Memleketimizde petrolün bulunması bizleri ne kadar da sevindirdi, sevindirmeye de devam ediyor. Köy iken, belde olan, belde iken ilçe olan ve ilçe iken, il olan bir konuma geldik. İluh kasabasının bu günkü halini gören eski dedelerimiz bu değişime inanamıyorlar.

Bu nedenle biraz petrol kronolojisine bakmakta yarar olduğunu düşünmekteyim. Zira ilimizde çıkan petrolün büyüyen ve gelişen Batman’ımıza hala yararı olduğunu anlamayanlara anlatalım ki, gerek ilimize, gerekse de kurumumuza sahip çıkmaya devam etsinler.

1933 Yılında Petrol Arama Dairesi kuruldu. 1940 Yılında Raman’da ilk petrol bulundu, 1953 yılında Batman Rafinerisi’nin kurulması ile Batman’ımızı gelişip büyümeye başladı. 1954 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) kuruldu. Kuruluşundan bu yana 17 büyük kuruluşun ülkemize kazandırılmasında büyük rol oynadı.

Son 10 yılda toplamda 299 Milyon petrol eşdeğeri varil üretim gerçekleştiren güzide kurumumuz ülkemizde üretilen petrol’ün % 69’unu ve doğal gazın ise % 72’isini sağladı.

TPAO, altın çağını yaşamakla beraber, ilimiz sahalarında şu anda 32 bin varil petrol çıkıyor. Daha önce güvenlik kaygılarından dolayı gidilemeyen tüm sahalara artık gönül rahatlığı ile gidilmekte ve ülkenin dört bir yanında petrol-doğalgaz aranıyor.

TPAO Genel Müdürü sayın Melih Han Bilgin’in göreve gelmesi ile rota, uluslar arası sular oldu. Fatih ve Yavuz arama gemilerimiz ile birlikte Akdeniz’e çıkarma yapan Milli şirketimizin yakın bir zamanda petrol bulmasına ramak kaldı. Ekonomiye büyük katkısı olan petrol’ün Akdeniz’de bulunması ile stratejik ortaklıklar daha önem kazanacağı ve yüzyıllar boyu yetecek milli servetin elde edileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Aynı yaklaşım ile TPAO Genel Müdürlüğümüzde yeni yönetim şeklinin, işçilerin olumlu yönde gelişimine katkı sunduğunu görmekteyiz. İşçinin alın terinin kurumadan ücretini alması gerektiğini belirten yönetim anlayışı en son kendini personeline sunduğu giyim yardımında göstermiştir. Bir kısım işçinin yevmiyelerinin düşük olduğu ve bununla ilgili de skala çalışmasının yapılabileceği gelen bilgiler arasında.

Sadece petrol aramakla kalmayan kurumumuz, bünyesinde bulundurduğu Petrolspor kulübü ile de ismini dünyaya duyurmaya başladı. Kurum takımının sosyal projeler de büyük başarı elde etmesi Atletizm ve Güreşte alınan uluslar arası başarılar ülke kamuoyu tarafından takdir ediliyor.

TPAO Batmanınızın, varoluş sebebidir. 3 Kuşağı bir arada tutan bu büyük ve güzide kurumumuz bizim kırmızı çizgimizdir. Milli şirketimize her zamankinden daha çok sahip çıkmalıyız.

Kalın sağlıcakla.

Editör: TE Bilişim