**Bu yıl bir çok bölgeden besicilerin saman ihtiyacını karşıladığı Batman ovasında tonlarca saman satışı gerçekleştirildi. Kırmızı samanın tonu 900 liradan satılırken, buğdayın kilosu da 850-900 liradan alıcı buluyor.
ÜRETİCİNİN ‘SAMAN’ KEYFİ
Bir dönemler para etmediği gerekçesiyle üreticinin tarlada bıraktığı saman, şimdi buğday kadar değerli. Zahireciler-Hububatçılar Derneği Başkanı Hifzullah Akdaş, kırmızı saman kilosunun Batman ovasında 900 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Batman samanının başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere bu yıl Karadeniz ve İç Anadolu bölgesine de gönderildiğini kaydeden Başkan Akdaş; “Hiç bir dönemde saman bu kadar prim yapmadı. Kırmızı samanın tonu 900 lira, beyaz samanın tonu ise 500 liradan alıcı buluyor. Batman ovasından bu yıl tonlarca saman, diğer bölgelere gönderildi. Şu anda saman ile buğdayın fiyatı aynı eş değerde. Bu yıl üreticinin yüzünü hububattan çok saman güldürdü” dedi.


STOKLAR TÜKENDİ
Batman ve ovasında hasadı yapılan mercimek, buğday ve arpa samanın tarladayken besicilere satıldığını ifade eden Başkan Akdaş; “Şimdiden kış stokuna yönelen Doğu ve Karadeniz bölgesindeki besicilerin taleplerini Batmanlı hububatçılar karşılıyor. Tarlada Suriyeli sığınmacıları saman istifi için çalıştıran üreticiler var. Makarnalık buğday tonunun Toprak Mahsulleri Ofisi’ne 800-900 liradan satan üretici, aynı fiyattan samanı da satabiliyor. Üretici üründen çok bu yıl saman sayesinde giderlerini karşıladı. Bir yerde saman, hububat üreticinin imdadına yetişti” diye konuştu.


ZİRAAT ODASI; “SAMAN PRİM YAPTI”

Batman Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Ebubekir Doğan, bu yıl yörede hububat verimiyle birlikte samanın da prim yaptığını ifade etti. Batman ovasındaki samanın sadece Doğu ve İç Anadolu’daki bölgelerle sınırlı kalmadığını söyleyen Genel Sekreter Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kalitesiyle Batman samanı, artık yurt dışına ihracatı yapılıyor. Başta Lübnan ve Beyrut olmak üzere Ortadoğu’daki bazı ülkelere gemiyle saman gönderiliyor. Batman samanı bu yıl beklenilenin üzerinde prim yaptı. Nereden bakarsanız bakın ,sadece Batman’da 100 bin tonun üzerinde saman satışı gerçekleşti. Bu da hasat sonrası çiftçiye adeta çifte bayram havası yaşattı. Önümüzdeki günlerde hasadı yapılacak mısır silajı ve samanı da prim yapacaktır.” (Barış Arslan)
 

Editör: TE Bilişim