TALEPLER AYNI

Her Cumartesi günü ‘Kayıplar bulunsun, failler yargılansın’ eylemleri düzenleyen İHD Batman Şubesi, talepleri yineledi. Atatürk parkı önündeki basın açıklamasına İHD yöneticileri, kayıp yakınları ve bazı STK temsilcileri katıldı. Açıklamayı okuyan İHD yöneticisi Fevzi Saral, 1990’lı yıllardaki çatışmalı dönemde kaybedilen yüzlerce insanın akıbetini ve olayların açığa çıkartılarak faillerinin yargılanmasını ısrarla talep ettiklerini söyledi. Saral, şöyle devam ettti: “Zorla kaybedilmeler ve sistematik olarak sivil insanlara karşı işlenmiş ‘Faili Meçhul’ cinayetleri insanlığa karşı işlenmiş suçlar olarak görüyor ve bu dosyaların etkin bir şekilde soruşturulmasını biz insan hakları aktivistleri olarak talep ediyoruz.”

 

DİYARBAKIR OLAYI

Diyarbakır’da yaşanan olaya da dikkat çeken Saral: “Diyarbakır’da 17 yaşındaki Abdülkadir Çakmak isimli çocuk yaştaki bir insanımız güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu ikisi alnından ve biri göğsünden olmak üzere üç kurşunla katledilmiştir. Olayın failleri emniyetle işbirliği içinde kamuoyunu yanıltmak amacıyla farklı görüntüleri medyaya servis etmiştir. Minareyi çalan kılıfı hazırlar deyişinde olduğu gibi güvenlik güçleri yargısız infazlar gerçekleştiriyor ve Uğur Kaymaz olayında olduğu gibi bu son olayda da bir şekilde kılıf bulunarak failler cezasız bırakılmak isteniyor” dedi.

 

İRAN’A TEPKİ

Açıklamanın son bölümünde İran’ın Kürt siyasetçilerle ilgili idam kararına da dikkat çeken Saral: “Türkiye’de insanlar güvenlik güçlerin tarafında makul şüphe gerekçesiyle katledilirken bir taraftan da İran İslami rejimince Kürtler idam ediliyor. Bu idamlara karşı Urmiye cezaevinde tutsakların başlattığı açlık grevi 31. güne girmiştir. İran rejimi çoğu siyasi onlarca insanı idam etmiş ve 29’u Kürt siyasi tutsak olmak üzere 45 kişi idamı beklemektedir. Bu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi’nde de yer alan yaşam hakkının kutsallığına açık bir saldırıdır. Bu idamların bir an önce durdurulması için Türkiye ve uluslararası kamuoyunu duyarlı olmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim