**Batman’ın canlı tarihi Şevket Akın’ın, petrol kentinin dününe dair anıları çok kıymetli. Bu şehrin yaşlılarından Akın’ın yüz hatlarından kentin dününü öğrenmek mümkün. Batman’a sanayiyi getiren eski petrolcülerin bir kültür oluşturduğunu anlatıyor Akın: “Eskiden petrolcüler de siyasetle uğraşırdı, bize yol gösterirdi. Onlardan çok şey öğrendik…”

** “1950-60’lı yıllarda kabuğuna sığmayan Batman’ın büyük manifaturacılarındandım. Ne zaman siyasete girdim, elimdekileri de kaybettim” diyen Akın, geçen günleri şöyle özetliyor; “Siyaset böyle bir şey. Yaşımın 3’te 1’i siyasetle geçti ama beni çok ama çok yordu. Keşke asıl mesleğim olan ticaretle sürseydi yaşamım.”

SİYASET O’NA KAYBETTİRDİ
O, Batman’ın ilk belediye başkanvekili...

Dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile 1950’li yıllarda Halk Partisi’nde beraber siyaset yapan 96 yaşındaki Şevket Akın, bu şehre aynı zamanda ilk Belediye kararını getiren kentin önemli bir siması.

Eski Çarşı Merkezi’nin ortasında kalan iki katlı evi terk etmemiş, gençliği ile siyasetteki en güzel yıllarının geçtiği o eski Çarşı’da geçen günlerini anlatıyor Şevket Akın;
“Aslında siyaset benim işim değildi. 1946 Yılında asker dönüşünde manifaturacılık yapardım. O küçük petrol kasabasının ilk tüccarlarındandım. İyi kazanıyordum. Türkiye Petrolleri kurulmadan İsmet paşanın desteği ile MTA’da başladım, sonra TPAO’ya geçtim. Onlarca kişinin de petrol sektöründe çalışmasına ön ayak oldum. İsmet Paşa’yı kırmadım, o’nun partisinde önce nahiye sonra ilçe başkanı oldum. Bir anda kendimi siyasetin içinde bulmuştum…”

Akın, sözü o dönemin MTA ve TPAO’da çalışan petrolcülerine de getiriyor;

“Petrolcüler buraya sanayi kültürünü getirdi. Batman farklı bir kentti. 60 ve 70’li yıllarda petrol sektöründe binlerce işçi çalışırdı. Herkesin gözü buranın üzerindeydi. Biz de Receban aşiretinde olduğumuz için o yıllarda kendimizi siyaset içinde bulduk. Aslında siyaset, bana bir şey kazandırmadı, kaybettirdi. Bir açıdan da güzel dostluklar edinmemi sağlamıştı.”

PETROL, BATMAN’I BUGÜNLERE GETİRDİ
Tarih; 3 Mart 1948…
DDY Batman Garı’na gelen dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’yü karşılaşan MTA yöneticilerinin arasında Batman’ın ilk tüccarlarından Şevket Akın da var. Dönemin MTA Genel Müdürü İhsan Ruhi Berent’in de karşılamada bulunduğu tarihi Batman Garı’nın o gün, tarihi bir gün geçirdiğini söylüyor Şevket Akın;

“Aradan neredeyse 70 yıl geçmiş. Askerden yeni gelmiştim, İsmet paşa Batman’a eşi Mevhibe hanım ve kızı Özden İnönü’yü de getirmişti. Büyük bir konvoyla Raman Dağına çıktık. Mekanları cennet olsun, Batman’ın bugünlere gelmesinde o eski petrolcülerden Cevat Eyüp Taşman, İhsan Ruhi Berent, Abdurrahman Durukal, Necdet Egeran ve diğer petrol ünite müdürleri ile Raman dağındaki 8 nolu petrol kuyusu önünde hatıra fotoğrafını İsmet paşa ile birlikte çekmiştik. O zamanlar Mart ayının sonlarına kadar Batman ovasında kar yerden kalkmazdı. Gelen konukların tamamı paltoluydu. Çünkü hava soğuktu…”

İlk petrolün bulunduğu Raman’da dönemin Cumhurbaşkanı İnönü ile birlikte Maymuniye boğazındaki pilot rafineriyi gezdiklerini de paylaşıyor Batman’ın canlı tarihi Şevket Akın:

“Raman dağında ekonomik ağırlıklı petrol bulununca İsmet Paşa buranın üzerinde titizlikle duruyordu. İnönü, sadece Türkiye’deki petrolcüleri değil, ABD ve Polonyalı rafineri uzmanları ile sondörleri de dinliyordu. İsmet Paşa’nın Raman dağı çıkarmasının ardından 1950’de Celal Bayar, Adnan Menderes, daha sonrasında da eski Başbakanlardan Şemsettin Günaltay, Nihat Erim ve Hasan Saka, Raman dağı ile Maymuniye boğazındaki Şark petrollerinin konağında ağırlandıklarını dün gibi hatırlıyorum. Bazen düşünüyorum, acaba petrol burada çıkmasaydı, Batman yarım milyonluk bir şehir olur muydu? Kuşkusuz bu şehrin bugünlere gelmesinin en büyük nedeni petroldür…”

“BATMAN’IN BUGÜNLERE
GELECEĞİNİ TAHMİN EDİYORDUK”
Şehri en iyi bilenlerden Şevket Akın, 14 haneli köy iken petrol kasabasının hızla büyüyeceğini tahmin ettiklerini de anlatıyor;

“96 Yaşındayım. Ömrümün tamamı burada geçti. Burada doğdum, burada gözlerimi hayata kapatmak istiyorum. Bu şehri çok seviyorum, çünkü varlıklı bir aile olmamıza rağmen buradan gitme gibi bir düşüncemiz olmadı. Neredeyse yerel yönetimde 30 yıla yakın hizmet verdim, bu şehrin cadde ve sokaklarını daha da geniş tutulması için o dönemler İsmet Paşa bizi uyarıyordu. Petrol şehrinin 50-60 yılda bugünlere geleceğini tahmin edebiliyorduk. Batman, o eski çamur ve tozdan kurtuldu ama eski Çarşı merkezinde o daracık cadde ve sokaklar bir türlü genişleyemedi. Bu da bizim eksikliğimiz. Kim ne derse desin Batman, her yönüyle güzel bir şehirdir.”

Evet, bugün siz değerli okurlarımıza bu şehrin dününe tanıklık eden en önemli simalardan Şevket Akın’ın gözünden Batman’ın geçmişini paylaştık.