**1965 Yılında Ulu Cami köşesinde 47 yıl süreyle kırtasiye malzemelerini Batman’daki öğrencilerle buluşturan Çelebi: “Ömrümün yarısı kırtasiyecilikle geçti. Mesleği çocuklara bıraktım. Bu şehrin dününe tanıklık yaptığım için kendimi mutlu hissediyorum” diyor.

BATMAN’IN İLK KIRTASİYECİLERİNDEN
1965 Yılında Diyarbakır’ın Bismil ilçesinden Batman’a yerleşen 90 yaşındaki Şevket Çelebi, kentin ilk kırtasiyecilerinden. 47 Yıl süreyle kırtasiyecilik yaptıktan sonra mesleği bırakan Çelebi: “Artık yoruldum. Çocuklarıma devrettiğim kırtasiyeciliğe başladığım tarih 1965’in sonlarıydı. Ulu Cami sokağında bu işe başladığımda Batman’da ilk kırtasiyeci Siirtli Sabri Doğan’dı. Sonradan merhum Serbest Koyuncu ve Siirtli Turhan ailesi bu işi yaptı. Ortağım Ara Bulut ile uzun süre kırtasiyecilikte bu şehre hizmet verdik. Eski defter ve kırtasiye malzemelerimizi alan Ahmet Güneştekin ve isimlerini hatırlayamadığım birçok öğrenci, Hakim ve Savcı oldu. O dönemin başarılı öğrencileri önemli yerlere geldiler” dedi.

“BATMAN’DA BETON EV YOKTU”
55 Yıl öncesinde Batman’a geldiğinde dönemin Belediye Başkanı merhum Sait Ramanlı ile Fen Müdürü merhum Cemil Rende’nin herkese kolaylık sağladığını da hatırlatan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü: “O dönemlerde Batman’da beton ev yok denecek kadar azdı. Bir Site Mahallesi ile Akyürek semtinde beton yapılar dikkat çekiyordu. Gerisi kerpiç evlerdi. Batman’ın o eski yapıları şehir büyüdükçe kayboldu. Ulu Caminin etrafında hayvan pazarı vardı. Eski esnaflardan hatırladığım caminin kapısında Diyarbakırlı fırıncı Kenan usta vardı. Şen pasajı o dönemler Batman’ın gözde iş merkeziydi.”

“BAŞARILI ÖĞRENCİLER YETİŞTİ”
1960-70’li yıllarda Batman’da yetişen öğrencilerin çoğunun başarısına da dikkat çeken ilk kırtasiyeci Çelebi: “Eskiden öğrencilerin tümü kırtasiye malzemelerini bizden alırdı. Son yıllarda bedava kitap dağıtınca eski kırtasiyecilerde şimdi diğer malzemeler satılıyor. Kırtasiyemde daha önce malzeme alan Uluslararası sanatçı Ahmet Güneştekin’in yanı sıra Hakim, Savcı, Kaymakam ve bürokratları karşımda görünce duygulanıyorum. Batman’a gelen o bürokratlar elime sarılıyor, öpüyor. Bu saygılarıyla duygulanıyorum. Zaman zaman eski işyerime gidip nostalji yaşıyorum belki eski arkadaşlarımı görürüm diye” dedi.

“YOĞURTLA DİNÇ KALDIM”
90 Yaşındaki Şevket Çelebi, uzun ömrünün sırrını da şöyle anlatıyor: “Kırtasiyecilik döneminde iki kez petrol sektöründe çalıştım. Bu süre 4 yılı geçmedi. Tekrar eski mesleğime döndüm. Petrol sektöründe önemli bir şeyin farkına vardım. Bize düzenli bir şekilde yoğurt verilirdi. O gün bugün yoğurdu kesmedim. 90 Yaşına geldim, Allah’a şükür ciddi bir rahatsızlığım yok. Her gün yürüyorum. 8 Çocuğumdan 107 torunum var. Eskiden Batman esnafına güven vardı. Batı illerinden senetsiz-sepetsiz mal getirirdik. Maalesef de bu güven de artık kayboldu. Batı eskisi gibi esnafa güven duymuyor. Keşke o güveni kaybetmemiş olsaydık.”

Editör: TE Bilişim