* Hemen her seçimde yaygın ve görsel medyanın ilgi odağı olan 40 yıllık muhtar Mehmet Alcu’nun, evine konuk olduk dün sabah. İlerleyen yaşına rağmen muhtar Alcu, vatandaşlık görevini yerine getiriyor. Bu seçimde Alcu, yalnız değildi. Avrupa'da yaşayan 10'a yakın gurbetçi, Yolveren (Çinera) köyünde sandık başındaydı.

* Batman kent merkezinde seçime katılım oranı yüksekti. Güneşin ilk ışıklarıyla birlikte seçmenler sandıkların kurulduğu eğitim yuvalarının yolunu tutuyordu. İzlenimlerimize göre bu seçimdeki katılım oranı, diğer seçimleri geçecek gibi.

SEÇİMİN RENGİ YOLVEREN
Dün sabah erken saatlerde Batman şehir merkezine 15 kilometre uzaklıktaki Yolveren (Çinera) köyündeydik.
Binatlı-Çevrimova yolu üzerindeki Yolveren köyünde ilerleyen yaşına rağmen 80 yaşındaki Mehmet Alcu, muhtarlık görevini bıkmadan, usanmadan sürdürüyor. Köy girişindeki iki katlı evinini gölgesinde sandık görevlileriyle Jandarma ekiplerini ağırlayan Alcu, karşısında hemen hemen tüm haber ajanslarının Batman temsilcilerini görünce takılmadan edemiyordu:
“Merak ediyorum; Batman'da gelmeyen gazeteci kaldı mı? Sanki ben Milletvekili adayıyım gibi bir ilgiyle karşılaşmam tuhafıma gidiyor. Oysa ben de sade bir vatandaş gibi köyümde oyumu kullanıyorum. Bunda garip olan ne? Evet, 21 seçmenim var. Fakat bunların çoğu Avrupa'da olunca son yıllarda oy kullanılanların sayısı düşünce medyanın radarından kurtulamıyoruz…”

Sandık görevlileri de muhtar da yaygın medyanın bu ilgisinden rahatsız gibiydi.

Son yıllarda viraneye dönüşen köy manzarasından çok, 1 kilometrelik stabilize yolu gösteriyordu muhtar Alcu:
“Köy yolumuzun asfaltlanması için dilimde tüy kalmadı. Yıllardır bu yolun asfaltlanmasını bekliyoruz. Maalesef her seçimde bu yola dikkat çekiyorum kimsenin bu konuyla ilgilendiği yok.”

Sağlık sorunları nedeniyle ayakta durmakta zorlanan muhtar Alcu, yine de misafirleriyle şakalaşmadan edemiyor.

Çok sevdiği köyünden kopamıyor, Avrupa'nın yolunu tutmuyor. Toprağında kalmaya direnen muhtar Alcu'nun bazı söylemlerine katılmamak elde mi?

KÖYDE YENİ BİNA YAPAN DA VAR
Uzun süredir Almanya’da yaşayan 54 yaşındaki Cengiz Kiy, Hannover ile Batman arasında mekik dokuyor.

Avrupa'daki birikimini köyünde değerlendiren Yolverenli Kiy, bakın neler diyor:
“Her ne kadar Almanya’da yaşıyorsak da köyümüzden kopmuş değiliz. Toprak hasretiyle yanıp tutuşuyoruz. İki yılda bir mutlaka ailelerimizi köye getiriyoruz. Bu coğrafyadaki sıcaklık bize yetiyor. Buraları terk etmemiz mümkün mü?”

Kiy, köyün hemen karşısındaki tepelikteki inşaatı gösteriyor:
“Daha çok eski yapılarla bilinen Çinera köyüne yeni evler yapıyoruz. Fakat ulaşım sorunu elimizi kolumuzu bağlıyor. Anlatmaya gerek yok. 1 Kilometrelik yolu görüyorsunuz. Burası yıllardır asfaltlanmayı bekliyor. Alt yapı sorunlarımız maalesef çözülmüş değil. Bir de Raman yolundaki çöplük alanındaki metan gazı ise bize nefes aldırmıyor. Bu sorunlar çözülürse bir dönemler şen olan Çinera köyü güzelleşir. Bir zamanlar yörenin en güzel sebze ve meyvesi burada yetişiyordu. Neden köyümüz o eski günlere dönmesin…”

Almanya’dan gelen Yolveren sakinlerine toprağına ve köyüne yatırım yapmaya kararlı.

**********

YÜKSEK KATILIMLI SEÇİM

Sabah erken saatlerde Yolveren köyünün yolunu tutarken, güneşin ilk ışıklarıyla birlikte sandıkların kurulduğu eğitim yuvalarının önünde onlarca seçmenle karşılaştık.

24 Haziran seçimlerine ilgi yüksekti.

Kimi sandık müşahidiydi, kimisi ise sandık görevlisiydi.

Sıcak bir pazarda gerçekleşen 24 Haziran seçiminde ilginç manzaralar da vardı Batman’ın cadde ve sokaklarında.

Oy kullanmak isteyen hasta ve yaşlılar için 112 Ambulansları görev başındaydı.

Ambulans içinde oy kullanan seçmenler de vardı.

127 yaşındaki yaşlı bir seçmen de Bağlar mahallesinde oy kullanmak için sandık başındaydı.

Şehir merkezinde sağduyu hakimdi.

257 Bini aşkın oyun bulunduğu Batman kent merkezinde sakin bir seçim ortamı vardı.

Milletvekili adayları ve parti teşkilat yöneticileri, mahallelerde sandık sandık geziyordu.

Aslında 24 Haziran seçimleri için yazılacak birçok dipnot daha var.

Erken saatlerde değerlendirdiğimiz 24 Haziran seçimi ili ilgili değerlendirmeleri, YSK’nın sonuçları açıklamasıyla yarın detaylı şekilde sizlerle paylaşacağız.

24 Haziran seçiminin ülkemiz ve şehrimize hayırlı olması dileğiyle.

Kalın sağlıcakla.