Batman’ın çok önemli sorunlarını kamuoyu gündemine taşıyıp çözümüne katkı sağlamaya çalışmak sorumluluk bilinciyle hareket eden her gazetecinin görevidir diye düşünüyorum. Bu sorumluluğumuz çerçevesinde özellikle halkımızın sağlığını tehdit eden önemli sorunları gündeme taşıyıp, çözümüne katkı sunmaya çalışıyorum.

İnancım, inandığım insani ve dini değerler bu sorumluluğumu bana hep hatırlatıyor.

Halk sağlığının korunması büyük sorumluluk ister. Sorunlara seyirci kalmak vebaldir diye düşünüyorum.

Bu kentin en önemli sorunlarından birisinin halk sağlığını tehdit eden ‘şehir içmesuyu şebekesinin kanserojen etkileri bulunan asbestli su boruları’ gerçeğidir…

1990’lı yıllardan beri gündemimden düşmeyen asbestli su borularının değiştirilmesi için gelmiş geçmiş tüm belediye yöneticilerini uyaran, değiştirilmesi için destekleyen, kamuoyu oluşturmaya çalışan biriyim.

MERHUM SALİH GÖK’ÜN DUYARLILIĞI…

Kentin içme suyu şebekesinde asbestli su borularının kullanıldığını ilk duyduğumda merhum Sayın Salih Gök Belediye Başkanıydı ve çok duyarlıydı.

Aldığım bilgilere göre geçmiş yıllarda kanserojen etkileri bulunan asbestli su borularının döşendiğine dikkat çekmiş ve bilgi talep etmiştim.

Merhum Başkanımız Salih Gök, çok dobra bir yöneticiydi ve basında çıkan en ufak haberlere de duyarlıydı. Hemen yazılı açıklama yapmış, kendisinden önceki dönemde bu boruların döşendiğini, kendisinin ise asla döşemediğini ve döşemeyeceklerini, ancak eski şebekeyi değiştirmeye de güçlerinin yetmediğini açıklamıştı…

O basın açıklaması gazete arşivlerinde duruyor.

Yerel basındaki eleştirilere, uyarılara merhum Gök gibi duyarlılık gösteren ve önemseyen bir Belediye Başkanı daha gelmedi.

Evet, inandığını savunmakta sert yapısı vardı. Sorunları önemsiyor, eleştirilere de gelmiyordu. Ancak sorunları gizleyen, öteleyen bir yönetici değildi. Sürekli basın mensuplarını alanlara davet ederek gezdirir, yerinde tespitlerde bulunarak istişareye önem verirdi. Asbestli borular gerçeğini ilk kabul eden yöneticiydi. Allah rahmet etsin.

O bilgiden sonra yıllarca sorunun üzerine gittim. Çünkü 1990 yılından beri aralıksız günlük yazı yazıyorum.

Doğalgaz geldiğinde kenti iki kez kazmayarak şebekeyi o zaman değiştirme sözü verilmişti. 22 Ekim 2010 tarihinde yine asbestli su borularına dikkat çektiğimde, dönemin Belediye Başkan Vekili Sayın Serhat Temel, ilk kez dobra dobra açıklama yaparak şunları söylemişti: “200 km’lik asbestli borular hala yer altında. Bu boruların değişmesi gerekiyor, bu tehlike arz eden sorunu çözmek için projeler hazırladık. Hazine Müsteşarlığına projemizi sunduk, onay bekliyoruz.”

Sonraki yıllarda bir kısım şebeke boruları değiştirildi. 2015 yılındaki belediye yöneticileri, tüm asbestli boruların değiştirildiğini ifade etmişlerdi.

İki ay önce Batman Kültür Merkezi önündeki ana hattın su borularının asbestli olduğunu öğrendim. Meğer aldatılmışız…

Duyarlı bir Çevreci ve kalem olarak bu boruların ivedilikle değiştirilmesi için girişimlerde bulundum. Ancak konuyla ilgili bir kurumun yetkilisinin de kabul ettiği acı gerçeği öğrendim. Meğer asbestli su borularının önemli bir kısmı hala değiştirilmemiş…

EN ÖNEMLİ SORUN…

Bundan daha önemli bir sorun olabilir mi? Batman halkı, kanserojen madde ihtiva eden asbestli şehir şebeke suyunu içiyor.

Bilim insanları, asbestli su borularının, ölümcül bağırsak kanserine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyorlar. Batman’da da bağırsak kanseri çok yaygın…

Sorumluluk bilinciyle hareket eden biri olarak bu duruma seyirci kalmayacağım inşallah. Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkan Vekilimiz Sayın Ertuğ Şevket Aksoy’u ziyaret ederek kentimizin önemli bazı çevre ve halk sorunlarını kendilerine ilettim.

Sayın Aksoy, ilettiğim sorunları not ettiği gibi, hemen ilgili yöneticileri çağırıp talimatlar verdiler.

İvedilikle rapor çıkarılıp, bilgilendirilmeyi istedi. En az yedi önemli sorun için kendisini bilgilendirdim.

Gözlemlerime dayanarak diyebilirim ki kimse kendisine içme suyu borularımızın bir kısmının asbestli olduğu bilgisini vermemiş…

Şehir şebeke boruları ve geçmişten beri kentimiz sakinlerinin sağlığını ilgilendiren asbestli su boruları ve içme suyumuzdaki kanserijen fenol maddesi ile ilgili olarak kendisine brifing verilmeliydi, verilmelidir diye düşünüyorum.

Biliyorum yükü ağır, sorun önemli ve yüksek miktarda maddi destek, bütçeden katkı gerekiyor.

Ancak hem bu seçimi, hem de gelecek yıl yapılacak yerel seçimi kendimize dayanak yaparak bu boruların değişimi için girişimlerde bulunmalıyız diye düşünüyorum.

Seçimleri bir fırsat bilip, çözümü için çaba gösterelim.

Biliyorum, 90’lı yıllar öncesine ait önemli bir sorunun çözümünü talep ediyoruz. Ancak etmek zorundayız, çünkü siyasi iktidarın mevcut kayyumlu yönetime daha iyi destek vermesi gerektiği yolunda genel bir kanaat var.

Benim endişem halkımızın sağlığıdır.

Devamı yarın