Bilindiği üzere her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. 2019 yılı itibariyle Ülkemizde yaklaşık 9 milyon engelli bulunmaktadır. Engelli kardeşlerimiz devletimizin kendilerine verilen haklarından, avantajlardan tamamen haberdar değillerdi. Ancak son yıllarda sosyal ağlar ve sivil toplum kuruluşları sayesinde kenetlenmeye başladılar. Engelliler sosyal ağlar sayesinde söz konusu haklarından haberdar olmaya başladılar. Engelli kardeşlerimizin sıkıntıları saymakla bitmemektedir.

Engelli olmak çevresi tarafından bazen dışlanmaktı,

Engelli olmak dışarı çıkamamak evde mahkum hayatı yaşamaktı,

Engelli olmak çoğu binaya mimari engellerden dolayı girememektir,

Engelli olmak asansörsüz binaların üst katına çıkamamaktı,

Engelli olmak don tutmuş buzlu yollarda düşe kalka işe gitmekti,

Engelli olmak ulaşım araçlarına binememekti,

Engelli olmak Bankalarda, sinema ve benzeri yerlerde kuyruklara utancından girememekti, Ancak yıllar geçtikçe engellilerin engelleri yavaş yavaş kalkmaya başladığını görüyoruz.

BATMAN İLİNDE ENGELLİLERİN
YAŞAMIŞ OLDUĞU SIKINTILAR

1-İlimizde bulunan üst geçitlerde asansör olmadığı için engelliler karşıdan karşıya geçememektedirler.

2-Kamu Kurum ve Kuruluşlarının bazılarında engelli rampaları bulunmamaktadır. Bazı kurumlarda rampa yerine mini asansörler bulunmaktadır. Onlarında bir kısmı çalışmamaktadır.

3-Camilerimizde engelliler için rampalar yapılmamış olup ayrıca, rahatlıkla tuvaletleri kullanabilmeleri ve abdest alabilmeleri için engellilerin kullanımı için lavabolar yapılmamıştır.

4-Belediyeye ait otobüslerin sadece bir kısmı engellilerin binebilmesi için tasarlanmıştır.

5-Yeni yapılan stad’ta engellilerin maç izleme yerleri henüz belirlenmemiş olup ayrıca yeni stad’ta asansör bulunmamaktadır.

6-Görme engelliler için Kamu Kurum ve Kuruluşlarında halen kabartmalı geçiş noktası yapmayan kurumlar vardır.

7-Görme engeliler için elektronik kütüphane bulunmamaktadır. Ancak 3-4 ay sonra açılması planlanan İl Halk Kütüphanesi bünyesinde elektronik kütüphane açılması görme engelli kardeşlerimizi mutlu edecektir.

8-Özellikle ilimizdeki bankalara ait olan ATM’ler engellilere özel rampalı yapılmamıştır.

9-İlimizdeki yüzme havuzlarının çoğu engellilere göre dizayn edilmemiştir.

10-Batman’ daki eğitim yuvaları özellikle okulların asansörleri sürekli kapalı ve arızalıdır. Söz konusu okullara bir öğrencinin engelli velisi geldiğinde büyük bir sıkıntı yaşamaktadır.

Editör: TE Bilişim