Röportaj: Melek Barış
 
 
‘Okullar sosyal bir merkez haline gelmeli’
 
Batman Milli Eğitim Müdürü Şerif Akboğa, Batman’ın eğitimi ile ilgili sorulara samimi yanılar verdi. Akboğa, Batman’da 4936 Öğretmen’in olduğunu ve onların sorunlarını çözmek için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.
Akboğa ile yaptığım röportajın detaylarını okuyup Batman’da eğitim konusunda neler yapıldığı veya yapılamadığını burada görebilirsiniz inancını taşıyorum…
 
 
ÖSS sınavında Batman Sözel’de dereceye girdi. Bu başarının altındaki neden nedir?
 
Son Yıllarda Müdürlüğümüz ve bağlı bütün kurumlarımızda ortaöğretim kurumları, Halk Eğitim Merkezi, Rehberlik Araştırma Merkezi ve Özel Dershanelerimiz ÖSS ve LYS sınavlarında Türkiye sıralamasında daha üst seviyelere çıkarılması ve öğrencilerimizin motivasyonunun artırılması için topyekûn bir çalışma yapılmış olup, bu çalışmalar netice vermeye başlamıştır. Okullarımızda öğretmenlerimizin özverili çalışmaları ile liselerimizde açılan yetiştirme kursları, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan üniversiteye hazırlık kursları ve Müdürlüğümüzce hazırlanıp uygulanan Hedef İlk 15 Projesi sayesinde İlimizin başarı grafiği yükseltilmiştir. Bu yıl Hedef İlk 15 projesinden destek alan ve kurslarımıza katılan öğrencilerimizin çoğunluğu Türkçe Sosyal puan türüne göre sınava girdiklerinden Türkçe Sosyal puan türüne göre başarımız daha üst sıralara çıkmıştır.
 
 
‘Hedef İlk 15’ bu yılda devam edecek mi? bu projeyle beklediğiniz başarıyı elde ettiniz mi?
 
ÖSS için hedeflediğimiz bütün puan türlerinde İlk 15’e girmek ve bu hedefe bir yılda ulaşmak mümkün olmayabilir. Uzun bir süreç gerektirebilir. Ama biz kararlılıkla devam edeceğiz.
 
 
Sayısalda ve Eşit Ağırlıkta başarısızlığın nedeni nedir? Batman’da Matematik’in altyapısı yok mu?
 
Sayısal bölümde Matematik Fen puan türüne göre başarısız değiliz. Geçen yıl 40. sırada iken, bu yıl 37. sıraya yükseldik. Eşit ağırlıkta ise 65. sırada idik bu sıralamaların her yıl aynı kalması düşmesi veya yükselmesi çok doğal bir durumdur. Diğer İllerin sıralamalarına da bakarsanız bu düşme veya yükselişlerin olduğunu göreceksiniz. Mesela Eskişehir geçen yıl Türkçe/Sosyal puan türüne göre 24. sırada iken, bu yıl 41. sıraya düşmüş. Türkçe/Matematik puan türünde 15. sırada iken, bu yıl 21. sıralamaya gerilemiştir. Matematik/Fen puanına göre 6. sırada iken, bu yıl 27. sıraya gerilemiştir. Bu Eskişehir’in başarısız olduğu anlamına gelmez. Sınav sistemi, puanlama şekli, kat sayılarının değişmesi sınava giren öğrenci sayıları, öğretmen sirkülâsyonlarının çok oluşu veya olmayışı, öğrencilerin ve öğretmenlerin performansı sınav sonuçlarını olumlu veya olumsuz yönde etkiliyor. Eşit ağırlıkta bu yıl daha başarılı olmak için 9 Ekimde Matematik ve Türkçe öğretmenlerimize seminer verdik. Yeni müfredat programı zümre toplantıları, ölçme ve değerlendirme gibi konularda hatırlatmalar yapıldı. Eğitim camiası olarak İlimizde eğitim çıtasının üst sıralara çıkması için var gücümüzle çalışmaktayız.
 
SBS kalktı. Onun yerine ne gelecek. Eğitim sisteminin sık değişmesi çocukları nasıl etkiliyor?
 
Yedinci sınıflarda SBS kalktı. 8. sınıflar için devam ediyor. Yerine nasıl bir sistemin geleceğini henüz bilemiyoruz. Bakanlığımızda çalışmalar devam ediyor. Sistemin sık sık değişmesi öğrencilerimizi olumsuz etkiliyor gibi görünebilir fakat alınan bütün kararlar ve değişiklikler, uzmanlarca tartışıldıktan sonra, öğrenci için lehte olacağı düşünülerek değişiklik yapılıyor.
 
 
Batman’da derslik sayısı yeterli durumda mı? Kaç derslik var?
 
