** Batman Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yusuf Arslan, 450 öğrenci üzerinde yaptığı ankette üniversite öğrencilerinin astronomi ve uzay keşiflerine ilgisiz olduğu sonucuna ulaştı.

 

450 ÖĞRENCİYE ULAŞTI
Batman Üniversitesi’nde 450 üniversite öğrencisinin astronomi ve uzay keşiflerine olan ilgilerini anlamak için anket çalışması yapan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arslan, çarpıcı bilgilere ulaştı. Yapılan araştırmaya göre üniversite öğrencilerinin astronomi ve uzay keşiflerine ilgileri bilinenin aksine oldukça düşük olduğunu tespit eden Arslan, araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin sadece %9.6’sı astronomi ve uzay keşiflerine ilgi gösterdiğine dikkat çekerken, öğrencilerinin %90.4’ü sosyal medya, eğlence, bölüm dersleri, din ve siyasi konularla ilgilenmeyi tercih ettiğini söyledi.

 

ANKETİN DETAYLARI

Yrd. Doç. Dr Arslan, anketiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Okullarımızda ‘merak eden, araştıran, sorgulayan,  keşiflerle ilgilenen’ bireylerin sayısı giderek azalıyor. Bırakalım diğer keşifleri, uzaydaki en sıra dışı keşifler bile çok az öğrencide heyecan uyandırıyor. Akademik personel bile en sıra dışı uzay keşiflerine karşı gereken ilgiyi göstermiyor. İlk, orta, lise ve üniversitelerdeki geleneksel ezberci alışkanlıklar, klişe bilgilerin dışına çıkılamaması bunda büyük rol oynuyor. Uzay yarışında geri kalmamızın nedeni insan yetiştiren kurumlarda gizli. İnsan yetiştiren kurumların niteliğindeki bu seviye ile sıfırdan bir şey üretmek neredeyse imkansıza yakındır.” 

Editör: TE Bilişim