Bu kentin en önemli sorunlarının başında yeşil dokunun yetersizliği gelmektedir.

Bazı verilere göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4.1 metre karedir.

Yeşil dokunun yetersizliği öyle yabana atılacak bir mesele olarak geçiştirilemez...

Çünkü yeşil alan, yeşil doku yetersizliği, halk sağlığı için ciddi bir tehdittir...

Yeşil doku sayesinde solunum yapıyoruz...

Yeşil doku insanların ve tüm canlıların ihtiyaç duydukları oksijeni üretir...

Oksijen olmadan yaşamak mümkün değildir.

Yeşil doku, kentin akciğeridir.

İnsanlar sağlıklarını akciğerlerine borçludurlar.

Bu kentin akciğeri olan yeşil alanlarımızı korumamız gerekmektedir.

**

**

Evet, durup dururken yeşil dokuyu gündeme taşımadım...

Bazı bilgi ve duyumlar beni böyle bir değerlendirme yapmaya itmiştir.

Bu kentin bazı yeşil alanlarının üzerinde kimi hesapların olduğu yolundaki duyumlar üzerine bu değerlendirmeyi yapma gereği duydum...

Batman'ın eski Devlet Hastanesi'nin Toplu Konut İdaresi'ne devredileceği yolundaki duyumlara sessiz kalamam...

Batman'ın kırk yıllık bir sakini,

duyarlı bir yazarı,

bir doğa ve çevre aktivisti,

kentimizin geleceğini savunan biri olarak yeşil dokuya yönelik tehlikeyi es geçemem...

Bahse konu hastanenin ön cephesinde onlarca çam ağacı bulunmaktadır.

Hastane alanı betonlaştırılamaz...

Daha önce başka hesaplar söz konusu olmuştu, Çevreciler olarak değerimizi sahiplendik ve kimselere peşkeş çekilmesine izin vermedik...

YEŞİL DOKUNUN SAHİPLENMESİ ÇAĞRIM...

Evet, Batman eski Devlet Hastanesi'nin üzerinde bazı hesapların olduğunu uzun süredir duyuyordum. Sosyal medyada bunu ifade edenler olmuştur.

Önceki gün bazı duyumlar üzerine sosyal medyada yeşil dokunun sahiplenmesi çağrısını yaptım. İşte o paylaşımım:

'Eski Devlet Hastanesi üzerinde uzun süredir hesaplar var. Birkaç kez bilgi ve duyumlar söz konusu oldu. Çevreciler olarak kamuoyuna açıklama yaparak tepkilerimizi dile getirmiştik. Endüstri Meslek Lisesi'nin betonlaştırılması girişimlerine karşı verdiğimiz mücadeleyi Batmanlılar ve basınımız çok iyi bilir.

İnsan zinciri oluşturarak yeşil alanı korumuş ve betonlaştırmayı önlemiştik.

Yine DSİ şube Müdürlüğü alanına yönelik müdahale vardı, orada konutlar yapılmak istenmişti. Bir kuruma hizmet binası gündeme gelmişti.

Çok sert tepki göstererek önlemiştik. DSİ için yine duyumlar var.

Bütün yeşil alanların korunmasını istiyoruz.

Lütfen yeşil alanlarımızı koruyalım.

Bu kentin sakinlerinin sağlığıyla yeterince oynanıyor, oynanmıştır. Yeşil alanlar bu kentin akciğeridir. Bu gerçeğin bilinciyle hareket edelim.'

**

**

Batman kamuoyuna yönelik bu çağrımın arkasındayım...

Sadece eski hastane için değil, diğer birçok yeşil alanlar için de duyarlılık çağrısı yapıyorum.

Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin bir gönüllüsü olarak geçmişte dernek yönetimi olarak bu konuda uyarılar yapmış, sorular sormuştuk. Sorularımızdan birkaç örnek vermek istiyorum:

"Batmanda kişi başına düşen yeşil alan miktarı 4.1 M2 dir. Bu da olması gereken standartların çok altındadır. Kentimiz gittikçe betonlaşmakta mevcut yeşil alanlar konut, ticari alan ve kamu binalarına dönüştürmek üzere tahsis edilmektedir. 2001 yılından bu yana Batman’da yaşanabilir bir kent için mücadele eden Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak mücadele vermekteyiz. Mevcut yeşil alanlarımızın koruma ve geliştirmek içinde çaba sarf ediyoruz. Bu sebeple ‘Batman Beton Kent Olmasın’ sloganı ile bir kampanya başlatmış bulunmaktayız. Kampanya Bu çalışmamıza esas olmak üzere; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu gereği olarak Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu adına aşağıdaki soruların yanıtlamasını arz ederiz;

- Eski Devlet Hastanesinin yeri yeşil alan bölümleri dahil Özel teşebbüs veya TOKİ ye satışı yapılması yönünde çalışma var mı?

- DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Batman Şubesine ait yeşil alan içerisinde 5 dönümlük ağaçlık alanın valilik konağı yeri olarak tahsis edilip betonlaştırılacağı doğru mudur?

- Endüstri Meslek Lisesi alanın yeşil alan dokusuna zarar verecek şekilde bir yapılaşma ya yol açacak bir ticari merkezine dönüştürülmek üzere TOKİ ye devri söz konusu mudur?"

Evet, duyarlılığımız devam etmektedir. Yeşil dokuya yönelik tehdit olduğu bilgi ve duyumunun yetkililerce ciddiye alınmasını istiyorum. 2001 yılında (politikaya atılmadan çok önce) Batman Çevre Gönüllüleri Derneği'nin kurucu üyesi olarak çevre mücadelesine katılan Milletvekilimiz Sayın Ziver Özdemir ile Valimiz Sayın Hulusi Şahin'in bu konuda kentin geleceğini ve kent sakinlerinin sağlığını koruyacağına inanıyorum. Bu güvenceyi vermelerini beklerim.