Değerli Okurlar, bu kentin tüm sorunlarıyla ilgiliyim.

Sorunların çözümüne katkı sunmak için de elimden gelen gayreti hem yazılarımla, hem sivil toplum kuruluşları çatısı altında gönüllülük temelindeki çalışmalarımla göstermeye çalışıyorum.

Sayın Valimizin Bismil Anız Programının önemi üzerine iki günlük yazı yazdığım malumunuzdur.

Bismil’deki salon toplantısını ise yarın yazmak istiyorum.

Neden mi?

Bismil’deki toplantıda gerçekten Sayın Valimizin anız yangınlarına karşı oldukça kararlı olduğunu gözlemledim. Üç gün üst üste anızları yazacak olsam bıkkınlık gelir diye Bismil’deki salon toplantısı izlenimlerimi inşallah yarın bilginize sunmak istiyorum.

Evet, bugün Yaşar Kemal Kent Ormanı hakkında bir değerlendirme yapmak istiyorum. Önceki gün Belediye Eş Başkanları ve diğer Belediye yöneticileri Kent Ormanında yeni proje çalışmaları hakkında kamuoyuna bilgiler veriyordu. Mensubu bulunduğum çevre örgütü adına davet edilmiştim.

Bir süre önce aniden Yaşar Kemal Kent Ormanı’na yol yapımı gerekçesiyle müdahale eden belediye yönetimine iki günlük yazılarımla gösterdiğim sert tepkiyi hatırlayacaksınız. Belediye yönetimi bu kez istişareye başvurmuş, bizleri davet etmişti.

**

**

ISRARLI ÖNERİLERİMİZ PRATİK BULACAK MI?

Şahsımın amacı her zaman bu kentin güzel yarınlarıdır. Bakınız Geçtiğimiz Temmuz ayında bir kez daha mevcut yönetime Yaşar Kemal Ormanı ile ilgili hangi talepte bulunmuştum; ‘Yıllardır ısrarla öneriler sunmama rağmen Yaşar Kemal Kent Ormanı için hiçbir olumlu adımın atılmamasını bu kent adına son derece talihsizlik olarak değerlendiriyorum. Her yıl ve her belediye yönetimine sorunun çözümünün önemini hatırlatmış, beklentileri dile getirmişimdir.

En son Kayyum yönetimine de Yaşar Kemal Kent Ormanı ile ilgili öneriler sunmuştum. Ne yazık ki Kayyum dahil, gelip geçen hiçbir belediye yönetimi, o güzelim piknik alanını karanlıktan ve maddecilerden kurtarmamışlar, bunun için pratikte adım atmamışlardır…

Ne yapayım, susayım mı?

Sayısız defa, maddecilerin aydınlatılmayan ve güvenliği sağlanmayan ormanlık alanda cirit attıklarını, vatandaşların güvenle piknik yapamadıklarını, çevre düzeninin berbat olduğunu, kısacası ormanın halka hizmete açılması için ivedilikle Belediye’nin harekete geçmesini isterken yanlış bir talepte mi bulunuyorum? Hayır, kesinlikle hayır…

Bıktırsak bile o park karanlıktan ve kötülerin mekanı olmaktan çıkarılıncaya kadar aynı talepleri yüksek sesle her gelen belediye yönetimine ileteceğim. Yeni Belediye yönetimine de adeta yazılarımla bir brifing vererek, onları göreve davet ediyorum.

Yaşar Kemal Kent Ormanı için Belediye Eş Başkanları Sayın Mehmet Demir ve Sayın Songül Korkmaz’a da önerilerim olacaktır. Bu önerilerimi dikkate almaları halinde benim veya ailemin kişisel bir kazancı olmayacaktır. Ancak kendileri halkın takdirini kazanacaktır.

**

**

Öncelikle Yaşar Kemal Kent Ormanı’nın bakımdan geçirilmesi ve güzel bir şekilde temizlenmesi gerekiyor. Ormanın bütün alanı çöplerden arındırılmalıdır…

İkinci acil yapılması gereken iş, bütün ormanın aydınlatılmasıdır. Kine Em ve Atatürk Parkı gibi Yaşar Kemal Kent Ormanı da ivedilikle aydınlatılmalı, çevre düzeni için gereken yapılmalı, vatandaşlar için ihtiyaç duyulan oturma bankları yapılmalıdır.

