RENKLİ GÖRÜNTÜLER
Batman’ın kırsal alanlarında koyun ve belli yaşa gelmiş kuzuların yünlerini makasla kırkan hayvan sahipleri, renkli görüntüler oluşturuyor. Küçükbaş hayvan sahibi Ahmet Altay, Bahar aylarının gelmesiyle havaların ısındığını ve besicilerin de koyunlarını kırkmaya başladığını söyledi.
YÜNDEN YORGAN-YASTIK
Her yıl Nisan’ın son haftası ile Mayıs’ın ilk haftasında kırkma işlemlerini yaptıklarını belirten Altay; “Kırktığımız yünlerden kadınlarımız iyisini alır, kötüsünü atar. İyi yünleri yıkar, sonra kuruturlar. Kuruyan yünleri pamuk gibi olana kadar ayıklarlar. Daha sonra da bununla yorgan ve yastık yapılır.” Emin Kaplan da havaların ısınmasıyla yayla hazırlıklarını hızlandırdıklarını bildirdi.
HAYVANIN SÜTÜ DE ETİ DE GÜZEL OLUR
Yaylada hayvanların rahat edebilmesi için kırkma işlemini yaptıklarını söyleyen Kaplan; “Bu sayede yaylaya çıkan hayvan, sıcak ve güneşten az etkilenir. Rahat eden hayvanın eti de sütü de güzel olur” dedi. Kaplan, koyunların işlemi sayesinde üzerlerindeki parazitlerden de kurtulduğunu ve daha sağlıklı olduklarını söyledi. (Bahar Çakar)
 

Editör: TE Bilişim