*Yeni hastane sorununun kangren haline geldiği Batman’da, hemen herkesin gözü bu sağlık yatırımında. Bu önemli sorunun üzerinde duran Vali Hulusi Şahin’in, bu ay içinde hastane inşaatının 500 yatak kapasitesine çıkarılması için yatak kapasite revizyonu onayının beklendiğine dikkat çekmişti.

*Bu önemli sağlık yatırımının Batman’da gerçekleşmesi için çok yazdık. Bu ay sonuna kadar 500 yatak kapasiteli hastane konusunda ciddi gelişmelerin de olması an meselesi. Batman’ın 2020 yılında yeni hastanenin temeli atılması için de bu sağlık yatırımının bu yılsonuna kadar yatırım kapsamına alınması gerekiyor…

YENİ HASTANE YENİ YILDA OLMALI

Geçen hafta Vali Hulusi Şahin,  geçen hafta ‘Batman İl Yıllığı’ kitabında önemli konulardan biri de 500 yatak kapasiteli yeni hastane ile ilgiliydi.

İl yıllığı kitabının değerlendirmesinde Vali Şahin, bir gerçeğin altını çiziyordu:

“Sağlık hizmetlerinden yararlanma imkanları bakımından, son yıllardaki genel iyileşmeye rağmen personel sayısı, sağlık hizmetlerine erişilebilirlik ve özellikle sağlık kuruluşlarının kapasitesi açısından ilimiz, ülkemiz genelinin gerisinde kalmıştır.  Buna rağmen ilimizdeki hastaneler, çevre illerden yoğun şekilde hasta almaktadır. Sağlık alanında bölgenin merkezi olan Batman’da oluşan bu yoğun talep, sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemektedir.”

Vali Şahin’in altını çizdiği bir ayrıntı daha vardı:
“Sağlık Bakanlığı’nca 2023 yılında 100 bin kişiye düşen yatak sayısının 320’ye çıkarılması hedeflenmektir. Bu hedef göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki 4 yıl içerisinde ilimizde 100 bin kişiye düşen yatak sayısının 221’den 320’ye çıkarılması gerekmektedir.”

Tam 6 Yıldır gündemde olan Batman’ın yeni hastanesinin 500 yatak kapasitesine çıkarılmasına yönelik projenin yeni gelişmelerine de Vali Şahin, dikkat çekiyordu:

“2016 Yılında 200 yatak kapasiteli olarak yatırım programına alınan Batman’ın yeni Devlet Hastanesi’nin çok yetersiz olması nedeniyle hastane inşaatının 500 yatak kapasitesine çıkarılmasına yönelik çalışmalar son aşamada. Sağlık Bakanlığı’nca Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na hastane yatak kapasitesinin artırılması teklif edilmiştir. Ve yeni hastanenin yatak kapasite revizyonunun onayı beklenmektedir.”

Bu ayda Batman’ın yeni hastanesi için yeni gelişmeler yaşanabilir.

BATMAN, YATAK KAPASİTESİ’NDE 80’İNCİ SIRADA

100 Bin kişiye düşen hastane yatak kapasitesi bakımından Batman hem OECD ülkeleri hem de Türkiye ortalamasının çok altında.

Batman’da 100 bin kişiye düşen hastane yatak sayıları bakımından Türkiye genelinde 61’inci sırada.

Kamu Hastaneleri sıralamasında da Batman, Türkiye genelinin 80’inci sırasında bulunuyor.

Batman’da sağlık sorunu kangren haline gelmiş durumda.

Ve yeni hastanenin temelinin 2020 yılında atılması için bu işe öncellikli olarak el alınmalı.

Batman Valiliği’nin ‘2019 İl Yıllığı’nda çarpıcı bir tablo daha.

“Sağlık Bakanlığı’nca 2023 yılında yüz bin kişiye düşen yatak sayısının 320’ye çıkarılması hedeflenmektedir. Bu hedef göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki 4 yıl içerisinde Batman’daki 100 bin kişiye düşen yatak sayısının 221’den 320’ye çıkarılması gerekmektedir.”

Batman’da sağlık sektörünün ne kadar gerilediğini yukarıdaki veriler açıklıyor.

Yeni sağlık yatırımları, bu şehir için kaçınılmaz olmuştur.

YENİ HASTANE KAPASİTESİ ARTIRILACAK

Batman’ın sağlık sorunun az da olsa çözecek olan yeni hastane yatak kapasitesinin artırılması için de gelişmeler olumlu.

Ancak yeni hastaneye 2020 yılında başlanılması gerekiyor.

Batman’ın şiddetle yeni hastaneye gereksinimi var.

Arsası ve hatta proje taslağı da hazır olan yeni hastane için yakın bir sürede önemli gelişmelerin olacağına inanıyoruz.

Yılda 2 milyon hasta kabul eden mevcut Bölge Devlet Hastanesi’ne alternatif yapılacak yeni hastane için mevcut kamu hastanelerinin yükünü rahatlar, vatandaş şifa için büyük illerin yolunu tutmaz.

Bu arada ele alınması gereken öncellikli konu hastanenin yatak kapasitesinin artırılması.

Birçok kez bu önemli konuyu yazdık.

Bölge Devlet Hastanesi’nin koridorları hasta dolu.

Her şey bir yana; yeni hastane konusunda herkes kafa yormalı…

Özetle söylemek gerekirse; Batman’da acil çözülmesi gereken sorunlardan biri yeni hastane…

Kalın sağlıcakla…