*Batman’ın yeni imar alanı olarak belirlenen Batman-Hasankeyf karayolu güzergahı kıyısındaki arazilerin yanına yaklaşılmıyor. Arsaların fiyatları cep yakıyor.

*Akça köyünde oturan bazı sakinler anlatıyor; “Toplulaştırma çalışmaları tamamlanmak üzere. Köyümüz eski bir yerleşim birimi ama yıllardır unutulan Tilmiz’in kaderi, bir anda imarla değişti.”

YENİ İMAR ALANIN GÖZDESİ

Batman’la birleşen Akça (Tilmiz) köyünün başına talih kuşu kondu.

Yaklaşık bir yıldır 18. Madde ile Toplulaştırma çalışmalarının sürdüğü Akça’da köylülerin yüzü gülüyor.

Kent merkezine 3-4 kilometre mesafedeki Akça’da oturanlar; yeni imarla köylerinin petrol kentinin modern bir semtine dönüşeceğine inanıyor.

Tilmiz’in ileri gelen ailelerinden bir simayla geçenlerde sohbet ettik.

Tilmizli o sima önemli bir gerçeğin altını çiziyordu;

“Biz, Batman’la komşu yerleşim birimiydik ama bir şey yapamadık. Köyümüzün de için de olduğu yeni imar alanı belki de petrol kentine yakışan bir modern semt kazandıracak. Köyümüz ne ‘köy’ ne de ‘mahalle’ statüsündeydi. Yeni imar, köyümüzün çehresini değiştirecek. 5-10 yıl sonra burayı belki de kimse tanımayacak. Akça ‘da Batman’ın diğer semtleri GAP, Belde ve Gültepe gibi hızla gelişecek.”

TOPLULAŞTIRMA HIZLANDIRILIYOR

Tapu ile Kadastro teşkilatlarının son günlerde toplulaştırma çalışmalarını tamamlama aşamasına getirdiği Akça, diğer adıyla Tilmiz’de gayrimenkul sahipleri, şimdiden yapacakları yatırımları düşünüyor.

Yatırımcı ve emlakçı’ların gözde alanlardan biri de Tilmiz ve çevresindeki araziler.

Toplulaştırma çalışmaları bu yılın sonunda bitecek.

Siz o zaman izleyin; yeni imar alanındaki bölgeyi.

Akça ve çevresindeki arazilerin ne kadar prim yapacağını varın, siz değerlendirin.

Geçenlerde Akça köy sakinlerinden biri anlatıyordu;

“İmara alınmadan önce köyümüzün çevresindeki arazilerin dönümü 30-40 bin TL’ydi. Bir yıldır imar planına alınınca şimdi arazilerin dönümü 300 ila 350 bin liradan alıcı buluyor.”

Desenize Akça’nın başına talih kuşu kondu.

YENİ HASTANE ÇEVRESİ DE BÖYLE

Güney Raman çevre yolu da, Tilmiz köyü kadar değerlendi.

Erköklü (Ermi) köyü ile 15 bin kişilik stadyum arasındaki 80 dönüm arazi etrafındaki arsalar; öyle bir prim yaptık ki, sormayın gitsin.

Yeni hastane bitişiğindeki AFAD ve Milli Eğitim’in yeni yatırımları, o bölgeyi belki de bir kaç yıl için de ikinci Turgut Özal bulvarı konumuna getirecek.

Şehir merkezindeki trafiği rahatlatacak yeni imar alanı ile yeni hastanenin yapılacağı ‘Güney Raman çevre’ yolu daha çok 2018 ila 2019 yılında bu şehrin yeni yerleşim birimleri olacak.

HASTANE TEMELİ YENİ YILDA

Batman’ın 400 yatak kapasiteli yeni hastanenin de temeli yeni yılın ilk aylarında atılacak.

Batman-Diyarbakır mesafesini kısaltan Güney Raman çevre yolu güzergahındaki Balpınar (Gıresira) belde çevresinde de yapılaşma için bir hareketlilik var.

Aslında yeni hastanenin temeli atıldığı an, orada yapılaşma mantar gibi türeyecek.

Bir çok yatırımcı, yeni hastane temelinin atılmasını bekliyor.

Şimdiden ‘Yap-satçı’lar ile emlakçıların yatırıma yöneldikleri Güney Raman çevre yolunda gerek yeni hastane gerekse de diğer yatırımlar, petrol dağının eteğinde yeni mahalle-semtleri petrol kentine katacak.

Kısacası bu şehrin geleceği; yeni yol güzergahlarının geçeceği alanlar ile yeni imar alanında…