GÖZLER YENİ KONUTLARDA

Resmi Gazete’de Hasankeyf’in yeni yerleşim birimine yönelik yeni genelge çıkarken, yeni Hasankeyf için ilçe merkezinde yapılacak 6 farklı tipteki konutlar ilçe sakinlerine duyuruldu. 53 bin TL ile 116 bin TL arasında değişen konut fiyatlarında ilk taksit 60 ay aradan sonra ödenecek. GAP İdaresi Başkanlığı’nın iyileştirici projeleri için ödenek tahsis edeceği belirtildi. Hasankeyf’te oturanların hak sahipleri olabilmeleri için 2013 yılından öncesinde en az üç yıl oturduğuna dair ikametgah bulundurma zorunluluğu getirildi.
15 YILDA ÖDENECEK
Yeni Hasankeyf yerleşim birimlerinde yapılacak yeni konut ve işyerleri sahiplerinin 60 ay sonra taksitli olmak üzere 15 yılda eşit taksitle faizsiz olarak hak sahibi ailelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na borçlandırılacağına dikkat çeken genelge de şöyle denildi;    “İşyerlerinin kamulaştırma bedelleri yerine, DSİ ve Batman  Valiliği  tarafından  oluşturulacak bir  komisyon  marifetiyle  mevcut  işyerlerinin   konumları,  büyüklükleri   ve  şerefiyeleri  gibi kriterler  dikkate  alınarak,  mevcut  işyeri ticari  faaliyetinin  yürütüldüğü  kapalı  alana karşılık, yeni  iş  merkezinde   ortak   kullanım   alanları   hariç  işyerinin   kapalı   alanı olacak şekilde eşleştirme  yapılır.”



FARK METRE KARE FARKI 800 TL
Genelgede şöyle denildi; “ Komisyonca yapılan eski-yeni işyeri eşleştirmeleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilir ve yeni işyerleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından   hak sahiplerine  verilir.  Yeni işyeri ile eski işyerleri arasındaki farkın 10 m2'den büyük olması halinde, hak sahipleri 10 m2  üzerindeki fark için 800TL’nin üzerinden borçlandırılır. Konut ve işyerlerine ait geri ödemeler hak sahipleri tarafından DSİ bütçesine gelir kaydedilmek üzere DSİ'nin bildireceği hesaba yatırılır. Tahsil ve takibe ilişkin işlemler DSİ tarafından yapılır.”
30 GÜNDE BOŞALTILACAK
Yeni yerleşim birimindeki konutların tamamlanmasıyla eski yerleşim biriminin 15 gün içinde boşaltılacağı hatırlatıldı. Genelgede; “Konutların tesliminden itibaren en geç 30 gün içinde aileler mevcut konutlarını boşaltarak yeni konutlarına taşınır.  Bu süre içerisinde yerlerini  terk etmeyen ailelerin konutları Batman Valiliğince 15 gün içinde boşaltılır. Yeni iskan  alanına nakillerde   ihtiyaç  sahibi  ailelere, Batman Valiliği ve  DSİ tarafından araç yardımı sağlanabilir” denildi.

Editör: TE Bilişim