Akıl; İnsanoğlunu diğer varlıklardan konuşmak kadar ayrıt edici bir özelliktir. Yaradan insanlara büyük fiziki güç vermemiş ama verdiği konuşma yeteneği ve akıl sayesinde insanoğlunu en kutsal varlık olarak yetkilendirmiştir. Bu nedenledir ki insan yaratılmışların en seçkinidir.

İnsanlar kendilerine bahşedilen yeteneklerini kullanmak zorundadırlar. Verilen yetenekleri kullanmamak onu zor durumda bırakır. Biz toplum içinde bunlara aptal diyoruz. Hiç kimse çoluğu çocuğu aptal olsun istemez. Hiç kimse aptal konumuna düşmek istemez ama hemen hemen hepimiz hayatımızın değişik evrelerinde aptal durumuna sokulmuşuzdur.Kimisinde haklı kimisinde haksız bir şeklide olsa bile. Ancak asıl olan bu duruma düşmemektir.

Aptallık insanın bir durum karşısında doğru ve zararsız bir duruş sergilemesi gerekirken yaptığı yanlış hareket ve verdiği yanlış kararlar sonucunda durumu kötüye götürmek olarak tanımlanırsa bu aklın iyi kullanılmaması şeklinde de tanımlanabilir.Yani akıllı davranmamak çoğu zaman aptallık olur.

Akıllı olmak ya da Allah'ın verdiği kıymetli yeteneğimizi kullanmak temel görevlerimizdendir. Hepimizde beyin mevcut ama mesele büyük bir kafaya sahip olup onun içindeki beyin uzvunun hacim ve ağırlık olarak büyüklüğü değil onu nasıl ve ne kadar kullandığımızdır. Bir de o beyni kullanırken toplumun insanların yararına kullanmamızdır. Eğer beynimizi ve aklımızı insanlara zarar vermek için, hinlik yapmak için kullanırsak yine doğru bir iş yapmış olmayız. Bu nedenle herkes Allah'ın verdiği aklı insanların yararına kullanmak durumunda olmalıdır.

Bir topluma verilecek en büyük ceza o toplumun başına aklını kullanamayan yöneticiler getirmektir. Toplumun yaşamına etki edecek makamların başına mutlak surette akıllı ve zeki insanları getirmek zorundayız. Makamlara oturan insanların da zeki olmaları gerekir. Akıllı değil ve hasbel kader durumdan dolayı yönetici olmuşlarsa o zaman da akıllı olanlardan faydalanma akıllılığı göstermek zorundadırlar. Aptallar tarafından yönetilen ve başarı göstermiş tek bir toplum gösteremiyorsak bu aptalların iyi karar verememesinin sonucudur.

Akıl sonradan öğrenilmiş ve taraf olan bir insan davranışı olduğundan ve göreceli durduğundan özellikle siyasete hem akıllı hem de zeki insanların girmesini isterim. Akıl ben için kullanılan zeka ise toplum için kullanılan bir eylemdir.

Zeki olmak demek her şart altında durumu iyi analiz ederek gelişmeleri olumlu tarafa yöneltmek demektir. En zor koşullarda bile aklı selim davranarak olumsuzlukları en aza indirgemek demektir.