*Okurlarımız hep uyarıyor: “Lütfen yeni hastanemizi gündemde tutun ve bu şehrin hak ettiği yatırımların takipçisi olun.” Yeni Hastaneyi günlerdir gündemde tutan Batman Çağdaş, bu yatırımı hiç ama hiç gündemden düşürmedi…

*Batman’ın çözüm bekleyen sorunları var. Bu sorunların çözümü için de Çağdaş üzerine düşeni fazlasıyla yapıyor. Bazı sorunlar orta yerde duruyor diye de yine yerel medyadan öyle bir beklenti büyük ki. Sormayın gitsin. Bölge Devlet Hastanesi’nin temeli atılırken, üç mahalle yoktu. Günümüzde o hastane, yeni mahalleler arasında kayboldu…

BATMANLI BU YATIRIMI İSTİYOR

Evet herkes görüyor ki; Batmanlı yeni Hastanenin, bu şehrin sağlık sorununu çok rahatlatacağını biliyor.
358 Yatak kapasiteli Bölge Devlet Hastanesi’ne yolunuz düştüğünüzde, Acil Servislerin önü-baba günü gibi… Bir de hastaların ziyaretine gelenler, artık hastanenin cafe bölümünde yer bulamıyor.
Geçenlerde bir hasta ziyareti etmek üç-dört arkadaşla birlikte gittik Bölge Devlet Hastanesi’ne.
Acil Servislerin önünde onlarca kişi kuyruktaydı.
Normal bir iğne için bile bekleyenler vardı.
Yanlış anlaşılmasın. Acil servislerde görev yapan tüm doktor ve görevli personel beklenilenin üzerinde bir performansla çalışıyor.
Fakat yılda neredeyse 2 milyona yakın hasta bakan Batman, nedense yeni hastane yatırımında sınıfta kaldı .
Batmanlı hastalar çile üstüne çile çekiyor.
Dün bu satırları yazarken, ‘Zeki’ isminde bir okurumuz aradı.
Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde adından söz ettiren Onkoloji Bölümü’nden Murat Keser’in atamasının 1.5 ay önce İzmir’e çıktığını ve yerine onkoloji uzmanının atanmamasından yakınıyordu. Okurumuz haklıydı.

600 BİN NÜFUSLU ŞEHİRDE SAĞLIK ÇİLESİ
10 Yıldır kapasitesinin üzerinde hasta kabul eden Batman Bölge Devlet Hastanesi’nin bu şehrin yükünü kaldıramadığı gerçeğiyle yüz yüzeyiz.
Dün sabah okurumuz anlatıyordu:

“Hastane bünyesinde küçük bir Onkoloji bölümü açılmış. Yeterli olmasa da başında başarılı bir uzman vardı. O’ndan memnunduk ama bir süre önce ataması İzmir’e çıkınca, yan daldaki dahiliye uzmanları görevlendirildi. Eskisi gibi bu birimde hastalar yeterli doktor görmüyor. Neden buradan İzmir’e giden Onkoloji uzmanın yerine atama yapılmadı? Koca 600 bin nüfusu bir şehre bir Onkoloji uzmanı çok mu görülüyor...”
Evet, aylardır “Batman’a 500 yatak kapasiteli hastane yapılsın” diye diye derdimizi kimseye anlatamadık.
Bakın, çok uzak değil. Elazığ ve Diyarbakır illeri yeni hastane yatırımlarında büyük aşama kaydetti.

Elazığ, son iki yılda sağlık yatırımlarında en büyük yatırımı kaptı.
Hastaneler şehri Elazığ’a tam 1050 yatak kapasiteli 7 yıldızlı otel kazandırıldı.

O HASTANE YAPILIRKEN, ÜÇ MAHALLE YOKTU
Batman’ın modern semtlerinden Belde, Gültepe ve Tilmerç Mahallelerinin olmadığı dönemlerde, yani 1994 yılında temeli atılan Bölge Devlet Hastanesi o günden bugüne yatak kapasitesi nedense büyütülmedi.
O hastanenin temeli atıldığında günümüzün modern üç semti de yoktu. Çöl ortasında temeli atılan mevcut hastane ise artık günümüzde Batman’ın sağlık sorununu kaldırmıyor.

358 Yatak kapasiteli hastanenin oto park bölümünde trafiğin böyle kilitleneceğini kim tahmin ederdi? Şimdilerde üç büyük mahallenin ortasında kaybolan eski hastanenin imdadına yeni hastanenin yetişeceğini tüm Batmanlılar biliyor.
Ancak şunu bilmeliyiz ki; yeni hastanenin 200 yatak kapasiteyle yapımına başlanılması; yatak kapasitesini artırmayacak diye bir şey söz konusu olamaz. Bu yatak kapasitesinin 500 ve daha da yükseltileceği yönünde de bazı gelişmeler var.
Evet, yeni Hastanenin Batman’da gecikmesinde herkesin bir payı var.
Geçmişte arsa alternatifleri yüzünden bu yatırım geciktikçe gecikti.
Bu şehir için yatırım kararı çıktığında işe başlanılmış olsaydı, bu önemli sağlık yatırımı da bu kadar gecikmezdi.
Evet bir kez daha yazmakta yarar var.
Artık bu şehrin hak ettiği sağlık yatırımı bu yıl mutlaka gerçekleşmeli.
Batman’a 25 yıl önce yapılan hastane bu şehrin yükünü kaldırmıyor.
Batman’ın şiddetle yeni hastaneye gereksinimi var…