*Batman’ın ilk günlük gazetesi Çağdaş’ın 1987 yılında ofset baskılı yayınını hazırladığımızda, dönemin Kaymakamı merhum Aydın Arslan’dı. Batman’ın profesyonel ekibi Petrolspor ise 3. Lige yeni katılmıştı. Takımın başında da merhum Uğur Yıldırım vardı.

*34 Yıl öncesinde Batman’ın ilk renkli gazetesini, Batman Çağdaş okurlarıyla buluşturmuştu. Hiç unutmuyorum ilk renkli sayıyı bayram arifesinin akşamı TPAO tesislerine getirdiğimizde dönemin Batman Kaymakamı merhum Aydın Arslan ve TPAO Bölge Müdürü merhum Mehmet Yamaç, Çağdaş’ı ellerine aldıklarında, “Belki biz olmayız ama yıllar sonra Çağdaş hep bu kalitede çıkacak” demişlerdi.

1987’DE İLK RENKLİ GAZETE
Yıl 1987.

Batman’ın ikinci, günlük olarak da ilk gazetesi Batman Çağdaş’tı.

İlk iki yılında büyük güçlüklerle el dizgisi ve pedalla çıkardığımız o gazetenin ilk renkli baskısını Adana Ekspres Gazetesi tesislerinde yapmıştık.

Batman Çağdaş’ın kurucusu ağabeyimiz merhum Enver Arslan’dı. Gazetenin yazar kadrosunda TPAO emeklisi merhum Yaşar Koray vardı. Yine gazeteci kökenli Nuri Öner de Batman Çağdaş’ın ilk yazarlarındandı.

‘Eski Tekel caddesi’ olarak bilinen Gülistan caddesindeydik.

Günler öncesinden bayram özel gazetesinin hazırlıklarını yapardık. İmkanlar kısıtlıydı.

15 Gün öncesinden yazarlar bayramla ilgili yorumlarını hazırlardı.

Batman’ın ilk gazetesine karşı fark yaratmak için özenle çalışırdık.

İki yıllık yerel bir gazetenin kısıtlı imkanlarla ayakta durması zordu. Fakat okur, o zamanlar da şimdi ki gibi Batman Çağdaş’ın yanındaydı.

ÖZEL SAYIMIZ TAM PUAN ALMIŞTI
Dönemin Batman Kaymakamı merhum Aydın Arslan’dı. TPAO’nun iz bırakan Bölge Müdürü ise Mehmet Yamaç’tı.

Adana’dan bayram arifesi gelen Batman Çağdaş’ın ‘özel bayram’ sayısını TPAO Batman Bölge Müdürlüğü’ne getirmiştik.

TPAO 1 Nolu Site havuzunda oturan Bölge Müdürü Mehmet Yamaç ve Kaymakam Aydın Arslan, Çağdaş’ın özel sayısını kutluyordu.

Ramazan bayramı arifesiydi. İftar sonrasında Batman Çağdaş’ı ilgiyle takip eden Arslan ve Yamaç, gazete kurucumuz Enver Arslan’a soruyorlardı;

“Mükemmel bir sayı olmuş. Emeği geçenleri kutluyoruz. Çağdaş, Batman’ın farklı bir yüzünü yansıtıyor. Belki biz olmayız ama Batman Çağdaş önümüzdeki yıllarda hep böyle çıkacak…”

Allah mekanlarını cennet etsin. Aydın Arslan da Mehmet Yamaç ta bu şehrin fedakar yöneticileriydiler.

Batman’dan başladığı yöneticilik yolculuğuna Şırnak ve Karaman Valiliği ile en son 1996’da Diyarbakır’da OHAL Bölge Valiliği’ni yaparken hakkın rahmetine kavuşan merhum Arslan’ı rahmetle anıyoruz.

Yine iki ay önce Ankara’da yaşama veda eden TPAO’nun efsane Müdürü Mehmet Yamaç’ı da bu mübarek Ramazan ayı arifesinde yad ediyoruz.

Her şeyden önce Batman Çağdaş’ın temelini 80’li yıllarda atan ağabeyimiz Enver Arslan’ı da rahmetle anıyoruz . 33-34 yıl öncesinin kısa anılarını yorumlarken, Batman Çağdaş’ın o özel sayıları petrol kentinde gündem oluyordu.

Çağdaş, şimdi de aynı heyecan ve azimle yolunda yürüyor.

KİMLER GELDİ, KİMLER GEÇTİ
Batman Çağdaş’ın 36 yıllık yayın serüveninde hem ilçe hem de il döneminde sayısız yönetici bu sütunlara konuk oldu.

Herkesin bir yol hikayesi Batman Çağdaş’la oldu.

Şehrin dününü yazarken; eski bayramları hatırlarken; o saygın simaları bugün sizlerle paylaşmayı bir görev bildik.

Birçok kişiyi anlatırken, aramızda olmadığını görüyoruz.

O güzel insanlar bir bir aramızdan ayrılıp gittiler. Tıpkı şair Yaşar Kemal’in dediği gibi, “O güzel insanlar beyaz atlarına binip ayrıldılar aramızdan…” Bir bayram arifesinde eski özel sayıları anımsarken, bu şehre emek veren ve bu gazetenin bu günlere gelmesinde emeği olanları da rahmetle anıyoruz.

Tüm Batman Çağdaş okurlarının Ramazan bayramını içtenlikle kutlar, esenlik dolu günler diliyoruz.