** 1987 Yılında dönemin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’ın, Milletvekili merhum Aydın Baran’la birlikte açtığı eski Devlet Hastanesi binasının bir bölümü, değerlendirilmiyor.

** Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği’nin şu günlerde lağvediliyor. Yeni yapılanmanın olacağı İl Sağlık Müdürlüğü’nde artık gözler yeni yöneticilerde.

İLK DEVLET HASTANESİ BİNASI
1984-89 Yılları arasında Siirt ANAP Milletvekilliği yapan merhum Aydın Baran, bu şehre ilk Devlet hastanesini kazandırmak için ne badireler atlatmıştı.

Bu önemli yatırımı, şehrine kazandırmak için dönemin iktidar partisi temsilcileriyle köprüleri atmıştı merhum Baran…

Öyle ya da böyle dönemin Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’ın açılışını yaptığı o Devlet Hastanesi’nde şimdilerde in-cin top oynuyor.

Esentepe’nin yeni projesine dahil olması beklenen bu bina, belki de son günlerinde.

Yıllardır sağlık yatırımları bu şehirde nedense hep rötarlı gerçekleşti. Yaklaşık 2 yıl önce iktidarın birçok şehirde hayata geçirdiği ‘şehir hastaneleri’ projesi kapsamında Batman’a 400 yatak kapasiteli hastane projesi verilince adeta bayram ettik.

Geçen yılın ortalarında yer tespitinin yapıldığı Erköklü ile Karayün köyleri sınırındaki 80 dönümlük alanının kesinleşmesi, Güney Raman çevre yoluna ilgiyi de bir kat artırdı.

PROJELER HIZLANDIRILMALI
Sağlık yatırımlarında Batman’da önemli bir yatırım daha karşımızda duruyor.

350 Yatak kapasiteli Kadın Doğum ve Çocuk Hastalık Hastanesi binası, ikinci ihalesini bekliyor. Bu yatırımın da zamanında bitmemesinin bazı nedenleri var elbette.

Batman’ın tarihi ilçesi Hasankeyf’te devasa yeni hastanenin akıbeti meçhul. 50 Yataklı bu modern hastane, sağlık ocağı statüsüne alındı. Modern ameliyathane, araç ve gereçlere sahip hastanenin, yeni yerleşim birimindeki kaderi ne olacak?

Bu yeni hastane, bir türlü açılamıyor.
Hala Hasankeyf’ten, Batman’a hasta getiriliyor. Bir ara bu sağlık yatırımının Batman Üniversitesi bünyesinde açılması planlanan Tıp Fakültesi projesi için de gündeme gelmişti.

Yeni sağlık yatırımları hep gecikiyor. Bu projeler zamanında bitirilemiyor.
Batman’da bazı sağlık yatırımlarının özeti ne yazık ki bu!

Fazla söze gerek var mı?

ANIZ YAK, DUMAN OLSUN!
Evet, Batman’da yanlış hayvancılık politikaları nedeniyle hayvancılık ölmüş durumda.
Şu günlerde yaylalardan dönüş yapan besicilerin 5 ay süreyle yerleşecekleri çevre köy ve mezralarda süt ürünleri başta olmak üzere piyasaya hareketlilik gelecek.

2000’li yıllardaki hayvan sayımızın yarısının altına düştük.

Toprağımıza, tarımımıza ve hayvancılığımıza sahip çıkamıyoruz.

Geçenlerde anız kabusunu yazdık.

Maalesef çiftçinin, ‘Anızı yak, duman olsun’ mantığı var.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık teşkilatı, anız çalıştayına hazırlandığı şu günlerde Batman’ın havası malum komşu ilin tarlalarından yükselen anız dumanları, kabus gibi şehrin üzerine çöküyor.

Çalıştayda alınacak önlemler doğrusu merak konusu.

Hayvancılık bitiyor, yöredeki üretici samanı daha çok diğer bölgelere gönderiyor.

Merak ediyoruz; Batmanlı besici ve kasaplar bu manzaraya ne diyecek?