Kentimizin temel sorunlarına kafa yoruyor, çözümler arıyoruz. Herkes konumu, görevi ve sorumluluğu çerçevesinde Batman’ın daha iyi yarınları için çaba gösteriyor.

Ancak bütün çabalara rağmen çok önemli sorunlarımızı hala çözemediğimizi görüyorum. Ulaşımda,

sağlıkta,

eğitimde,

altyapıda,

üstyapıda,

iletişimde,

ekonomide sorunlarla boğuşuyoruz.

Hangi alanlarda sorunlarımız yok ki?

Somut örnek vermem gerekirse, uzun süredir havayolu taşımacılığı/ulaşımı konusunda üvey evlat muamelesi gören kentimiz gerçeğine dikkat çeken Sayın Arif Arslan gerçeğini hatırlatayım.

Bizden küçük kentlerde, örneğin Elazığ’da her gün büyük kentlere, İzmir’e, Antalya’ya uçaklar, hem de daha ucuz meblağlarla sefer yaparken, Batman’ımıza yapılan haksızlığa dikkat çekip duruyor.

Başka önemli sorunlarımız da çözüm bekliyor.

İluh Deresi,

Batman Katı Atık/Çöp ıslahı,

Batman Atıksularının Biyolojik ve kimyasal arıtmadan geçirilmesi,

İmardaki problemler,

Kentimizin zemini, üç boyutlu görüntülenmesi gibi devasa sorunlarımız çözüm bekliyor. Bütün bu sorunların çözümünü yerel yönetimden bekleyemeyiz. Batman’ın sorunlarını kendilerine dert edinenlerden biri olarak bütün bu sorunlarla ilgiliyim, alakalıyım.

Neme lazım diyemiyorum…

Yıllarca yazılarımla tüm belediye yönetimlerine hem eleştiriler yönelttim, hem öneriler sundum, hem farklı zeminlerde sorunlarımıza kafa yordum.

Bu kentin yönetiminde hangi parti olmuşsa, benim için fark etmemiştir. Amacım bu kentin daha güzel yarınları olduğundan, yönetimde Kayyumun olması da benim için fark etmiyor. Yapıcı eleştirilerden kaçınmayacağım. Bir bürokrat iken Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Vali Yardımcılarımızdan Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’un da, bahsettiğim önemli sorunlara kafa yorduğunu, çözümler aradığını biliyorum. Yukarıda sıraladığım önemli temel sorunlarımızın çözümü için artık yönetimine de öneriler sunmak, yeri geldiğinde eleştiriler yapmak zorundayız. Aylardır temizlikte, asfaltta olumlu çalışmalarını izledik, ancak büyük sorunlar önemli. Bu kentin devasa sorunlarının çözümü için Batman Kent Konseyi gibi önemli yapıları da işlevsel hale getirmek gerektiğine inanıyor ve bu yapı hakkındaki değerlendirmelerimden derleme sunmak istiyorum:

KENTİN ORTAK AKLI…

‘Kent Konseyleri İçişleri Bakanlığına bağlı olarak, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 26313 sayılı Kent Konseyi Yönetmeliği’ne dayanarak kurulmuş yapılardır. Kuruluş amaçları; ‘kent yaşamında, kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım, yönetişim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmek’tir. Merkezi yönetimin, yerel yönetimin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve sivil toplumun ortaklık anlayışıyla, hemşehrilik hukuku çerçevesinde buluştuğu; kentin kalkınma önceliklerinin, sorunlarının, vizyonlarının sürdürülebilir kalkınma ilkeleri temelinde belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak aklın ve uzmanlaşmanın esas olduğu demokratik yapılar ile yönetişim mekanizmalarını ifade eder.

Batman Kent Konseyi bir muhalefet örgütü değildir. Bir sivil toplum örgütü değildir. Katılım projesidir. Toplumun tüm değerlerini, birikimlerini yaşama sunma projesidir. Ortaklık projesidir. Üretime dayalı bir işbirliği projesidir. Birlikte düşünme, tartışma, üretme ve uygulama projesidir. Yeni bir yapılanma modelidir. Uluslar arası Yerel Gündem 21 Yüzyıl Projesi’nin anlayışına denk düşen bir yapısal projedir.

Batman Valisi, Batman’ın bugüne kadar seçilmiş tüm Milletvekili ve Belediye Başkanlarının doğal üyesi olduğu Kent Konseyi’nden söz ediyorum. Kent Konseyi tüzüğünden ifade edeyim; yerel yönetimler, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek odaları, sendikalar, kamu yararına çalışan sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasi partilerin il başkanları, il merkez Belediye meclis Üyeleri, İl Genel Meclis Üyeleri ve mahalle muhtarları, Kent Konseyinin üyeleridirler.

Batman Yerel Gündem 21(.Yüzyıl) Projesi, yirmi birinci yüzyılda modern ve çağdaş bir kent için tüm enerjinin, olanakların ve çabaların aynı mecrada katılımcı bir anlayışla harekete geçirilmesini amaçlar. Batman Yerel Gündem 21 Projesi, Batman’ın sürdürülebilir gelişmesine ve geleceğine yönelik vizyon geliştirmeyi, bu vizyonun yaşama geçirilmesini sağlayacak ‘Yerel Eylem Planının’ hazırlanmasını ve bunun Batman Yerel Gündem 21 Programına dönüştürülmesini hedefler.’

Evet, kentimizin sorunları var. Batman Kent Konseyi’nin aylardır işlevsiz kaldığını gözlemliyorum. Kentin en üst karar alma ve danışma örgütü olan, ortak aklı esas alan yapının yeniden işlevsel hale gelmesinde bu kentin yararı vardır. Avrupa’da binlerce kent, yerel gündem 21 ile, yani Kent Konseyi ile yönetiliyor. Batıdaki büyükşehirlerde örneğin Kocaeli ve Bursa’da Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmalar dudak uçuklatıyor. Bütçeleri Batman’ın yüz katıdır. Meclisleri, ana çalışma ve alt çalışma grupları muazzam hizmetler üretiyor.

Batman Kent Konseyinin şartlar gereği yeniden bir genel kurula gitmesi gerektiğine inanıyorum. Kentimizin daha güzel ve aydınlık yarınları için Batman Kent Konseyi’nin desteğine ihtiyaç vardır. Ortak akılla çözemeyeceğimiz sorun olamaz.