**Kar kalınlığının dizboyu aştığı Beşiri-Kıradağı eteğindeki Zilan türbesinde hava eksi 5 derecedeydi. Babası merhum Şeyh Süleyman Bağdu’nun vefatının 11. Yıl anma etkinliğinde Selman Bağdu, 2 kilometrelik yer sofrasında toplanan kitleye sesleniyordu; “Bu soframızın tüm ülkeye huzur, barış ve bereket getirmesini istiyoruz.”

**Gerek Mayıs ayının son haftasındaki Zilan şeyhleri anma etkinliğinde gerekse de merhum babasının anma yıl dönümünde onbinleri Beşiri-Kıradağı eteğinde toplamayı başaran şeyh Selman Bağdu, Doğu-Batı demeden ‘kardeşçe’ birliktelik içinde olduklarını her defasında dile getiriyor. Kastamonu, Erzurum, Kars, Van ve Muş gibi kış koşullarının ağır olduğu illerden anma etkinliğine gelenler güzel bir atmosfer havası yaşatıyor bu coğrafyaya.

ZİLAN TÜRBESİ
2 Kilometreyi bulan ‘geleneksel yer sofrası’nın etrafında toplanan binlerce kişiye sesleniyordu Şeyh Selman Bağdu;
“Türbede rahmetli babamı yad ediyoruz. Bu soframızın ülkemize huzur, barış ve bereket getirmesini temenni ediyoruz. ‘Doğu-Batı’ demeden kardeşçe bir aradayız. Ülkemizin üzerindeki karabulutların dağılması için de dua ediyoruz. Ülkenin dört bir yanının bizi örnek almasını istiyoruz.”
Yer sofrasında kitleyle birlikte kuru fasülye, etli pilav, bulgur ve tatlıdan tadan şeyh Selman Bağdu, merhum babasının izninde.
Türbenin etrafında kar dizboyunu aşmıştı.
Eksi 5 derecedeki o havada geleneksel yer sofrası görülmeye değerdi.
Beşiri Kaymakamı Mustafa Maslak, AK Parti İnsan Hakları Başkan Yardımcısı Avukat Murat Çiçek, eski Belediye Başkanı Sait Karabulut, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, işadamı Abdurrahman Aydiş, Beşiri eski Ziraat Odası Başkanı Senanik Nasıroğlu ile yörenin önde gelen kanaat önderlerinin de aralarında bulunduğu seçkin bir topluluk anma etkinliğindeydi.

KONUKLARA İLGİ!..
Amcası İsmail Bağdu, bu yıl ki anma etkinliğinde yoktu ama Şeyh Selman Bağdu, önceki anma etkinliklerini aratmadı.
Organizasyon tek kelimeyle mükemmeldi.
Soğuk bir kış gününde kalabalık kitle, kar dinlemeden Zilan türbesinin yolunu tutmuştu.
Olumsuz hava koşullarından bu yıl kitlelerin bir bölümünün gelemediğini de söylüyordu Şeyh Selman Bağdu;
“Kastamonu, Erzurum, Van, Muş ve Bingöl gibi kentlerden gelen kitlemiz var ama İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinden anma etkinliğine gelmek isteyen kesimimiz maalesef olumsuz hava şartlarından gelemedi. Yine de anma etkinliğimizde hoşgörünün fotoğrafı oluştu. Gerek Mayıs ayındaki etkinliğimiz gerekse de yeni yılın ilk ayındaki etkinliğimizde bizi yalnız bırakmayanlara minnettarız.”
Şeyh Zilan’a bağlılıklarını gösteren genç, yaşlı, kadın-erkek yüzlerce kişi, 11. Yıl anma etkinliğinde Şeyh Süleyman Bağdu’nun mezarının önünde dua ediyordu.

SİGARA BIRAKTIRMA KAMPANYASI
Her ortama uyum sağlayan ve hatip kişiliğiyle birçok kesimin takdirini kazanan Şeyh Bağdu, örnek bir kampanyaya da start veriyordu.
Kitlesine ‘artık sigarayı bırakmanın zamanı’ diyen Bağdu’nun mesajı anlamlı mı, anlamlı.
Bakın Bağdu, sağlıklı yaşam için neler diyor;
“İnancımız, nefsi terbiyeden geçiyor. İnsanlarımızın nefsini bir kenara bırakması lazım. Bu nedenle bu yıl ki anma etkinliğinde ana programımızda sigara içme yasağı uyguladık. Yasağa uymayanlara, yaşlılara bakım hizmeti gibi cezalar veriyoruz. Sigaranın kendilerine ve ailelerine zararlı olduğunu her defasında söylüyoruz. Açık ve kapalı alanda sigara yasağını uyguluyoruz.”
Bu örnek kampanyayı başlatan şeyh Selman Bağdu’yu kutlamak gerek.
Önceki etkinliklerde onlarca kişi elinden sigara düşürmezken, türbede önceki gün bambaşka bir manzara vardı. ‘Sigara içmeme kampanyası’nın belki de en etkin adreslerden biri de Zilan türbesiydi.

ÖRNEK BİR TABLO
Gerek yılın ilk ayındaki etkinlik gerekse de Mayıs ayındaki Zilan türbesindeki etkinlikler görülmeye değer.
Yıllar önce bu coğrafyaya barış getiren, hoşgörü bir ortamın oluşmasında üzerlerine düşeni yapan Zilan Şeyhlerinin genç kuşağı da onların izinde.
Şeyh Selman Bağdu, bu görevi üstlendiğinde kimse ondan bu performansı beklemiyordu.
Büyükle büyük, küçükle küçük her ortama uyum sağlayan genç Şeyh Bağdu’yu, her taziye her etkinlikte görmek mümkün.
Mekanları cennet olsun.

Büyüklerinin izinde giden Şeyh Selman Bağdu, Batı bölgelerine örnek olabilecek etkinliklere imza atıyor.
Mütevazi ve olgunluyla yörenin gelenek ve göreneklerini eksiksiz yerine getiren Bağdu, bu yıl ki anma etkinliğinde ‘sigara’yı bıraktırma kampanyası başlatması tek kelimeyle alkışlanacak bir tabloydu.
O soğuk havadaki anma etkinliğine konuk olan binlerce kişinin  sıcak sohbeti görülmeye değerdi.