REKOR CEZA

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, incelemelerini etkin ve verimli bir şekilde sürdüren Vergi Denetim Kurulu’nun (VDK) 2013 yılındaki çalışmalarını  değerlendirdi. Kurulun, kayıt dışına neden olan tüm sektörlerde yoğun denetimler yaptığını ve vergi kaybına müsaade edilmediğini vurgulayan Şimşek, geçen yılın tamamında 73 bin 286 mükellefin vergi incelemesine tabi tutulduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, bu incelemeler sonucunda 8 milyar 557 milyon 536 bin 287 liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve buna neden olanlara 19 milyar 874 bin 731 liralık ceza kesildiğini ifade etti. Bir önceki yılla kıyaslandığında 2013′ün tamamında önlenen vergi kaybının yüzde 89, kesilen ceza tutarının ise yüzde 117 artış gösterdiğini belirten Şimşek, bu rakamların, Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu açıkladı.


VERGİ KAÇIRANA AF YOK”
Yapılan bu çalışmalarla bir taraftan beyan dışı kalan gelirler vergilendirilerek devlet bütçesine önemli bir kaynak sağlandığını anlatan Şimşek, diğer taraftan da vergi incelemesinin caydırıcı etkisi kullanılarak mükelleflerin doğru beyanda bulunmaya yönlendirildiğini kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012′nin rakamlarına da değinerek, 2012′nin tamamında 4,5 milyar liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve 8,8 milyar liralık vergi ziyaı cezası kesildiğini hatırlattı. Bu rakamların da vergi incelemesinde etkinliğin arttığını gösterdiğini belirten Şimşek, “VDK, her geçen yıl etkinliğini ve verimliliğini artırıyor. Vergi kaçıranlara, 76 milyonun hakkını gasp etmeye çalışanlara bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da asla müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim