*Batman’ın ‘Doğu Bölgesi’nin bir bölümü yapılaşmaya hazır. Akça (Tilmiz) köyünün bulunduğu Hasankeyf yolu çevresi yakın bir tarihte yeni konutların adresi olacak. Doğu bölgesi kadar Batman’ın kuzeyi de önemli. Aydınkonak mahallesinin çevresindeki değerli araziler de yeni konut alanları için ideal yerler ama bu bölgelerin de imara açılması için top artık yerel yönetim ile Sivil Havacılık Kurumu’nda…

*Batman kent merkezi 450 bini geçmiş. Son 8 ayda ise Türk Hava Yolları ile diğer uçak seferleri tam 503 bin yolcu taşımış. Geçen yıl ki döneme göre havadaki yolcu sayısında yüzde 38 bir artış var. Eğer hava yolları şirketleri İzmir seferleri gibi haftada 3 gün Antalya seferleri de başlatsaydı 600 bini aşkın yolcu Batman’dan seyahat etme imkanı bulurdu…

ŞEHRİN ÖNÜNÜ AÇMAK

Yılın son İl Koordinasyon Kurulu toplantısında önemli konulardan biri de ‘Hava mania’ydı.

Yani yapılaşma için ideal olan yüzde 30’luk engelin de kalkmasıydı.

Belediye yüzde 70’lik bölümle biraz olsun yeni yapılaşmaya ışık yakmıştı.

Ama henüz yüzde 30’luk bölüm için kesin sonuç alınamadı.

İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, hava maniayla ilgili üzerlerine düşen görevi yaptıklarının altını çiziyordu:

‘’Yeni yapılaşmaların gecikmemesi için üzerimize düşeni yaptık. Yüzde 30’luk kalan bölüm ise tamamen teknolojik sorunlardan kaynaklanıyor. Eğer Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün bazı cihazları sıkıntılı olmasaydı, bu sorunu da çoktan çözmüş olurduk. Hava mania için henüz her şey bitmiş değil. Biz yine de yeni yapılaşma için sorunu olan vatandaşlara İmar Müdürlüğümüz aracılığıyla gerekli desteği veriyoruz.’’

Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy net konuştu.

Yüzde 30’luk bölüm için Belediye gayret gösteriyor ama bu saatten sonra gayrimenkul yatırımı yapan ya da emlak işleriyle uğraşanların, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’yle ‘diyalog’ kapısını aşındırmaları gerekiyor.

KUZEY BÖLGESİ İMARA HAZIR

Batman’ın eski köylerinden olan Akça’nın (Tilmiz) önünden geçen Batman-Hasankeyf karayolu çevresinde dönümlerce alan artık yeni konutlara hazır.

Şimdiden bazı inşaat sektöründeki firmalar, o bölgeye villa tipi farklı tarzda konut kazandırmayı planlıyor.

‘Toplulaştırma ve 18. Madde’nin tamamlandığı Akça köyünün bir bölümünü de içine alacak olan bu yeni imar bölgesindeki gayrimenkuller şu günlerde kıymetlendi.

İmarın geçtiği bölgedeki Batman-Hasankeyf karayolunun dubleye de dönüştürülmesinden başka şansı yok.

Batman’ın ‘Doğu Bölgesi’nde yapılaşma için ciddi adım atılırken, Aydınkonak (Korik) Mahallesinin bulunduğu çevre de ‘yeni imar alanı’ olarak ilan edilmesi gündemde.

Gültepe’nin üst bölgesiyle birleşen Aydınkonak’ın da bir an önce ‘imar alanı’ olarak ilan edilmesi gerekiyor.

Çünkü bu bölge yapılaşma için ideal yer.

Şehir içinde kalan Batman-Siirt çevre yoluna da ‘alternatif’ olarak daha önce Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce hazırlanan bir yol güzergahı var.

Organize Sanayi Bölgesi’nden Batman havalimanı kavşağıyla birleşmesiyle planlanan bu proje belki de tasarruf tedbirlerine takıldı ama öyle veya böyle 5-10 yıl gibi bir süre içinde yeni ‘Kuzey çevre yolu’ bu şehre nefes aldıracaktır.

Bakın, Batman-Siirt çevre yolunda her gün görünmez kazalar yaşanıyor.

Şehir içinde kalan çevre yolundan geçen ağır tonajlı araçlar o bölgedeki semt sakinlerinin adeta korkulu rüyası.

Batman yapılaşmada belki de en hızlı gelişen illerden biri.

Ancak nedense bu şehrin bazı projeleri hemen hayata geçirilmiyor.

UÇAK SEFERLERİ ARTIRILIRSA

Batman hava limanı bölgenin en güvenli limanlarından biri.

Kış koşullarında her ne kadar seferler rötarlı olsa da ‘Batman havalimanı’ son yıllarda yolcu kapasitesiyle adından söz ettiriyor.

Bakın, son 9 ayda Batman’dan seyahat eden yolcu sayısı 503 bin.

Kent merkezi nüfusu ise 450 bin olan Batman’da; neredeyse il merkezinin geneli kadar yolcu seyahat imkanı bulmuş. Oysa Batman havalimanından İstanbul ve Ankara’ya her gün 2’şer karşılıklı sefer var.

Bir de Batman-İzmir arasında haftada 3 gün direkt seferler düzenleniyor.

İş dünyası ağırlıklı olmak üzere Batmanlı esnafların çoğu Antalya’ya da haftada 3 gün direkt sefer düzenlenmesine yönelik çeşitli kampanyalar düzenlemişti.

Ancak sonuç alınamamıştı.

Az seferlere rağmen Batman havalimanında neredeyse yılda 600.000-700.000 arasında yolcu seyahat ediyor.

Eğer Antalya seferleri de Batman’dan başlatılmış olsaydı, bu sayı yılda 1 milyon yolcuyu bulurdu.

Batman’da uçak bulamayanlar haliyle soluğu Diyarbakır’da alıyor.

Komşuda hem uçak sefer sayısı fazla hem de biletler Batman’dan daha ucuz.

Artık THY ve diğer özel hava şirketleri Batman’daki bu potansiyeli göz ardı etmesin...