Arif Arslan

Köy pazarında sıklıkla yaptığım izlenimin bir nedeni de hala bu coğrafyada organik köy ürünlerinin mutfağımızdan kesilmediğiyle ilgilidir. Köy pazarında tezgahlardaki o organik ürünler gerçekten muhteşem. Beyaz-otlu peynir, yeşil ve siyah zeytinler, pembemsi domatesler, tatlı ile reçelin yapıldığı 40 kilo ağırlığındaki kabaklar, biberler, turplar, palamut ve köy yoğurdu, size sonbahar mevsimini anımsatıyor.

Bölgedeki belki de en renkli köy pazarı Batman’ın eski çarşısında Lale camii ile Ulu camii arasındaki ‘Alo Tevşo’ ismini verdikleri güzergahtır. Eski şehrin bir köşesine sıkışmış bu Pazar’da kuru soğan, taze soğan maydanoz ve yeşil biber de gözünüzü alabildiğine tezgahları süslüyor.

Bu şehirde yaşayanlar organik ürünleri almak istediklerinde mutlaka bu köy pazarının yolunu tutar. Organik ürünleri arayanlar ile usta aşçı gibi malzemeleri satın almak isteyenler, mutlaka bu pazardaki tezgahlara bir göz atar.

Verimli tarlasında yetiştirdiği fasulyeden kabağa kadar bu ovanın ne kadar bereketli topraklar olduğunu da bu organik ürünlerden fark ediyorsunuz. Mutfağı çok zengin bu coğrafyadaki yemeklerde kullanılan birçok şeyin burada yetiştiriliyor olmasıdır.

İnsanların adlarını bile zar zor bulabileceği kıvırcık lahana, şalgam, turp ve hardal otu gibi yeşillikleri birçok yemeğinde bir araya getirerek, Batman’da yemekle ilgili ciddi olan herkesin zevkine hitap eden ilk adresinin ‘köy pazar’ından mutfağa geldiğini kanıtlıyor.

Hemen her gün köy ve mezralardan ürünlerini seyyar tezgahlara getiren üreticilerin, yetiştirdikleri o organik ürünleri mutfağımıza renk katıyor.

Ve bu şehirde bir çok kişinin favorisi olan o köy pazarında; müşterilerini yüksek fiyatlarla incitmeyen o seyyar pazarcı esnafını öneriyorum…

Editör: TE Bilişim