Değerli Okurlar, Batman Yaşar Kemal Kent Ormanı ile ilgili çok sayıda yorumum bu köşede takdirlerinize sunulmuştur. Yıllar yılıdır o alanı savunan ve bunun için gönüllü mücadele veren biriyim.

Yaşar Kemal Kent Ormanında sayısız kez fidan dikim etkinliği gerçekleştirdik. Sadece eski Başkanlardan Sayın Hüseyin Kalkan ile diktiğim fidanların sayısını hatırlamıyorum bile...

Sayısız kez temizlik kampanyası düzenlemiş, çevrecilerle alanı temizlemişiz.

Madde bağımlılarının mesken edindiği alana dikkat çeken yazılarım arşivde duruyor.

Bu kadar ilgili olduğumuz parka, 3 Ağustos 2019 Cumartesi günü müdahale edildi. Belediye kepçe ve dozerleri hoyratça bir müdahale ile 170 dolayında yetişkin çam ağacını tarumar etti. Bu hadiseyi duyar duymaz alana koşmuş, sosyal medya üzerinden sert tepki göstermiş, basını bilgilendirmiş, Belediye Eş Başkanı Dr. Mehmet Demir'e ulaşarak, seçim öncesinde ve kongremizdeki "Çevrecilerle istişare yapma" sözünü hatırlatmışımdır. Çamlıtepe sakinlerinden bazılarının yol problemi için yeşil dokuya zarar verilmiştir. 22 Şubat 2016 tarihinde belediyede yapılan toplantı ile ilgili yazımdan bazı bölümleri kamuoyunun bilgisine sunduktan sonra, inşallah diğer günkü yazımda son gelişmelerin bir değerlendirmesini yapacağım. İşte size 2016 yılındaki yazımdan bazı bölümler:

BELEDİYE STK-HALK BULUŞMASI!..

Batman Belediyesi çok uzun bir aradan sonra tanık olduğum önemli bir halk-STK buluşmasını gerçekleştirdi…

Cumartesi günü Belediye konferans salonunda düzenlenen toplantıda eleştiri ve öneriler alınacaktı. Toplantının gündemi kadar, atılan adım olumlu ve sevindiriciydi…

Kentimizin yeşil alanlarını da ilgilendiren önemli bir toplantıydı.

Çamlıtepe mahalle sakinlerinin davet edildiği ve bu mahallenin genel sorunlarının tartışılacağı toplantıya muhtarla birlikte yaklaşık 50 vatandaş katılmıştı.

ÇAMLITEPELİLERİN YOL PROBLEMİ…

Çamlıtepe mahallesinin özellikle Yaşar Kemal Kent Ormanı arkasında kalan sakinlerinin en önemli problemleri ‘ulaşım’ sorunuydu. Belde lise ve ilkokullarının yukarısından geçen demiryolu hattı nedeniyle ulaşımda sıkıntı yaşayan semt sakinleri, toplantıda söz alarak sorunlarını dile getirdiler.

Hemen hemen herkes yol sorunundan yakınıyordu. Ancak sanki tek alternatif Yaşar Kemal Kent Ormanıymış gibi oradan bir yol açılmasını istiyorlardı…

Bu bizce kabul edilemezdi. Zira Yaşar Kemal Kent Ormanı için büyük emek veren bir Çevre Hareketinin-Batman Çevre Gönüllüleri Derneği’nin- temsilcisi olarak toplantıya davet edilmiştim.

Vatandaşların yol/ulaşım nedeniyle sıkıntı yaşadıkları bir gerçekti. Yıllar önce yapılan konutları çevreleyen Sol Sahil Sulama Kanalı ile Demiryolu ray hattı ulaşımda sıkıntılara neden oluyor. Belediye’nin şimdiye kadar yol sorununa çözüm getirmemesi zaten yerel yönetim adına bir eksiklik ve ayıptı…

2011 yılında bu köşede toplantıya konu olan konutların haklarını savunduğumda, sonraki yıllarda Sol Sahil Sulama Kanalı’ndan lağım sularının akması üzerine gerçekleştirdiğimiz eylemde mahalle sakinlerinden tek birini bile yanımızda bulmamıştık.

