamımız bir nevi temel hizmetlere yönelik bir başvuru konumunda. Dağ köylerinde yaşayan bir vatandaşımız için 100 metre asfalt yolun ve bir menfezin yapılması o köy ve köylüler için çok büyük bir olaydır. Bunları görmek, bunları yaşamak bizim için de çok büyük bir tecrübe oluyor.
İletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Batman Çağdaş Gazetesini her gün internetten takip ediyorum. Gazeteniz buraya da geliyor. Batman Çağdaş Gazetesini severek okuyoruz. Sason ile ilgili konular ve etkinlikler gazeteniz aracılığıyla geniş halk kesimlerine ulaşabiliyor. Bu ay yapacağımız Mereto Dağı yürüyüşüne Arif Arslan’ı davet etmiştim. Sizin vesilenizle doğayı seven Tüm Batmanlıları da etkinliğimize davet ediyoruz.
Köşemde bu yazıyı yayınlayarak bu çağrınızı Batman halkına ulaştırmaya çalışacağım.  
Sason birçok Batmanlı için yakın olmasına rağmen uzak bir yer. Ulaşım yönünden ana arterden uzak olması bunda büyük etken. Yarım saat mesafeye rağmen çevreniz bir anda Akdeniz bölgesine has maki bitki topluluğuyla çevreleniyor. Havası serin ve temiz. Genç kızlar balık avlarken delikanlılar o meşhur Sason çileğini satıyor. Yaşlı teyzeler termal havuz keyfi yaparken kaçak çaylarını yudumluyor. Gidip, görmek lazım.
Genç ve idealist bir kişi Sason Kaymakamı. Makamına gittiğimizde birçok kişi kendisiyle görüşmek için sıra bekliyordu. Nitekim ayrıldığımızda da aynı şekilde. Aslında bölge insanının, devletin sıcak elini, yumuşak yüzünü gösteren böylesi insanlara ne çok ihtiyacı varmış. Zaman değişiyor tabii ki. İnsanlar değişiyor, devletler değişiyor. Bu değişime direnen insanlar ve kurumlar tarih oluyor. İnsani yönden olumlu olan bu değişime paralel olarak bölge insanı ile devletin ciddi kurumları arasında katalizör etkisi gösteren böylesi yöneticilerin, kaymakamların olması hem şans ve hem de bir gereklilik. Bu anlamda Sason Kaymakamı Sayın Yusuf İzzet Karaman Sason için iyi bir kaymakamdır diyebiliriz. Kendisine çalışmalarında başarılar dileriz.