**Bölgede Süryanilerin önemli manastırları arasında yer alan Beşiri-Kira dağı eteğindeki Mor Kiryakus manastırı turizme kazandırılması için Müze Müdürlüğü’nün altı aydır başlattığı ‘temizlik’ çalışmalarında odalar, toprak ve taşlardan kurtarıldı.

BU MANASTIR’A TURİST AKACAK

Batman’ın Beşiri ilçesinin Kira dağı eteğindeki Mor Kiryakus manastırının turizme kazandırılması için başta temizlik olmak üzere restorasyon ağırlıklı projeleri de hayata geçirmek isteyen Müze Müdürlüğü, altı aydır sürdürülen çalışmalarda tarihi yapıtın odaları, toprak ve taşlardan temizlendi. Toplum Yararına çalışma programı kapsamında 40 işçiyle altı aydır sürdürülen çalışmalarda yer yer yarım metreyi bulan toprak ve taşların çıkarıldığını belirten Müze Müdürü Tenzile Uysal; “Tarihi manastırımızı turizme kazandırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bazı odaların bölmelerinde köylülerin yaptıkları duvarlarda kaldırılınca manastır güzel bir görünüme kavuştu” dedi.

MANASTIR’DA ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Mor Kiryakus manastırında çıkarılan tonlarca toprak ve taşın bina dışında istiflendiğini ifade eden Müze Müdürü Uysal, şöyle devam etti; “Temizlik görevlilerinin başında görevli Arkeologlarda var. 1960 yılından itibaren işlevsiz hale getirilen manastırın bir bölümü daha önce köylüler tarafından ahır ve samanlık olarak kullanılıyordu. Şimdi binanın üst bölümündeki odalarda temizlik çalışmalarında sona doğru gelindi. Ancak diğer katlarda da önümüzdeki yıl çalışmalarda tüm hızıyla sürecek. Restorasyon konusunda da Kültür ve Turizm Bakanlığımızın desteğini de aldık. Temizlik ve restorasyon çalışmaları uzun vadeye yayabilir. Amacımız bölgenin bu tarihi yapıtını turizme açmaktır. Projelerimizde de Bakanlıktan destek aldık. Bin 500 yıllık manastırın turizme açılması yöremize turist kazandıracaktır.”

Editör: TE Bilişim