İçerisinde bulunduğumuz Mart ayı bizim için, kentimizin yarınları için bereketli geçti...

Gelecek adına sevindik.

Rabbimin esirgemediği yağışlardan ve o rahmetten kaynaklanacak bereketten söz etmiyorum..

Bu yılın Mart ayında yeşile duyarlılıkta çok olumlu gelişmeler yaşandı, yaşanıyor...

Batman'ın her tarafında takdire şayan bir yeşile, doğaya duyarlılığa tanık oluyoruz.

Tabi bu beni ve yeşile duyarlı dostlarımı ziyadesiyle sevindiriyor ve sevindirmiştir...

Son iki yılda yeşile duyarlılıkta önemli, olumlu gelişmeler yaşanıyor.

En önemli etkenin, Batman Orman İşletme Müdürlüğü olduğunu belirteyim.

Kentimizde bu gözle görünür yeşil duyarlılığında gönüllüsü olduğum Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin önemli katkısının olduğu gerçeğini de kabul etmek gerekir...

İki binli yılların başında Batmanlı Çevrecilerin gündeminde ‘yeşil bir Batman’ vardı. Batman’ın uçsuz bucaksız arazilerinin ormandan yoksun olmasını kabullenmeyen çevre örgütümüzün gönüllüleri olarak, bu kente yeşil bir kuşak kazandırılması için yoğun mücadele veriyorduk...

Bu köşenin acizane yazarı olarak her zaman çevreyi savundum.

‘Batman’a Yeşil Kuşak’ kazandırılması gerektiği görüşünü de yerel basında ilk kez ben dile getirmiş ve yazılarımda işlemiştim.

'Batman'a Yeşil Kuşak' ifadem sonraki yıllarda Batman Belediyesi'nin kayıtlarına geçmiş, Sayın Hüseyin Kalkan döneminde sık sık işlenmişti.

Günümüzde herkes yeşilin, ormanların, ağaçlandırmanın önemini konuşuyor, okullar fidan dikme kampanyaları yürütüyor.

Oysa biz Çevreciler iki binli yılların başından beri bu mücadeleyi yürütüyor, duyarlılık geliştirmek için gönüllü çalışmalarda bulunuyorduk.

Sayısız eğitim yuvasında gönüllü olarak verdiğimiz konferanslarda, Batman'a yeşil kuşak kazandırılmasının önemi üzerinde duruyorduk...

**

**

EĞİTİM YUVALARININ KAMPANYALARI!..

Batman'da verdiğimiz mücadelenin, emeğin karşılığını almaya başladık. Eğitim yuvalarımız, okullarımız peş peşe fidan dikme etkinlikleri düzenliyor...

Batman Orman İşletme Müdürlüğü'nün sağladığı destek takdire şayandır. Belki olması gerekeni yapıyorlar, ancak son süreçte attıkları adımlar gerçekten sevindirici...

Mensubu bulunduğum Çevre derneğimiz ile Orman İşletme kurumunun yöneticilerinin güzel iletişim ve diyalogları bulunuyor.

Orman İşletme'nin, Kire Dağı'nın Beşiri yamaçlarında 700 dönümlük alanın ağaçlandırılması çalışması bizi çok sevindirmişti.

Çevreciler, kuruma tam desteklerini kamuoyuna ilan ederken, gönüllüleriyle alanda da fidan diktiler...

Batman-Malabadi yolunun sağ ve sol taraflarına boylu çam ağaçları dikildi. Çevreciler o etkinliğe de davet edildiler. Çok sayıda fidan diktik.

Geçtiğimiz günlerde Beşiri Orman Çiftliği'nin anız yangınları sonucu yanan yamacında yüzlerce çam fidanı dikildi. Orman İşletme yöneticilerinin daveti üzerine oraya da sembolik destek vererek etkinliklerine katıldık. Bu arada Batman-Hasankeyf karayolunda yolun sağ ve soluna çam ağaçları diken kurum gerçeğine şahit olduk.

Çevreciler kol kuvvetiyle günlerce ağaç dikmediler tabi ki. Çevre örgütü sembolik olarak etkinliklere katılır, kamuoyuna güçlü mesajlar vererek desteğini açıklar.

Bu yapılmıştır. Orman İşletme Müdürlüğü, kentteki eğitim yuvalarına (ilkokul, ortaokul, liseler)bu yıl yanılmıyorsam 34 bin çam fidanı sağladı.

Pek çok okul bahçelerini yeşillendirdi. Pek çok okul ise kampanyalarla fidan dikti.

Batman Mehmet Emin Şimşek İlkokulu, Batı Raman Üniversite Kampüs alanında 300 fidan dikimini gerçekleştirdi.

Okul Müdürü Sayın Mehmet Arif Bulut'un daveti üzerine derneği temsilen son anda etkinliğe katılmıştım.

Yine Batman TED Koleji fidan dikim etkinliğine davet edildik. TED Müdürü Sayın Hasan Erdal ile, üniversite'nin Raman Kampüsü'nde 500 fidan diken öğrencilerin sevincine tanık oldum.

Derneğin bazı gönüllüleriyle katıldığımız etkinlikle kamuoyuna mesaj verdik. Yukarıda dediğim gibi katkımız kol kuvvetiyle değil, sembolikti.

Sadece son günlerde derneğimiz üzerinden pek çok köy okulu, cami, taziye evlerine yüzlerce fidan dikimine vesile olduk.

Şu anda bile sayısız çevrenin fidan talepleri vardır.

Orman İşletme ve Tarım Müdürlüğü ile güzel diyaloglarımızı inşallah sürdürecek ve hayırlı her çalışmaya tam destek vereceğiz.

Bütün bu olumlu gelişmeler kentimiz adına sevindiricidir. Batman'a yeşil kuşak kazandırma mücadelemiz ve duyarlılığımız inşallah devam edecektir.

Sloganımızla yazımı noktalayayım; Yeşil bir Batman için elele...

mensubu Batman’ın gerçekten yeşil bir kuşağa ihtiyacı vardır. Bu kentin hava kalitesinin düzeltilmesine katkı yapabileceği gibi, insanlarımızın yazın kavurucu sıcaklığında gidip dinlenebilecekleri mekanlar oluşturmanın yolu da yeşil kuşaktan geçer…