Arif Arslan

885 Rakımlı Beşiri-Kira dağından Batman ovasına bakınca; dikkatinize çeken ‘Zilan türbesi’ oluyor. Organize Sanayi Bölgesi ile Beşiri Örmegöze köyü arasında kalan ‘Şeyh Halit Türbesi’nin de bulunduğu ‘Zilan’ türbesinde Ocak ayının son günü ile Mayıs’ın ortalarında anma etkinlikleri gerçekleşiyor.

Yılların geleneğinin sürdüğü türbenin biraz da geçmişini bilmek gerekiyor…

90’lı yılların başına kadar çevre düzenlemesinin yetersiz olduğu ve ibadet evinin olmadığı türbeye merhum Şeyh Süleyman Bağdu, inanılması güç hizmetler vermişti. Bağdu ile ilgili ne yazarsak mutlaka eksik kalır…

2006 Yılına kadar o güzelim türbeye sayısız ağaç diken ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen konukların ibadetlerini modern bir camide yapabilmeleri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan Şeyh Süleyman Bağdu mekanı cennet olsun, sulhuyla bir çok kesimin takdirini toplamıştı. Kardeşi İsmail Bağdu ile o türbe etrafındaki tarlaların tozunu az yutmadılar.

Yılların geleneğinin hala sürdüğü Zilan türbesinde yılda iki kez on binler ağırlanıyor.

2006’dan bu yana merhum babasından aldığı görevi layıkıyla ve eksiksiz yerine getiren Selman Bağdu’nun mütevaziliği, türbede bir gönüllü gibi çalışması da herkesin takdirini topluyor.

O da merhum babası gibi Trakya, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu bölgesinden gelen konukları, en iyi şekilde ağırlamanın gayreti içinde.

Bugün “Batman’ın fotoromanı” nostalji köşemizde 90’lı yıllarda türbenin çevre düzenlemesi çalışmalarına yönelik bir fotoğraf dikkat çekici. O yıllar öncesinin karesi, türbedeki çalışmaları özetler gibi.

Hemen her yılın Ocak ayının son günü ile Mayıs ayının ortasında anma etkinliklerine tanık oluyoruz. Her yıl bir önceki yıla oranla örnek organizasyonların yapıldığı türbedeki hoşgörü ise ayrı bir güzellik.

Şeyh Süleyman Bağdu’nun ölümünün 12. Yılındaki anma etkinliğindeydik iki gün önce…

Bahardan kalma bir gün…

İstanbul, Samsun, Giresun ve diğer illerden kalabalık bir kitle anmadaydı.
Türbe kapısı önünde şeyh Selman Bağdu, konukları ağırlıyordu. Batman’ın saygın simalarının da aralarında bulunduğu kalabalık grup, öğle namazıyla birlikte yarım kilometreyi bulan yer sofrasında yerini alıyordu.

Bir bakıma Türkiye mozağini oluşturan o sofrada sevenleriyle birlikte oturan Şeyh Selman Bağdu, anlamlı mesajlar veriyordu…

İbadetlerini yerine getirip, vedalaşan Mayıs ayındaki etkinlikte buluşmak üzere ayrılanları da uğurluyordu Bağdu…

Çevre düzenlemesi ve yeşil bir ortamı olan türbe, konuklara refahlık veriyor. Türbede her kesimden insanlar, kardeşlik ve hoşgörüyle bir araya gelip ibadetlerini yapıyor.

Zilan türbesinde bir anma etkinliği daha geride kalmıştı.
Kısacası; şeyh Süleyman Bağdu unutulmayacak. Bağdu’nun ölümünün 12. Yıldönümünde sevenleri o’nu bir kez daha özlemle andı.

Editör: TE Bilişim