Çamlıtepe’nin Yaşar Kemal Ormanı çevresinde çok güzel yapıların alt ve üst yapı sorunları için Belediye’yi göreve çağırıyordum. Söz konusu onlarca apartmanın kanalizasyon hattının olmamasını hatırlatarak, “Batman’ın gelişmiş modern yüzü olacak bir semti foseptik çukuruna mahkum ediyorsunuz. Oturma ruhsatı verdiğiniz konutların su, kanalizasyon ve yol gibi sorunlarını ne zaman çözüme kavuşturacaksınız” şeklindeki eleştirilerimden toplantıya katılan vatandaşların tabi ki haberleri bile yoktu…

Bakınız 2011 yılı Eylül ayında bu köşede hangi eleştirileri yapmışım: Her tarafta apartmanlar yükseliyor ama ne içme ve kullanma suyu, ne yol, ne de kanalizasyon hizmetinin ‘h’si oralar gitmemiş…

Halkımız kendi başının çaresine bakıyor. Binaları taşıma su ile yapıyorlar veya kuyu açıyorlar. Haydi bunları yapabilirler, peki bu binaların atıkları nereye gidecek? Yaşar kemal Kent Ormanı ötesinden Demiryolu köyüne kadarki alanda yapılan binaların bölgeyi büyük bir foseptik çukuruna çevirmesine seyirci mi kalınmalıdır?

Evet, bu eleştirileri yaparak halkımızın sıkıntılarına çözüm arıyordum. Foseptik çukurlara karşı mücadelemiz üzerine çalışmalar hızlandırılacaktı. Yaşar Kemal Ormanı’na sayısız ağaç dikmekle kalmamış, defalarca temizlik kampanyaları düzenlemişiz. Madde Bağımlıları ile mücadele ederken dolaylı tehditler almışız…

Ormanın ışıklandırılmasından tutun, güvenlik sorunlarına, kanalın temiz tutulmasından çevre düzenine kadar her konuda mücadele veren bizleriz. Toplantıda bunlara dikkat çeken bir konuşma yaptım.

Halkımızın yol talebine de destek veriyoruz. Ancak Yaşar Kemal Kent Ormanı gibi Batman’ın güzide bir yeşil alanına müdahale kabul edilemez bir gelişmeydi. Belediye adına görsel sunum yapılacaktı. Oradaki alternatiflerde de Yaşar Kemal Kent Ormanı’nın alt kesiminden bir yol açılması yer alıyordu. Yaşar Kemal Ormanının iki yakasından açılacak yol için 270 yetişkin ağacın kesilmesinden söz ediliyordu. Bunların yerlerinden sökülüp taşınacağı yolundaki görüş, uzmanların söz almasıyla alternatif olmaktan çıkacaktı…

Yaklaşık 30 yaşında olan devasa ağaçların kesilmesini asla kabul edemezdim. Yaşar Kemal Kent Ormanı’na uzak olan konutlarda ikamet eden vatandaşların çok uzak bir yolu kat etmelerine gerek yoktu. Yeni alternatifler sunuldu. Sayın Nihat Ekinci’nin bizim de görüşlerimizi yansıtan, ormana müdahale etmeyen yeni alternatifi üzerine mutabık kalındı.

Batman Ekoloji Meclisi ile Batman Çevre Gönüllüleri Derneği yetkililerinin toplantıya davet edilmesi isabetli olmuştu. Orada söz alan iki çevre örgütünün duyarlı yaklaşımına Eş Başkanlarımızın da destek vermesiyle hayırlı bir toplantı oldu.

Belediye’nin bu tür istişarelerde bulunması olumludur. Devamını dilerim. Daha güzel ve yaşanabilir bir Batman için duyarlılığım inşallah devam edecektir.'

Bu yazımı 2016 yılındaki toplantıdan sonra yazmıştım. Sonraki yıllarda bahse konu alternatif İMKB Belde yukarısında alt geçit bir türlü hizmete açılmadı. O hizmetin verilmemesini eleştiren yazılarım arşivde duruyor. Yarın ki yazımda yapılan müdahaleye inşallah değerlendireceğim.

Devamı yarın