Bu kentin il olmasının üzerinden 28 yıl geçti. Acizane olarak elimde kalem günlük yazı yazmamın da üzerinden 28 yıl geçmiştir.

28 yıldır aralıksız günlük yazılarımla bu kentin sorunlarına dikkat çekiyor, çözüm önerileri sunuyorum. Kentimizde görev yapmış tüm Valilerimizle tanışma ve kendilerine sorunları iletme olanağını takdir ettiği için Allah’a hamd ediyorum.

Kentimize atanan yeni Valimiz Sayın Hulusi Şahin’le henüz tanışma fırsatım olmadığından, ilk kez kendisine hitaben bir değerlendirme ile düşüncelerimi ifade etmek istedim.

Evet, Batman’ın il statüsüne kavuşmasının üzerinden 28 yıl geçiyor, ancak kentimizin hala gerçek anlamda ‘vilayet’ olamadığını üzülerek ifade etmek istiyorum. Batman’da sayısız mahallede eğer hala besicilik yapılıyor, insanlar bazı sokaklardan geçerken burunlarını kapatmak zorunda kalıyorsa, plakamızın olmasının yeterli olduğunu ileri süremeyiz…

Hala çok ciddi sorunları olan kent gerçeğine dikkat çeken yazılar yazıyorum. Özellikle 90’lı yıllarda köylerden çok yoğun göç alan Batman, inanılmaz hızla gelişti. O yılların da tanığı olduğumdan süreci çok iyi biliyorum.

Köylerden yoğun göç alan kentimize her yıl yeni mahalleler eklenirken de elimde kalem günlük yazı yazıyor, sorunları dile getiriyor, çözüm önerileri sunuyordum. Gelmiş ve geçmiş tüm vali ve belediye başkanlarına hitaben yazdığım yazılar, sürekli okurlarımın malumu olduğu gibi, yazılı kayıt olarak arşivde duruyor… Hamd olsun, başımı önüme eğdiren bir yazım asla olmadı ve inşallah olmayacaktır…

İl yöneticilerine bıkmadan usanmadan dile getirdiğim pek çok sorunun hala çözüm beklediğini üzülerek ifade edeyim. Yazımın girişinde besicilikten söz ettim, o sadece bir örnektir.

**

**

Yeni Valimize öncelikle başarılar diliyorum. Zira başarısı, bu kenti daha iyi yere getirmek demek olacaktır.

Yeni valileri ziyaret etmek Batman’da bir gelenektir. Sayın Valimizin göreve başlamasının ardından yoğun ziyaretçi akınına uğradığını çok iyi biliyor ve bunu yakından müşahede ediyorum.

Bu kent için çabalayanlar kendisini ziyaret edecekleri gibi, Batman için bir düşünceleri olmayanlar da kapısını çalacaktır...

Tecrübeli yöneticiler kendilerini ziyaret edenleri dinlerken, onları iyi tanırlar. Kimlerin hangi toplumsal veya kişisel amaçlarla kapılarını çaldıklarını iyi bilirler…

Sadece günlük yazı yazan bir ‘Yazar’ kimliğimle değil, gönüllüsü ve yöneticisi olduğum sivil oluşumlar adına Sayın Valimizi inşallah ziyaret edeceğim. Geçecek zaman sürecinde Valimizin, kentteki sivil toplum ve demokratik kitle örgütleri/kuruluşları hakkında bilgi sahibi olacağına inanıyorum.

Yeni Valimizin kent merkezindeki demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütlerinin sayısı, mahiyeti, verdiği mücadeleler konusunda az çok araştırma yapacağını düşünüyorum. Eğer hala bu araştırmayı yapmamışsa, yapmasını öneriyorum. Sadece birilerinin vereceği bilgilerle yetinmesin, etraflıca araştırma yapsın istiyorum.

Bu kentin yarınları için kimler kafa yoruyor, kimler rant kazanma hesapları yapıyor, sağlıklı bilgi sahibi olsun.

**

**

VALİDEN BEKLENTİLERİMİZ…

Bu köşeyi yakından takip edenler bilirler ki en çok duyarlı olduğum meselelerin başında insan hakları geliyor. Çevre, ekoloji özel ilgi alanım.

