**Geride kalan Ramazan bayramının piyasada yüz güldürdüğünü söyleyen Batman Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş; “Esnafımız yılda bir kez bayram yapıyor. O da şeker bayramıdır. Diğer günler ise esnaf siftah yapmadan kepenk indiriyor” dedi.

“ESNAF BAYRAMDA GÜLDÜ”
Ramazan bayramı arifesinde Batmanlı esnafın umduğu alış-verişle buluştuğunu söyleyen Batman Esnaf ve Kefalet Kooperatif Başkanı Şevki Taş, Batmanlı esnafın yılda bir kez yüzünün güldüğünü söyledi. Bölgede gelir düzeyi düşük iller arasında bulunan Batman’ın TÜİK verilerine göre işsizlik rekorunu da elinde bulundurduğuna dikkat çeken Taş, şöyle konuştu; “Yılda bir kez esnafımızın yüzü gülüyor. O da şeker bayramıdır. 360 gün oturan esnaf, Ramazan bayramı arifesini iple çekiyor. Dar gelirli de ilk bayramda elde-avuçta ne varsa biriktirip Ramazan bayramı arifesinde harcıyor. Bu da piyasaya olumlu yansıyor.”
“KURBAN DA ALIŞ-VERİŞ DÜŞER”
Ramazan bayramı arifesindeki alış-verişin Kurban bayramına göre daha yüksek olduğunu da belirten Başkan Taş; “Kurban bayramı arifesinde daha çok canlı hayvan piyasası hareketli olur. Herkes kurbanlık alamaz. Fakat kurbanlıklardan dar gelirliler de yararlanır. Ramazan bayramı arifesindeki alış-verişi ile Kurban bayramı alış-verişinde yüzde 50’ye varan bir fark olur. Bu nedenle esnafın umudu hep ilk bayramda olur. Bu yıl Batmanlı esnaf, ilk bayramda umduğunun üzerinde bir satışla karşılaştı” dedi.
“BARAJ PARALARI,
BETON-DEMİRE GİTTİ”
Ilısu barajındaki istimlak bedellerinin büyük bölümünün yatırım yerine konut ve araçlara gittiğini söyleyen kooperatif Başkanı Taş, şöyle devam etti; “Ilısu barajındaki istimlak bedellerinin büyük bölümü maalesef yatırım yerine konut ve arabalara gitti. Yüklü para alanlar ya Batı’ya yatırım yaptı ya da konut ve araba satın aldı. Piyasaya yönelik ciddi bir yatırım olmadı. Arapça’da ‘Trampel’ olarak tabir edilen çok sayıda araç alındı. Keşke istimlak paraları yatırıma dönüşebilseydi. Maalesef istimlak paraları iyi değerlendirilmedi.”
“ESNAF SIKINTILI”
Esnaf Kooperatifinden kredi alan 900 kişiden yüzde 30 ila 40’ının borcunu kapatamadığını da belirten Başkan Şevki Taş, sözlerini şöyle tamamladı; “Kooperatifimizdeki kredilerden yararlanan 900 civarında esnaf var. Piyasadaki durgunluktan bu yıl borcunu kapatamayan yüzde 30 ila 40 arasında esnaf var. Esnafın bir bölümü borçla aldığı krediyi kapatabiliyor. Ayrıca Batman’da anlaşılmayan bir rekabet var. Bu rekabetin önüne geçmek için de çabalarımız var. Fakat bu rekabet önlenemiyor.”

Editör: TE Bilişim