Derslik sayısını yeterli duruma getirmek için gayret ediyoruz. İnşaatı devam eden 2 anaokulu, merkez de 2 ilköğretim okulumuz ve 3 Genel Lisemiz, Kozluk İlçemizde 7 derslikli bir ilköğretim, Kozluk ilçesi Bekirhan Beldesi’nde 24 derslik ve 300 kişilik yurt binası ile 10 daireli lojman, Gercüş İlçemizde 3 köy ilköğretim okulumuz ve Sason İlçemizde 6 köy ilköğretim okulumuz bulunmaktadır. Programımızda yapımı düşünülen; Merkez Çamlıtepe Mahallesi’nde 32 derslikli ilköğretim okulu, merkezde 32 derslikli genel lise, merkezde 200 kişilik ortaöğretim pansiyonu, 24 derslikli Merkez İmam Hatip Lisesi, yine merkezde 16 derslikli Sağlık Meslek Lisesi, Gercüş Halk Eğitim Merkezi, Sason Halk Eğitim Merkezi, Sason’da 200 öğrencilik Ortaöğretim Yurt Binası, Beşiri İlçemizde 200 öğrencilik ortaöğretim yurt binası bulunmaktadır.
 
 
Bir sınıfta kaç öğrenci var?
 
Aslında bir sınıfta olması gereken ideal öğrenci sayısı 30’dur. İlköğretimde ortalama sınıf mevcudumuz 42, ortaöğretim de ise sınıf mevcudumuz 47’dir. Öğretmen normu öğrenciyle ilişkilidir. İdeale ulaşmaya çalışıyoruz.
 
 
Son on yıla baktığımızda özelikle ÖSS sınavlarında her yıl Batman farklı bir derece elde ediyor. Bir yıl üst sıralarda iken bir sonraki yıl düşüyor. Bu istikrarsızlığın nedeni sistemden mi, milli eğitimden mi?
 
ÖSS’de Batman önemli başarılar elde etmiş olmakla beraber, kimi yıllar bu başarı grafiğinde farklı değişimler söz konusu olabiliyor. Son yıllarda ÖSS’de farklı sistemler uygulanması, katsayı değişiklikleri öğrencilerin motivasyonunu farklı şekillerde etkileyebiliyor. Batman Milli Eğitimi Müdürlüğü olarak, öğrencilerimizin bundan sonra istikrarlı bir başarı yakalaması ve bunu sürekli yükselen bir grafik haline getirmesi için projeler hazırlıyor ve bunları uygulamaya koyuyoruz. Bundan sonra daha başarılı bir ÖSS profili oluşturacağımıza inanıyorum.
 
 
ÖSS’de Sözel alanda edinilen başarının nedeni dershaneler midir? Yoksa Milli Eğitim’in kendini yapılandırmasından mıdır?
 
ÖSS’de Sözel alanda daha başarılı olunmasında öğretmen ve öğrencilerimizin özverili çalışmaları yanında okullarımızda hafta sonu uygulanan ÖSS hazırlık kursları ve SODES kapsamında valiliğimiz koordinasyonunda yürütülen “HEDEF İLK 15” projesinin büyük etkisi vardır. Elbette ki, dershanelerimizin de bu başarıda önemli bir katkısı olmaktadır. Resmi ve özel okullarımızı, dershanelerimizi “Eğitim Ailesi” olarak görmekteyim. ÖSS’de sözel alanda elde edilen başarımızın altında yatan gerçek Başta Sayın Valimizin büyük destekleri, kamuoyunun, dershanelerin, velilerin ve tüm eğitim camiasının gayretleridir. Özel eğitim kurumları da müdürlüğümüzün bir parçasıdır. Biz bir bütünüz ve ilimizde başarının yükselmesinde dershanelerin büyük katkısı vardır. Dinamiklere bağlı bütün kurumları harekete geçiren, etkileyen, yöneten ve denetleyen Milli Eğitim Müdürlüğüdür.
 
 
Rotasyon yaparken okul müdürleri neye dayanarak değiştirildi. Belli bir puanlama mı var?
 
Rotasyon yapılırken bulunduğu eğitim kurumunda 5 yılını dolduran okul/kurum müdürleri Yönetici Atama Yönetmeliği’ndeki Ek-2 formunda yapılan puanlamalar üzerinden kişilerin tercihi dikkate alınarak “puan üstünlüğüne” göre yapılmıştır.
 
 
Okullarda hijyen kurallarına yeterince riayet ediliyor mu? Milli Eğitim bu konuda ne yapıyor?
 
Okullarımızda ortak kullanım alanlarının hijyeni için 5 koordinatör okul ekibi oluşturulmuştur. Oluşturulan bu denetim ekiplerinden okullara rehberlik etmeleri ve her ay yapacakları denetimlerin sonucunda Beyaz Bayrak Denetim Formu doldurarak koordinatör okul müdürlerine ve Rehberlik Araştırma Merkezi’ne göndermeleri istenmiştir. Okullardaki ortak kullanım alanlarının hijyeni ile ilgili bakanlık genelgesi tüm okullara gönderilerek genelge doğrultusunda tedbirlerin alınması istenmiştir. Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’nın okul kantinlerinde uygulanacak hijyen kuralları ile ilgili genelgesi tüm okullara gönderilerek okul kantinlerimizde hijyen konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi istenmiştir.
 
 
Öğretmen atamaları gerçekten adaletli yapılıyor mu?
 
