*Yeni bir yıla giriyoruz. Geçmişi bırakalım, geleceğe bakalım… 2019 Yılı ülkemize ve şehrimize hayırlı ve uğurlu olsun. Batman, geçen yıl beklediği yatırımlarla maalesef buluşamadı. 500 Yataklı yeni hastane ve Araştırma-İhtisas ve Tıp Fakültesi taleplerimizin 2019’da gerçekleşmesi Batmanlıların en büyük isteği…

*Geçen yıl Batman’ın özellikle sağlık yatırımlarında beklentisi vardı ama maalesef, o yatırımlarda sınıfta kaldık. 2019 Yılında ‘Büyükşehir’ olma yolunda petrolün başkenti Batman’ın acil beklentilerinin gerçekleşmesi herkesi umudu...

1 YIL DAHA GERİDE KALIRKEN
2018 Yılını uğurladık.
Batman’ın 2019’dan beklentileri büyük.
Şimdi yeni bir yıla giriyoruz.
Geçmişi bırakalım, geleceğe bakalım.
Bu şehrin acil sorunlarını yıl boyunca bu sütunlarda dillendirdik. 500 Yataklı hastane yatırımdan Tıp Fakültesi’ne, Araştırma-İhtisas Hastanesi’nden Kuzey Çevre yoluna varan yeni yatırımları gündemde tutmaya çalıştık.

Batman’ın nüfusu artıyor ama bazı alanlarda şehir geriye gidiyor.

Hala 40 yıl önce yapılan SSK eski hastanesinde hizmet veren sağlık birimi var. Yılda 2.5 Milyon hastanın üzerinde hasta kabulü yapan 350 yatak kapasiteli mevcut devlet hastanesi, kapasitesinin üzerinde çalışıyor. Kent merkezi nüfusu neredeyse 500 bini bulan Batman’da bir Araştırma-İhtisas hastanesi yok.

İki aydır Batman’da görev yapan Vali Hulusi Şahin’in de gündeminde sağlık alanındaki yatırımlar var. Sağlık Bakanlığı’nın üç yıl önce Batman’da yapmayı kararlaştırdığı 500 yatak kapasiteli hastane, artık bu şehir için olmazsa olmazlardandır.

Bu önemli sağlık yatırımlarının 2019’da gerçekleşmesi, tüm Batmanlıların umudu.

*****

RAFİNERİYE YENİ ÜNİTELER ŞART
Ülkenin ilk rafinerisi, tam 63 yıldır üretimde.
Tonlarca ham petrolün işlendiği bu rafineriye artık Koç grubunun yeni üniteler kazandırması kaçınılmazdır. Sadece kara mahsülü üretmekle bilinen Tüpraş Batman Rafinerisi’nin beyaz mahsulleri üretmesinin de zamanı gelmiştir.

Geçenlerde her ne kadar Tüpraş Genel Müdürü İbrahim Yelmenoğlu, rafineriyi ‘kapatılabiliriz’ şeklindeki sözleriyle gündeme getirse de bu devasa tesisin daha uzun yıllar üretimde olacağını herkes biliyor. Batman başta olmak üzere bu bölgenin petrolünün stoklandığı tek adres, bu rafineridir. Buradaki ürünlerin beslediği Kırıkkale’ye yapılan modernizasyon çalışmalarının bir çeyreği Batman Rafinerisi’ni ayağa kaldırır.

Koç grubunun ciddi karlar elde ettiği Tüpraş Rafinerisi’ne kauçuk ve lastik gibi ek üniteler, ülkenin ilk rafinerisinin can simidi olur. İstihdam alanını artırır.

Yeter ki Koç grubu yeni yatırımlara yönelsin.

Her seferinde bölgenin tek rafinerisi üzerine tartışmalar yapmak doğru değil. Koç’un bu bölgeye yatırım yapmasının yolu rafineriden geçer.

******

OSB CANLANMALI
Yaklaşık 93 farklı sektörün bulunduğu Batman Organize Sanayi Bölgesi’nde 5 bine yakın işçi çalışıyor. Oysa bir dönemler bu sayının çok üstünde işçi, petrol sektöründe çalışıyordu.

Erken emeklilik ve özelleştirme politikalarıyla petrol emekçileri, sektörden ayrılmıştı.

Beşiri Kira dağında 1992 yılında kurulan Batman Organize Sanayi Bölgesinde bir dönemler 3-4 tesis varken, şimdi 100’e yakın tesisin bacası tütüyor.

Buradaki yatırımcıya pozitif ayrımcılık sağlandığında birçok şeyi başarabileceği ortada. Komşu ülkeler Irak ve Suriye normalleştiğinde Batman OSB, inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda daha gelişim gösterebilir.

2019 Yılında gözler, ikinci Organize Sanayi Bölgesi’ne çevrilecek.

Batman Üniversitesi’nin yeni yılda çizim aşamasına getirdiği teknokent projesi, 2. OSB’yi de bir anda farklı boyutlara taşıyabilir.

Batı Raman kampüsü karşısındaki kayalık bölgeler, Teknokent’in kalbi olacak. 2019, belki de geçmişten günümüze ‘sanayi’ kenti unvanını alan Batman’ı, bölgenin cazibe merkezi yapacak.

Kısacası; 2019 her açıdan ülkemize ve şehrimize hayırlı olsun.