Batman'a bağlı Yolveren 'Çınéra' Ezidi köyündeydim.

2004 Yılında yaşamına son veren Sara  Gir adındaki genç kızın mezarına yapılan vahşeti görünce, arkadaşlarımın karşısında ağlamamak için kendimi zar zor arabama attım gözyaşlarıma hakim olamadım.

Kendi kendime "Ya rabbi insanlar nasıl bu kadar zalim vicdansız" olabilir diye söylendim?

Ve insanlığımdan utandım…

14 Yıl önce ölmüş vasiyeti üzerine 'gelinliği' ile gömülmüş olan o talihsiz kızın cesedinden ne istediniz be zalimler?

Bir çift küpe mi? Bir yüzük mü? Veya bir gerdanlık mı?

O aradığınız bir çift küpe, bir yüzük bir de gerdanlık kefen paranız olsun emi zalimler?

Bu toplumun bir kesimi işte bu kadar cahil, bu kadar imansız, bu kadar zalim olabiliyor.

Yüzyıllardır birlikte yaşadığınız Ezidilerin kültüründen gelenek ve göreneklerinden bile habersiz olacak kadar cahil ve vicdansızsınız.

Ézidilerin de tıpkı Müslümanlar gibi ölüleriyle birlikte hiçbir ziynet eşyasını gömmediğini bilmeyecek kadar cahil ve bir o kadar vahşisiniz.

Çok değil, 80'li yıllarda bile Batman ve köylerinde on binlerce Ezidi yaşıyordu. O zamanlar bile bizlerin korkusundan şehir merkezlerine inemiyorlardı. Alış-veriş yapmak için şehir merkezlerine inenleri de koca koca adamlar utanmadan taşlayıp kovalardık, zulüm ederdik...

Yalan mı bu yazdıklarım? ‘Yalandır’ diyen beri gelsin?

Sonra ne oldu? Bu mazlum zavallı insanlar, bizlerin zulmünden, korkusundan kaçıp Avrupa’ya sığındılar… Şu gerçektir ki; aramızda 100 Ezidi bile kalmamış diyebilirim.

Şimdi soruyorum; bu yaptıklarımız hangi dine, hangi imana, hangi vicdana hangi insanlığa sığar?

"Ben Müslüman’ım onlar Ezidi’dir" diyorsan ben de sana "Rabbilalemini" yani tüm "Alemlerin Rabbini" hatırlatırım... "Alemlerin Rabbı”  Ezidilerin de Rabbıdır, Allah'ıdır." Hal böyle iken bu yapılanlar vicdansızlıktır. Garibim Ézidilerden ne istiyorsunuz? Onları baba ocağından kovdunuz, taşladınız, topraklarına el koydunuz, sürgün ettiniz, yaşayanlara huzur vermediniz, rahat bırakmadınız… Bari ölmüşlerine karışmayın, rahat bırakın...

Editör: TE Bilişim