*Batman Bölge Devlet Hastanesi 2005’te hizmete açıldı. Çevredeki yerleşim birimleriyle birlikte yılda 2.5 Milyon hasta kabul eden hastane, artık bu şehrin yükünü kaldıramıyor.

*Tam 3 yıldır Batman’a yapılması kararlaştırılan 500 yatak kapasiteli hastane yerinin belirlenmesine rağmen temeli atılmadı.

HASTANE TEMELİ ATILSIN ARTIK
Batman’ın Gültepe Mahallesi’nde 2005 yılında hizmete açılan Batman Bölge Devlet Hastanesi, yılda tam 2.5 Milyon hastaya bakıyor... Poliklinikler her sabah şifa bulmak isteyenlerle dolu... İzdihamın yaşandığı bu hastanede manzara bir türlü değişmiyor.
Bu hastanenin kent merkezinin yanı sıra çevre illerine de yetmeyeceği ortada. Sağlık Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı uygun görmesine rağmen bugüne kadar yeni hastanenin temeli inşa edilemedi.
Son iki yıldır yer tespitinin yapıldığı müjdelendi. Ancak henüz projesi bitip ihale aşamasına gelmedi.
Bu hükümet döneminde birçok il’de yapılan Şehir Hastaneleri sağlık yükünü hafifletmek adına yapılan önemli sağlık yatırımlarıydı. 500 Yatak kapasiteli hastanenin Batman’a yapılacağı kararıyla bu şehir belki de bu alanda yakaladığı güzel müjdeyi almıştı.
Belediye’nin de 1.5 yıl önce imardan geçirdiği Güney Raman çevre yolundaki arsada hiçbir eksiklik kalmadı. Şimdi de hastane için ayrılan Karayün ve Ermi köylerinin sınırındaki bu hastanenin atılması dört gözle bekleniliyor.

 

ÖZDEMİR DE SICAK BAKIYOR
Geçenlerde parti seçim lokalinde tebrikleri kabul eden AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir de bu önemli sağlık yatırımının gerçekleşmesine yönelik verdiği mesaj anlamlıydı; “O bölgeye bu yatırımın yapılması için daha önce de girişimlerimiz olmuştu. Duyarlı bir çevre bu önemli yatırımın gerçekleşmesi konusunda üzerine düşeni yapmıştı. Şimdi sıra bizde. Bu yatırımın Batman’a kazındırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Çünkü mevcut hastanemiz artık hasta kapasitesini kaldıramıyor…”
Batman için geçmişten günümüze gelen yatırımlar için artık çok hızlı kararlar alınıp, çok hızlı hayata geçirilmeli.
Bu şehrin üniversitesinin bünyesine öyle ya da böyle Tıp Fakültesinin de kazandırılması şart.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, seçim öncesinde ‘Tıp Fakültesi’ için de göreve hazır olduğunu açıklamıştı…
Yanı başımızdaki Siirt’in nüfusu, Batman’ın 3’te biri değil ama YÖK, bu şehre ‘Tıp fakültesi’ kararını aylar öncesinden vermişti.
Elazığ ve Şanlıurfa’da 1000’i aşkın yatak kapasiteli Şehir hastanelerinin binaları tamamlandı.
Bu iki şehrin yeni şehir hastaneleri önümüzdeki aylarda hasta kabulüne başlayacak.
Batman, arsası hazır bu önemli sağlık yatırımının temelini atamadı.
Bilmem fazla söze gerek var mı?

************

HAVA MANİA ENGELİ
Son bir yılda şehre yansıttığı projelerle adından söz ettiren Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, bugüne dek ne dediyse sözünü yerine getiren bir yönetici… Aynı zamanda gerçekleri konuşan tecrübeli bir bürokrat… Seçim arifesindeydi. Her kesimin dört gözle beklediği hava maniadaki gelişmeleri Batman Çağdaş’a açıklamıştı; “Hava Mania’nın yüzde 78’ie çözüldü. Bu konuda da mesafe kat ettik.”
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde bu konuyu adım adım takip eden Aksoy, inşaat sektörü başta olmak üzere şehrin istihdamında bir hareketliliğin de yaşanacağının altını çiziyordu.
Aslında Batman, 2-3 yıl öncesinden bu sorunu çözseydi, buradaki önemli inşaat firmalarını Adana, Mersin, İzmir ve İstanbul’a kaptırmazdı…
Her yıl ortalama 150 bin kişi inşaat sektöründe istidam imkanı bulurdu…
Batman’da inşaat sektörü son yıllarda ‘Hava mania’ sorunu yüzünden can çekişiyor. Firmaların çoğu büyük şehirleri tercih etmek zorunda kaldı.
2000’li yıllardaki yapıların gerisine düştük.
Şehrimizin can simidi olan inşaat sektörüne sahip çıkmıyoruz.
Hava mania konusu üzerinde defalarca durduk, durmaya da çalışacağız.
Bu şehirde onlarca STK var ama içlerinde bir tek muhatap çıkıp “Arkadaş biz bu konuda mağduruz. Şehir kaybediyor” diyemedi.
İnşaat sektörünün son yıllarda yerinde saymasının bir nedeni de kimsenin sorumluluk almaması.
Ben merak ediyorum…
Herkesin son dönemlerde yüklendiği Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy’un gösterdiği çaba kadar acaba kaç kişi sorunun çözümü için girişimlerde bulundu?
Çok merak ediyorum…
Batman’da inşaat sektörü içindeki firmalar ya da ilgili STK’lar 78’i çözümlenen bu hava mania meselesiyle ilgili gelişmeler için ne diyor?