**İlkbahar mevsimiyle yörenin birçok yerinde yetişen ve nefis bir tada sahip olan kenger başta olmak üzere tere otu ve marul, pazarlardaki yerini aldı. Geçimlerini topladıkları ot’tan sağlayan dar gelirli kadınlar; “Koçanı 50 kuruştan sattığımız ot’larla ailemizin geçimini sağlıyoruz” diyorlar.

KENGER’E İLGİ
Baharın yüzünü göstermesiyle beraber yörenin birçok alanında yetişen ve nefis bir tada sahip olan kenger (kereng) pazarlardaki yerini aldı. İki ay boyunca piyasada olan kenger, genellikle yumuşak topraklarda, düzlüklerde ve nadasa bırakılan tarlalarda doğal yetişiyor. Kendiliğinden doğanın bir nimeti olarak yetişen kengerin, turşu ve yemeği yapılabiliniyor.  Köylerde yaşayan yurttaşların levye ve ucu sivrilmiş sopalarla toprağın altından çıkardığını belirten dar gelirli kadınlar; “Kenger bahar yemeklerinden biridir. Kengeri herkesin yemesi ve tatmasını tavsiye ediyoruz. Çok faydalı ve doğal bir sebzedir. Karın erimesiyle toprak altından yetişiyor, herhangi bir şekilde ekilmiyor. Kenger genellikle yöredeki dağlar da toplanılıp, pazarda satılıyor. Şimdi yeni çıktığından dolayı ve az olduğundan dolayı fiyatı yüksek, kilosunu 2 TL'ye satıyoruz. Bu fiyat daha sonra düşüyor. Kenger yılın bu zamanlarında çıkıp, yaklaşık 2 ay sonra da bitiyor” dediler.  



İNSAN SAĞLIĞI İÇİN FAYDALARI…
İnsan sağlığı için birden çok faydası olan kengerin faydaları saymakla bitmiyor. Kenger, tüketildiğinde vücuttaki krampların çözümüne yardımcı oluyor. Hazımsızlığı giderip, sinirleri güçlendiriyor. Migren hastası olanlara da iyi gelen kenger, aynı zamanda kanın temizlenmesini sağlıyor. Vücuda rahatlık veren kengerin, mekânsal ve mevsimsel nedenlerden dolayı yüz felcini önlemede de faydası var.  Birçok faydası olan bu doğa harikası sebzenin dikenleri ayıklanıp temizlendikten sonra yenilebiliyor. Yine temizlenip yıkandıktan sonra yağda kızartılarak, yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılabilir. Temizlenip yıkanan kengerler, bir hafta suda bekletildiğinde turşu olarak tüketilebilir.

GÜNLÜK YEVMİYEMİZ ÇIKIYOR”
Kenger dışında tere otu, marul ve yeşil soğanı getirdikleri pazarlarda ucuz bir fiyattan sattıklarını belirten dar gelirli kadınlar, kalabalık nüfuslu ailelerinin geçimlerini sağladıklarını söylediler. Koçan ve demetler halinde istifledikleri bahar otlarının tadına doyum olmadığını ifade eden pazarcı kadınlar, şöyle konuştular; “Yaklaşık iki ay süreyle tarlalarda ve bahçelerde topladığımız ilaç gibi gelen otları pazara taşıyacağız. Günlük yevmiyemizi çıkarıyoruz. Baharda herkesin en azından bu otları tatmasını istiyoruz.”

Editör: TE Bilişim