**Batman’ın Kozluk ilçesine bağlı Tuzlagözü (Melafa) köyündeki köylüler, tuz  kuyularında ilkel şartlarda yılda yaklaşık 10 ton tuz üretiyor.

TUZ  KUYULARI İŞLETİYORLAR
Kozluk ilçesinin Tuzlagözü (Melafa) köyünde yıllar önce kurulan ve zarar ettiği gerekçesiyle kapatılan tuz kuyularını köylüler, kendi imkanlarıyla işletiyor. Kozluk ilçesine yakın mesafedeki Tuzlagözü (Melafa) yakınındaki tuz kuyuları, çevredeki köy sakinlerinin geçim kaynağı oldu. Yılda ortalama 10 ton tuzun üretildiği kuyuları işleten köylüler, yıllardır vergilerini ödediklerini belirterek; “Kuyuların bize devredilmesini istiyoruz” dediler.   Devamı

“ZOR ŞARTLARDA ÜRETİM YAPIYORUZ”
Tuz kuyularının yıllardır köylüler tarafından sırayla kullanıldığını belirten Tuzlagözü köyü sakinleri, şöyle konuştular; “Yaklaşık 9 metre derinliğindeki kuyularda su yüze çıkarılıp havuzlara aktarılıyor. Bir süre sonra güneşte suyun içindeki tuz ortaya çıkıyor. Ürettiğimiz tuzları işledikten sonra piyasaya sürüyoruz. Tuz üretimi sayesinde ailemizin geçimini sağlıyoruz. Dışarıdan tuz almamak ve tuz kaynaklarımıza sahip çıkmak için 15 yıldır vergimizi ödeyerek üretim yapıyoruz.”




YILDA 10 TON TUZ ÜRETİMİ
Geçimlerini tarım ve hayvancılığın yanı sıra tuz üretimde sağladıklarını ifade eden köylüler; “Kuyuları daha modern şartlarda işletmek istiyoruz. Bu nedenle kuyuların işletenlere tahsis edilmesini bekliyoruz.  Kendi imkanlarımızla kuyulardan tuz üretiyoruz. Nereden bakarsanız bakın, yılda 10 ton tuz üretimi gerçekleştiriyoruz.  Tuz üretimi dışında yapacağımız başka bir iş imkanı yok. Burada ya bu işi yapacağız ya da göç edeceğiz” diye konuştular.


Editör: TE Bilişim