Öğretmen atamasında ilimizde ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılırken KPSS10 puanı üzerinden yapılmaktadır. Ancak, KPSS10 puanı iptal edildiğinden bu yılki öğretmen görevlendirmeleri KPSS3 puan üstünlüğüne göre yapılmaktadır.
 
 
Yeni öğretim yılı için ÖSS’de hedeflediğiniz başarı nedir?
 
Yeni öğretim yılında ÖSS’de öğrencilerimizin tümünü yerleştirmeyi hedefleyen bir anlayışa sahibiz. Çocuklarımızın kendi geleceklerini belirleyen bu aşamada rehberlik de sağlayarak başarı çıtasını daha yukarılara taşıma arzusundayız.
 
 
KPSS sınavı iptal edildi. Bundan dolayı da öğretmen atamaları yapılamadı. Öğretmen atamalarının yapılmaması Batman’ı nasıl etkiledi?
 
KPSS’nin iptal edilmesi öğretmen ihtiyacımızın bir süre daha devam etmesine neden oldu. Ancak, bunu kadrolu atanma şartlarına haiz eğitim fakültesi mezunlarından öğretmenleri ek ders ücret karşılığı görevlendirerek aştık. İlimizde eğitim – öğretimin gecikmesine neden olabilecek bir durum yaşanmamıştır.
 
 
Batman genelinde görev yapan kaç öğretmen var? Öğretmenlerin sorunlarına cevap olabiliyor musunuz?
 
Batman’da 4936 öğretmen görev yapmaktadır. Müdürlüğümüz, okul idarecilerimiz ve öğretmenlerimizin bizlere ulaştırdığı sorunları çözmek için gayret sarf etmektedir. Tüm öğretmen ve diğer personelimiz var olan sıkıntılarını benimle ve idareci arkadaşlarımla rahatlıkla paylaşabiliyorlar.
 
 
Batman’da eğitimin kalitesini yükseltmek için neler yapabiliriz?
 
Eğitimin kalitesini yükseltmek için öncelikle fiziki ortamların iyileştirilmesi gerekiyor. Batman da öğrenci sayımız bir hayli yüksek.. 160 bine yakın öğrenci potansiyelimiz var. Bu öğrencilerin fiziki koşullarını iyileştirmek için öncelikle çok sayıda derslik oluşturmamız gerekli. Batmanlı iş adamlarımızın özellikle kendi adlarına okullar yapmasını, derslikler kazandırmasını bekliyoruz. Öğretmenlerimizin fedakârca çalışmalarının meyvelerini almaya başladık. Eğitimcilerin bir araya gelerek istişare yapmalarını bekliyorum. Özel eğitim kurumları veya devlet kurumları olsun, eğitimle ilgili konferanslar ve toplantılar yapılarak eğitimin sorgulanması gerektiğine inanıyorum. Böylece eğitimle ile ilgili değişik metotlar ortaya çıkabilir. Bu yolla öğrencilerimizin daha iyi sonuçlar elde edeceğine inanıyorum. Öğrencilerimizde bu potansiyel var, bize güzel başarılar getiriyorlar. Bireysel ve grup olarak da bu başarıları görüyoruz. Birkaç yıl içerisinde gerek fiziksel olarak gerek öğrencilerin eğitim seviyelerinde güzel sevinçlerin yaşanacağına inanıyorum.
 
 
Öğretmenevi sosyal etkinlikler ve konaklama için yeterli mi?
 
Batman’da bulunan Öğretmenevimiz, 110 yataklı olup, şu an için öğretmenlerimizin isteklerine cevap vermektedir. Sosyal etkinlik ve konaklama açısından yeterli konumda bulunmaktadır.
 
 
Batman’daki eğitim sendikalarıyla ilişkileriniz ne durumda?
 
Onlarda bizim meslektaşlarımız. Eğitim sendikalarının eleştirileri aslında bize güzel bir ufuk açıyor. Olumlu- olumsuz eleştirilerini dikkate alıyoruz, o doğrultuda çalışmalarımızı gözden geçirme fırsatı buluyoruz. Onlarla görüşme talebinde bulunup önerilerini alıyoruz.
 
 
Kendinizi nasıl tanımlarsınız?
 
İşine önem veren, çocukları seven, paylaşımcı ve eğitime gönül vermiş bir öğretmen…
 
Velilere, öğretmen ve öğrencilere iletmek istediğiniz bir şey var mı?
 
Öğrencilerimiz geleceğimiz, umutlarımızdır. Öğretmenlerimiz bu geleceği şekillendiren bir ressam, heykeltıraş gibidir. Öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz, velilerimiz ve tüm kamuoyunun katkısı ile Batman’ımızı eğitimde layık olduğu seviyeye taşımak için var gücümüzle çalışmaktayız. Bu eğitim – öğretim yılında öğrenci, öğretmen ve velilerimizin çabalarıyla daha büyük başarılara imza atacağımıza olan inancım tamdır. Okullarımızı artık sosyal bir merkez haline getirerek, okul çevresinde bulunan hane insanlarının eğitime daha büyük katkılar sunacağını ve okula karşı bir aidiyet duygusu oluşturacağını düşünüyorum…