KAYIPLARIN FOTOĞRAFLARI TAŞINDI

Cumartesi günü Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek kayıpların akıbetini soran İHD Batman Şubesi 311. eyleme imza attı. Eylemde 90’lı yıllarda katledilenlerin fotoğrafları taşındı. DBP, HDP, MEYA-DER, KURDİ-DER, Barış Anneleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve halkın katıldığı eylemde konuşan İHD Batman Şube Başkanı Mehmet Bağatır, bölgede işlenen cinayetlerin faillerinin bugüne kadar yargılanmadığını kaydetti.

CİZRE’DE ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLÜYOR”

Avukat Bağatır, şöyle konuştu; “90’lı Yıllarda yaşanan cinayetlerin faillerinin yargılanmasını, bizden koparılan canlarımızın kemiklerinin bulunmasını talep ederken bu sefer de çocuklarımız polis kurşunlarına hedef olmaktadır. Cizre’de iki hafta içinde beş çocuğumuz katledilmiştir. Ve sorumlulara sesleniyoruz: çekin o kanlı elinizi çocuklarımızın üzerinden. Onlar bizim umutlarımız, onlar barış içinde büyüyecek yarınlarımızdır. Ve bugün bu alanda kayıplarımızın, faili meçhul cinayetlerimizin, çocuklarımızın hesabını sorarken ‘yüzyıllık bir günah olan Ermeni Soykırımın ve Hrant Dink’in de hesabını soruyoruz. Hrant’ın katledilişinin 8. Yıldönümü aynı zamanda Ermeni soykırımının 100. yılına denk gelmektedir, Türkiye bir bütün olarak geçmişle yüzleşmelidir.”

HAKİKAT KOMİSYONU KURULMALI”

Hakikat Komisyonun kurulmasının gerektiğini söyleyen Bağatır, sözlerini şöyle tamamladı; “Yüzleşme süreci Ermeni soykırımı ile başlamalıdır. Yüzleşme süreci bakımından mutlaka bir hakikat komisyonu kurulmalıdır. Türkiye de geçmişle yüzleşme süreci yaşanmadığı gibi cezasızlık politikası da ısrarla devam ettirilmeye çalışılmaktadır. Gerek geçmişle yüzleşme için gerekse de cezasızlığın sona erdirilmesi bakımından hakikat komisyonları gereklidir. İnanıyoruz ki; Hrant Dink cinayeti dâhil işlenen binlerce faili meçhul cinayet ancak bir hakikat komisyonu marifeti ile açığa çıkarılabilir. Ancak anlaşılmaktadır ki, siyasal iktidarın hakikat komisyonu kurmaya cesareti bulunmamaktadır. Türkiye’nin artık bu gerçeği kavraması ve bu siyasal iktidarın da ötekiler gibi iktidar gücünü kullanan baskıcı bir mekanizmaya dönüştüğünü ve otoriterleştiğini anlaması gerekir.” Basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapan katılımcılar daha sonra sessizce dağıldı.

Editör: TE Bilişim