Arif Arslan’ın yazı dizisi 9


*Şeyh Osel kaya evlerinin bulunduğu Ulular Mahallesinde Ortaçağ ağırlıklı çanakları ile M. Ö.1. bin ve Roma dönemine ait tarihi eserler de suların derinlerinde kaybolacak. Şeyh Osel tepesindeki yerleşik alan köprünün korumasından sorumlu bölgeydi.

KAYA EVLERİ…

Kaya evlerinin bulunduğu Vadi yamacı, Ulular Mahallesinin hemen arkasındaki kireç kayalığı sırtın içine oyulmuş. Kayalığın değişik seviyelerinde, değişik boyutlarda yapılmış mekânların bazılarının önüne ve içine, bölme ve perdeleme amacıyla taş duvarlar örülmüş. Ocak, baca deliği, halka takma yerleri ve nişler var. Bazısı daha sonra ahır olarak kullanılmış. Köyün diğer yapıları kerpiç ve toplama taştan temelli, kısmen taş duvarlı, taşların arasında kil harç var. Kerpiç ve kil sıva arasına karışmış çanak kırıkları görülüyor. Az sayıda kesme taş da kullanılmış (Şeyh Osel Köprüsü’nün taşları?). Köy eski yerleşimi olabilir.

KÖPRÜ - VADİ İÇİ…

Ulular Mahallesinin kuzeydoğusunda dar bir boğaza giren Garzan Çayı’nın iki yakasındaki kireçtaşı kayalığın üzerine oturan ve iki yakadaki yüksek kayalığa bağlanan, biri büyük, diğeri küçük iki kemerli bir köprü. Köprünün ayaklarına, suyun akış yönünde sivri, karşı yöndekilere silindirik duvarlar eklenmiş. İçi sağlam harç ile birbirine bağlanmış taş blokajın üzerine kesme taşlar monte edilerek birbirine demir kenetlerle bağlanmış. Kesme taşlar Memikhan Köprüsü’ndeki taşların boyutları ile aynı. Köprü doğal tahribatın yanı sıra taş sökümü nedeniyle de tahrip olmuş.

MEMİKHAN KÖPRÜSÜYLE YAPILMIŞ

Köprünün doğusundaki tepenin üzerinde yer alan Şeyh Osel tepesindeki yerleşke, büyük olasılıkla köprünün korunmasından sorumluydu.

Şeyh Osel köprüsü, Memikhan köprüsü ile aynı dönemde yapılmış ve büyük olasılıkla aynı yol güzergâhına ait.

ALÇAK HÖYÜK…

Alçak höyük-tepe yamaç höyüğü Şeyh Osel köprüsü’nün 125 metre güneydoğusunda, Garzan Çayı’na burun yapan yüksek kayalık bir tepenin üzerinde. Kayalık, doğuda dik, batıda dalgalı bir şekilde çaya iniyor. Tepenin üzerindeki kayalar yer yer düzeltilmiş, taş duvar izleri var. Yerleşmenin yayılım alanı ve dolgu kalınlığını saptamak zor. Eteklere doğru taşlı alanlar görülüyor. Tepede üç tane defineci çukuru var. Çanak çömlek verilerine göre Roma ve Ortaçağ saptanmıştır. (Sürecek)


Editör: TE Bilişim