**250 Yataklı mı yoksa 400 Yatak kapasiteli hastane mi... Kapasitesi tam bilinmiyor ama bilinen tek şey; Güney-Raman çevre yolunda 80 dönümlük arsada bu sağlık kuruluşunun temelinin henüz atılmaması...

**O güzergahtaki hastanenin yeri bile gizleniyor nedense. Yoksa yeni hastane başka bir yere alana mı kaydırılacak? Sahipli şehirler, ‘Şehir hastaneleri’ne kavuşurken, biz hala yeni hastanenin temelinin atılmasını bekliyoruz...

GECİKEN SAĞLIK YATIRIMI
Sağlık Bakanlığı, 1.5 yıl önce Batman’a yeni bir hastane yapılmasını kararlaştırmıştı.
Önceki Vali Azmi Çelik’in üzerinde titizlikle durduğu yeni hastane için yer arayaşı günler sürmüştü.
Şehrin yeni gelişim bölgesi olan Güney-Raman çevre yolunda Milli Eğitim’e tahsis edilen 80 dönümlük arazi, yeni hastaneye tahsis edilmişti.
Geçen yıl temeli atılması kararlaştırılan yeni hastanenin projesi bile hazır. Kimi çevreye göre 250 yatak, başka çevreye göre ise 400 yatak kapasiteli inşa edileceği açıklanan yeni hastanenin yapılacağı alanda yeller esiyor...
Bu önemli sağlık yatırımı nedense geciktiriliyor...
Milletvekili Ataullah Hamidi ile Vali Ahmet Deniz, yeni yerleşim alanına bu önemli sağlık yatırımının gerçekleşmesi için ellerinden geleni yapıyor ama sanki gözükmeyen bir güç, bu yatırımı engelliyor.

YENİ HASTANEDEN KOMŞULARDA YARARLANACAK
Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde yılda ortalama 1.5 milyon kişi tedavi görüyor.
Mevcut hastaneler yükü kaldıramıyor.
5 Özel hastanenin de hizmet verdiği Batman’a; Zaho, Duhok ve Erbil’den gelenler, sağlık hizmetinden memnun ama şehir merkezi 402 bin nüfusu geçen Batman’da; günümüzde ne Araştırma İhtisas Hastanesi var ne de Tıp Fakültesi...
Bu şehre yapılması kararlaştırılan yeni hastanede tüm Batman’ın yanı sıra komşu şehirler ile Irak ve Suriye’den gelenler de yararlanacak.
Yeni hastanenin yapılacağı ‘Güney-Raman çevre yolu’ güzergahı ideal bir yer. Batman şehir merkezinde kalan Bölge Devlet Hastanesi ve özel hastanelere giden yolların haline bakın.
Akşam ve sabah saatlerinde şehirdeki tüm yollarda trafik kilitleniyor. Yeni Hastanenin şehir dışında yapılması yerinde bir karar. Trafik ve nüfus yoğunluğunu göz önünde bulundurduğumuzda yeni hastanenin ‘Güney Raman çevre yolu’nda yapılması doğru. Ancak bu hastanenin temelinin de en kısa zamanda atılması gerekiyor.

ŞEHİR HASTANESİ, 3 OSB’YE BEDEL
İlk entegre şehir hastanesi olma özelliğini taşıyan ‘Mersin Şehir Hastanesi’ 3 Organize Sanayi Bölgesine bedel.
İşte Mersin’deki yeni hastanenin özellikleri;
“Son teknoloji cihazlarla donatılan 5 yıldızlı otel konforunda tasarlanan 1294 hasta yatak kapasitesine sahip Mersin Şehir Hastanesi'nde 5 bin kişi istihdam ediliyor. 51 ameliyathanesi, 210 yataklı yoğun bakım ünitesi, 230 poliklinik odası, 12 bin poliklinik hasta kapasitesi, 3 bin 858 araçlık otoparkı ve helikopter pisti bulunan hastane aynı zamanda bölgenin sağlık turizmine de ev sahipliği yapıyor.”
Keşke Batman’a da bir ‘şehir hastanesi’ kazandırılsaydı. Çünkü o hastaneden komşu şehirlerde yararlanabilecek. Batman hızla gelişen bir şehir. Yeni bir sağlık yatırımı düşünürken, her yönüyle düşünülmeli, kapasitesi artırılmalı. 30 Yıl önce o küçücük hastaneyi Batman’a kazandıran dönemin Milletvekili merhum Aydın Baran’ın ismi hala unutulmuyor.
Batman’da öylesine hızlı bir yapılaşma oldu ki, neredeyse yeşil alan kalmadı, mevcut sağlık kuruluşları da şehrin içinde kaldı. Keşke 3 OSB’ye bedel ‘Mersin şehir hastanesi’nin benzeri Batman’a kazandırılabilseydi.
Yine de yeni hastanenin temelinin bir an önce atılması Batmanlıların tek dileği.

GÜNEY RAMAN ÇEVRE YOLU NİHAYET
Şehir içi trafiğini rahatlatacak olan ‘Güney Raman çevre yolu’ nihayet bitiyor.
İstimlak bedelleri yüzünden tam beş yıldır mahkemelik olan 900 metre mesafe çevre yolunu kilitlemişti.
Batman çayı kıyısı ile Balpınar belde girişi arasındaki 900 metre mesafelik yol güzergahının yapımını üstlenen Dem-Yol firması, kolları sıvadı.
Yolun büyük bölümü trafiğe açılmış ama Diyarbakır karayolu ile bağlantısı olacak olan güzergah nedense arsa sahiplerinin ‘fiyat yetersizliği’ yüzünden bitirilememişti.
Batman Üniversitesi Batı Raman kampüsüne giden güzergah trafiğe açık. Fakat Balpınar ile Batman çayı kıyı bölümünü kapsayan 900 metre yıllardır trafiğe kapalı.
Yol güzergahın bir bölümü neredeyse tamir görecek duruma gelmiş.
Bu manzara insanlara eziyetten başka bir şey değildi.
Şaka bir yana; yıllardır o yolun bitmesine taş koyanlar bu şehre nasıl bir eziyet çektirdiklerini ne zaman fark edecekler? Çok merak ediyoruz...