Bayram KALKAN

Aslen Batman-Beşiri doğumlu Kadir Özer (Özal), 50 yaşı deviren sanatçılardan.

25 Yıldır İzmir ve Antalya’da sanatla iç içe yaşadı.

Batman’ın müziğine 80 ve 90’lı yıllarda hizmet veren emektar sanatçıları arasında yer alan arkadaşımın; soyadı her ne kadar ‘Özal’ ise de herkes o’nu ‘Kadir Özer’ diyebiliyor.

Kadir’le yollarımızın kesiştiği; o dönemler müziğin adresi Paris pasajıydı.

Yıl 1983’dü.

Sıkıyönetim yeni kalkmıştı.

Dönemin sanatçıları daha çok Halk Müziği söylemeyi tercih ediyordu. Kadir Özer ise bir ilke imza atmıştı.

Batman’da tek bir sanatçı arabesk okumazken, Özer müziğin üç kategorisinde de okuyordu. Yani Arabesk, Özgün Müzik ve Halk Müziğini rahatlıkla okuyordu kadim sanatçı dostum Özer.

Arabesk müziğe geçişim de Kadir Özer’in desteğini aldım. Ben de o’na bazı Kürtçe şarkılar da eğitmenlik yaptım.

Tam 25 yıl süreyle memleket hasreti çeken arkadaşım Özer, büyük bir sürpriz yapıp Batman’a konuk oldu. Eski sanatçılar etrafını sardı, hasret giderdik, o eski güzel günleri yad ederek andık. ‘Ağa’ lakaplı Şemsettin Kapar ve Şehmus Tuncay’la,Turgut Özal bulvarında yüz yüze geldik. Kadir Özer’i karşılarında görünce inanamadılar ama hayat bazen böyle sürprizlerle doludur.

Herkes gibi eski sanatçılar da bir yerlere savrulmuştu.

Kadir Özer, yıllar sonra gördüğü Batman’ı anlatıyordu;
“Batman hep rüyalarımı süslerdi. Her an aklımdaydı bıraktığım şehrim. Havası bile bana yeterdi. Karşımda o bıraktığım Batman yoktu. Yine de sevdalı olduğum memleketim her şekilde kabulümdür. İlk geldiğimde çocukluk ve gençliğimizin geçtiği eski Raman sineması, Mehtap sineması, Elma sokağı, 1., 2. Cadde, DDY peronu ve Cumhuriyet meydanını dolaşıp durdum. Tanıdık bir sima aradım, selam alayım diye. Bulamadım ama yine de Batman’ı ve Batmanlıları çok seviyorum.”

80 ve 90’lı yılların Batman müziğini anlatıyor Özer;

“O yıllarda Batman’da müziğin muhteşemliği kadar izleyicinin de saygınlığı vardı. Nişan ve düğün törenleri, konserleri andırırdı. O düğün törenleri tıpkı solistler geçidi gibiydi. Sanatçılar arasında saygı ve sevgi ön plandaydı. Batman’ın sanatçıları ve düğün ekipleri bölgede el üstünde tutulurdu. Siirt, Midyat, Bismil, Kurtalan, Silvan, Sason, Kozluk, Hasankeyf, Beşiri ve Gercüş halkı, Batmanlı sanatçıları düğünlerine davet ederlerdi.”

Arabeski Batman’da en iyi icra eden Kadir Özer’i, dinliyoruz;

“Dönemin gençliği büyük bir aşk ve boşluk içindeydi. Teknoloji böyle gelişmemişti. Arabesk müziğine ilgi vardı. Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay, Müslüm Gürses, Hakkı Bulut ve İbrahim Tatlıses’in popüler dönemiydi. Arabesk müziğinin boşluğunu doldurmaya çalıştım. O kesime tercüman oldum. Başarılı olduğuma da inanıyorum. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Batman’daydım, hafta içi günlerim ise komşu il Siirt’te geçiyordu.”

Yıl 1992… Batman’ın il oluşunun üzerinden henüz iki yıl geçmemişti. İzmir’den gelen bir sahne teklifi Özer’in, müzik hayatında önemli rol oynamıştı ve Özer, o gün bugün aramızdan ayrılmıştı.

Bakın, Özer memleketinden kendisini ayıran o sahne macerasını da şöyle özetliyor;

“İzmir’den bir sahne teklifi almıştım. Meğerse o gün Maksim Akasyalar Gazinosu sahibi oradaymış. Sahne bitiminden sonra beni çağırdı. Bana gazinoda çalışma teklif etti, kıramadım. Tam beş yıl süreyle İzmir’de sahne aldım. Değişik illerden de teklif alıyordum. Antalya’dan gelen teklife ‘hayır’ diyemedim. 20 Yıldır Antalya’da aralıksız sahne alıyorum. İşte beni Batman’dan ayıran sahne maceram da bu…”

Birkaç günlüğüne konuk olduğu memleketinde eski sanatçı arkadaşlarını unutmayan kadim sanatçı dostum Özer, anlamlı bir mesaj da vermeden edemiyordu;

“O dönemlerde Batman müziğine emek verenlerden Bayram Kalkan, İsa Bürü, Faysal Gönülaçar, Celal Yılmaz, Veysi Güney, Şemsettin Kapar, Şehmus Tuncay, Nuri Akikol, Mesut Mert, Şehmus Kalkan, Şirin Esmer, Dobi Hasan, Şov ses Murat ve Sait Eren’e saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Onları hep anıyor ve seviyorum. Müzikte unuttuğum dostlarım varsa, aflarına sığınıyorum. Onları hep saygıyla anacağım…”

İşte gerçek bir sanatçı dost…

Editör: TE Bilişim