**Batman’ın Gercüş ve Hasankeyf ilçelerinde bağ bozumunda elde edilen üzüm, şimdi de kazan ve ocaktan oluşan maserelerde pekmez yapılıyor. 

LEZZETİNE DOYUM OLMUYOR
Tadı ve kalitesiyle bölgede önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Gercüş ve Hasankeyf ilçelerine bağlı köylerde yetiştirilen ürünler, geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüşüyor. Bir yıl boyunca bakımını en iyi şekilde yaptıkları bağlardan topladıkları üzümleri, evlerinin önüne getiren köylüler, bunları hummalı bir çalışmanın ardından lezzetli pekmeze dönüştürüyor. Gercüş Ziraat Odası yetkilileri, ilçede yaklaşık 1500 ton üzümün pekmez yapımı için ayrıldığını söylediler.




MEZRONE ÜZÜMÜN TADI BAŞKA
Tadı ve kalitesiyle Gercüş ve çevresinde yetişen üzümlerin adından söz ettirdiğini kaydeden Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, üzümlerden yapılan pekmezin de bölgede birçok yerleşim biriminde talep gördüğünü ifade etti. Üzümün pekmeze dönüşmesi için gerekli aşamalardan geçildiği düzenekleri olan çiğneme havuzu, mengene, dinlendirme havuzu, kazan ve ocaktan oluşan masere bulunduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Aydiş; “Pekmez için üreticiler emek veriyor. Geleneksel yöntemlerle yapılan bu pekmezin de tadı diğerlerinden farklı. Vatandaşlar topladıkları üzümleri önce çiğniyor, dinlenme havuzunda bekletiyor ve ardından kazanlarda kaynatıyor. Batman ve yöresinde üretilen üzümün büyük bölümü pekmeze dönüşüyor” dedi.
PEKMEZİN KİLOSU 10 LİRA
Yıllardır Hasankeyf ve Gercüş ilçelerinde pekmez yaptıklarını söyleyen bazı üzüm üreticileri, işlerinin zor ama pekmez lezzetinin de paha biçilemez olduğunu kaydettiler. Topladıkları üzümlerin önce suyunu çıkardıklarını, daha sonra dinlendirildikten sonra saatlerce kaynattıklarını belirten üzüm yetiştiricileri; “Bağlardan topladığımız üzümlere pekmezin mayası olarak gördüğümüz temiz topraktan bir avuç atarak bir süre daha kaynatarak pekmezi hazırlıyoruz. Dağdan getirdiğimiz temiz toprakla lezzeti ve doğalıyla adından söz ettiren pekmezin kilosunu 10 liradan satıyoruz. Pekmezden sonra da pestil yapımına başlayacağız” diye konuştular.

Editör: TE Bilişim