Yaşar Kemal Kent Ormanı’nda vatandaşların oturma bankları, kamelyalar, lavabo ve su ihtiyaçlarını temin imkanları sağlanmalıdır. Özel işletmeye mi verilir, elemanlar mı görevlendirilir bilemem, mutlaka halka açık temiz tutulan WC’ler olmalıdır. Halkın güvenle dolaşabilmesi için Yaşar Kemal Kent Ormanı için özel güvenlik elemanları görevlendirilmelidir… Söz konusu ormanı kendilerine mesken edinmiş bütün madde bağımlıları oradan uzaklaştırılmalıdır… Öte yandan parkta içki içilmesine kesinlikle izin verilmemelidir. Çünkü parkta içki içmeye gidenler sonradan her türlü olumsuzluklara sebebiyet verebilirler… Kimse çağdaşlık edebiyatı yapmasın. İçki nasıl şişede durduğu gibi durmuyorsa, istisnalar kaideyi bozmaz, içiciler de başka olumsuzluklara istemeseler de neden olabiliyorlar. Eğer yukarıda önerdiklerim belediye tarafından kendi imkanlarıyla gerçekleştirilemiyorsa, diğer kurumların destek vermeleri gerektiğine inanıyorum.

Tüm kanal boyunun yeşillendirilmesini öneriyorum. Batman’a yeşil bir gerdanlık kazandırılmalıdır… Son önerim ise kanal boyunun ışıklandırılmasıdır. Özellikle kent içinden geçen kanalın iki cephesi ışıklandırılırsa, kentimiz çok güzel bir estetiğe kavuşacağı gibi, o semtler Batman’ın gururu olacaktır. Yeni göreve gelen tüm belediye yönetimine eleştiriler için belli bir süre verdiğimi bilirsiniz. Bu yönetimi eleştirmek için de süre dolmak üzere. En azından bu park için yol haritasını açıklamalarını gerekli görüyorum. Duyarlı olunması ve kamuoyuna olumlu bir cevap verilmesi dileğimle.’

http://www.batmancagdas.com/yasar-kemal-ormanini-unutmadik-makale,13513.html

**

**

Bu yazımdan sonra Belediye’den en ufak bir dönüş olmadı. Ancak malum ağaç kıyımından sonra parkta hummalı bir çalışma dikkat çekti. Ormanlık alandaki çalışmaları geçtiğimiz günlerde görüntülemiştim. Belediye yönetimi basını da alana götürerek çalışmalar hakkında bilgi verdiler.

Toplamda 210 bin metre karelik Yaşar kemal Kent Ormanı’nın tümünün çimlendirileceği ve yeşil bir dokuya çevrileceği sözü verildi. Verilen sözleri önemsiyorum. Hayırlı her çalışmayı destekliyorum. Aşağıda özetle verdiğim bilgilerin inşallah takipçisi olacağım. “Yaşar Kemal Kent Ormanı bulunduğu konum itibariyle önemli bir noktada. Etrafında anaokulları, ilkokul, ortaokul, lise ve dengi okulların yanı sıra hastane ve ciddi miktarda bir nüfus bulunmakta.

Mevsim koşulları el verdiği sürece proje kapsamındaki 100.000 m2 çim alanı, 300 adet aydınlatma direği, sulama sistemi, (25.000 m2’lik küp taşı, desenli beton kayrak ), kaldırımlar, 400 araçlık otopark, 2000 adet çeşitli türde ağaç ve çalı işi tamamlanacak. 2020 yılında tamamlanacak olan projede piknik alanları, su oyunları, dinlenme alanları, kent mobilyası, bahçe aydınlatmaları, şelale, amfi tiyatro, engelli yoları, ibadethane, seyir tepeleri ve güvenlik alanları bulunacak.”