İnsanlık ailesinin bir ferdi olarak sorumluluk bilinciyle hareket etmeye çalışıyorum. Kişisel çıkarlarım için değil, toplumun genel menfaatleri adına yıllardır mücadele veren biriyim.

Sivil toplum örgütlerinde gönüllülük temelinde çalışmalar yaparken hep duyarlı yönetici arayışında olmuşumdur…

O nedenle sorunlara duyarlı Vali görmek istiyorum. Yeni Valimizi kolay bir görev beklemiyor. Sayılı yıllar içerisinde büyük göçler almış, plansız ve programsız gelişen, büyüyen Batman gerçeği kamuoyunun malumudur.

Altyapı ve üst yapı sorunları bulunan, yoksulluk ve yoksunluğun alabildiğince hayatları etkilediği Batman’da görev yapan bir valinin görevinin kolay olmadığına inanıyorum. Kentin ve halkın sıkıntılarını kendine dert edinen, ‘Bu kenti yarınlara nasıl daha iyi taşıyabilirim’ düşüncesiyle hareket edecek bir Vali’ye, yapıcı ve yol gösterici yazılarımızla destek olmamız gerektiğini düşünüyorum.

İl yöneticilerine, vali veya belediye başkanlarına tabiri caizse yağcılık yapan bir gazeteci olmaktan Allah’a sığınıyorum…

Yazılarımı takip edenler bilir, valilere, belediye başkanlarına şirin görünme adına yazılar yazan biri değilim. Sorunları cesurca dile getirip eleştiren biri olduğumu düşünüyorum…

Valimiz Sayın Hulusi Şahin’den, toplumun olduğu gibi benim de beklentilerim olacaktır. Batman’daki sivil toplum ve demokratik kitle kuruluşlarının yöneticileriyle istişareye önem veren bir yönetici olması, bu kentin yarınları için önemlidir. Yapıcı eleştirilere açık olmasını ve toplumun beklentilerine cevap verecek bir yönetici olmasını öncelikle diliyorum. İnsan hakları konusunda göstereceği duyarlılık, kendisine gönüllerde saygın bir yer kazandıracaktır.

**

**

Yeri gelince yazacağım bu kentin çok önemli sorunları çözüm bekliyor. Sağlıkta, eğitimde, ulaşımda, alt ve üst yapıda önemli sorunlarımız var. Geçmişte yüksek oranlı olan, şu an içilebilir fenollü içme suyumuzdan, kanserojen asbestli şebeke borularından, yetersiz eğitim ve sağlık yatırımlarından, kentimizin tehdit altında olan yağmur ormanlarına, İluh deresi başta olmak üzere Batman Çayına ve Dicle Nehrine arıtmasız akan lağım sularına, kimyasal ve biyolojik arıtma yapılmaması gerçeğinden, kentin katı atıklarının bertaraf edilmemesine kadar yığınla sorun hakkında Sayın Valimizi bilgilendirmek isterim…

Bir Yazar olarak yeni Valimizden en önemli beklentim bu köşede dile getireceğim sorunlara duyarlı olmasıdır. Tüm yazılarımı okusun demiyorum. Ancak ne kadar çok yazarı yakından takip ederse, o kadar çok sorundan haberdar olacaktır.

Yazılarımızı okuyacak fırsatı olmasa bile en azından özel kalemine bu konuda gereken talimatı vermesinde yarar vardır. Kendisine hitaben kaleme alınan değerlendirmeler varsa, bunu kendisine iletsinler istiyorum.

İkinci beklentim duyarlılığını hissettirmesidir. Meslektaşlarım gibi benim de dile getirdiğim sorunlar için ilgilileri uyarması, bilgilendirme talebinde bulunması, istişareye önem vermesi beklentimi de ifade etmek istiyorum.

Bu kentin Çevre Raporunu hazırlamış, Batman’ın her sorununa kafa yormuş, yazılarıyla ve alandaki bir gönüllü biri olarak Sayın Valimizin bilgisine sunacağım çok problem olacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle Sayın Valimize hoş geldin der, hayırlı çalışmalarında muvaffakiyetler dilerim