Temmuz-Ağustos ayları arasında Sason Mereto, Ağrı, Muş ve Hakkari’deki yaylaları dolaşıp koyun kırkma işini yapan 13 kişilik ekip kente döndü. 50 bine yakın koyun kırkma işini yapan İhsan Yörük ve Mehmet Baran: “Bölgede ne kadar dağ ve yayla varsa dolaşıp koyun varsa kırkma işini yapıyoruz. İşimizi seviyoruz” diyorlar.

YEVMİYELERİ 350 TL
Yaz aylarında sürülerini yaylalara çıkaran besicilerin imdadına Batman’dan 13 kişilik koyun kırkma ekibi yetişiyor. Yün için makaslarını yenileyen ekip, 1.5 ayda 50 bine yakın küçük baş hayvanı  kırpmadan geçirdi. İhsan Yörük ve Mehmet Baran’ın da aralarında bulunduğu 13 kişilik ekip, günde ortalama 1200 ila 1300 arasında koyun kırkma işini yaptı. Günlük yevmiyelerinin 350 TL civarında olduğunu belirten Mehmet Baran; “Yaz gelince yaylalara çıkıyoruz. Besicilerin bulunduğu noktalarda çadır kuruyoruz. Temmuz’un başında çıktığımız  yaylalara besicilerle iç içeyiz. Ağustos’un ilk haftasına kadar koyun kırkma işimiz sürüyor. Besiciler de yünden kazanıyor, biz de. Küçükbaş hayvanların yününün tonu 3500 TL’den Adana ve Gaziantep’teki yün fabrikalarına satılıyor” dedi.

“İŞİMİZİ SEVİYORUZ”
Batman’da oluşturduğu 13 kişilik koyun kırkma ekibinin yaylalarda yılda ortalama 50 bin küçükbaş hayvanın koyun kırkma işini yaptığını söyleyen İhsan Yörük, şöyle devam etti: ‘’Yaz mevsiminin sıcak günlerinde en güzel yaylalarındayız. Hem temiz hava alıyoruz hem de sağlıklı süt ürünlerinden faydalanıyoruz. İşimizi severek yapıyoruz. Sadece Batman yöresinin değil bölgedeki birçok besicinin de küçükbaş hayvanlarının koyun kırkma işini yapıyoruz. 1-1.5 ay süren kırkma işinin ardından evimize dönüyoruz. Çünkü, sonbahara doğru yaylalardan inen besiciler, koyunlarının yününü almak zorunda kalıyor. Bu yıl yaklaşık 50 bin civarında koyunun kırkma işlemini gerçekleştirdik. Yün işinde güzel para var. Tonlarca yün ekonomiye katkı sağlıyor.’’  (Reşat Yiğiz)

Editör: TE Bilişim